夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

已經分居左一年,
阿女4歲半,
由細到大,因為爸爸好少理佢,
佢就偏偏好在意爸爸/ 好鍾意爸爸

一年前,爸爸發超大脾氣
(其實幾年黎都狂發脾氣
精神加言語虐待我)

果次,佢2話不說執行李,
即買機票走佬,走左一個月有多
當時阿女3歲半,
佢好驚,情緒好差,
日日都搵爸爸,日日都喊得好委屈
自己係房,攬住爸爸個枕頭喊。
我真係吾忍心阿女無啦啦冇左爸爸
咁我同佢協議
佢返黎就搬出去住
(咁阿女間中都有機會見到爸爸)

點知,
情況都冇改善
佢完全冇責任感
亦根本吾想陪阿女玩
(見親都掛住訓覺,玩電腦)
原本約定平均一個月可以去2-3次

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

品琪 發表於 20-9-7 01:00
已經分居左一年,
阿女4歲半,
由細到大,因為爸爸好少理佢,

每次佢都因為小小野發脾氣
嚇到我地拿拿臨閃人
阿女係吾願意走,佢好珍惜想同爸爸玩
但爸爸發曬癲咁鬧我
我局住要走

其實, 我真係好想正式離婚

但,阿女嚴重鐘意爸爸
一路都係為左阿女
死忍爛忍
就算明明吾係我錯
我都要買佢怕,道歉了事

我真係吾識安撫阿女
或 補償阿女冇左爸爸呢個缺口

但爸爸愈黎愈衰,
去到佢度,玩都吾陪阿女玩
仲要專登鬧埋阿女
搏我拿拿臨走

咁既爸爸,仲要黎做咩?

男爵府

長痛不如短痛,女女喊就攬佢多啲,陪佢多啲,當爸爸死了,唔好再比佢見到聽到都覺得心痛,希望女女早日適應

大宅

天真B 發表於 20-9-7 01:18
長痛不如短痛,女女喊就攬佢多啲,陪佢多啲,當爸爸死了,唔好再比佢見到聽到都覺得心痛,希望 ...

其實爸爸一直都有 傷害左阿女

係面前發癲,打自己,打家私
亦試過明明一齊返屋企
佢發脾氣將阿女當包米咁抬上膊狂跑
我追吾切(幾乎要報警)

最後事隔 個半鐘,佢先帶番阿女返婆婆屋企
當時阿女係嚇到 喊左個半鐘
眼腫曬,鼻水流到落下巴

發癲既野多到數吾曬

原本諗住分開住
間中見下,咁都叫做 有「爸爸」。

本身阿女有ASD,
(加上長期俾爸爸 咁樣 精神虐待,
有焦慮症(學校社工講既))
情緒好不穩

所以我更加吾識點樣
令佢明白,不能 「有爸爸」

以前試過一個半月,
係喊足咁多日
搞到好似有 憂鬱咁 (又自殘)

所以我真係好驚好無助

別墅

回覆 品琪 的帖子

好同情樓主,好明白你的擔心。 其實阿囡仲細, 你唔離婚, 只會因為爸爸給予你們更多的傷害, 嘗試同阿囡傾下,同埋搵社工幫手做啲心理輔導。 將來阿囡會明白的,加油。

大宅

品琪 發表於 20-9-7 01:27
其實爸爸一直都有 傷害左阿女

係面前發癲,打自己,打家私

如果女女已經有焦慮症,情緒唔穩定,早啲分開好啲。ASD小朋友本身就比普通小朋友易有焦慮症。我覺得依家應該先同女女去見心理輔導同情緒治療先,由專業人士處理會好啲

利申:我仔ASD同有焦慮症

大宅

2beanbean 發表於 20-9-7 01:49
回覆 品琪 的帖子

好同情樓主,好明白你的擔心。 其實阿囡仲細, 你唔離婚, 只會因為爸爸給予你們更多的 ...

本身有排到 東華三院 既 PCIT,
因疫情, 只係上左1 堂就停左
我都會問番社工,
點樣可以幫阿女 釋懷。
謝謝你

大宅

BB12345678 發表於 20-9-7 02:09
如果女女已經有焦慮症,情緒唔穩定,早啲分開好啲。ASD小朋友本身就比普通小朋友易有焦慮症。我覺得依家應 ...

阿女有用梗到校服務
不過就冇支援佢既心理輔導
我聽日都返中心,順便問下先。

一齊加油
多謝你既回覆。

大宅

品琪 發表於 20-9-7 02:26
阿女有用梗到校服務
不過就冇支援佢既心理輔導
我聽日都返中心,順便問下先。

到校服務唔夠,自己搵私人/NGO做會好好多

別墅

樓主,我作為一個男人,建議你真系要忍痛斬覽,下次再發生類似既事,你真系要報警,比你老公知道個嚴重性,警察真系會黎處理,唔系家庭事甘簡單,呢個已經系社會層面既問題,涉及家庭爭執而報警,警察系會派專處理家庭事既小隊過黎,同平時報警一樣甘快,要比你老公知道唔系佢一個人話曬事,系有法例保護婦孺,警察黎到,你咩都要照直講,佢地先會幫到你,佢地會非常重視甘去處理,如果佢地認為情況嚴重,就會帶你先生先去警察局冷靜,或要你先生比左承諾先會比佢入屋(加上你既同意),亦會派社工跟進,有左第一次報警,警察會講明會第二次就會嚴肅跟進,唔會放過你先生。

男爵府

我覺得你先生
係有問題
因為亞女都有asd
通常爸爸遺傳嘅機會好大
我建議有機會你叫佢去睇吓醫生

男爵府

唔知佢肯唔肯好冷靜咁聽你去講
我覺得你要叫佢去做個評估

別墅

你趁小朋友重細既時候分開,小朋友傷口好會好得快,你唔可以因為小朋友而心軟,有時小朋友亦可能系你某小部分既藉口,可能放唔底既都有你自己既因素,但系時間越長,你同你個女既傷害就會越大,直至有日你個女嚴重到傻左(我唔系講笑),你真系唔好後悔,以你老公既情況,只會令你個女既病況越黎越嚴重,如果你老公系愛個女,意識到小朋友既情緒病主要都系源自父母既爭吵什至打架,甘都唔會停同改善,甘即系證明佢已經無資格做你個女個爸爸,你都要面對一個現實:「人系唔會變既」,你寧願救一個唔會變既人?定系救你個女一條生命?佢先岩岩黎呢個世界,佢既生命等待住成長

別墅

你老公已經系成人,佢唔會變,就等同你叫唔叫到你父母去變?有邊個人可以改變到自己既父母?相對地,自己都要面對現實,其實另一半都唔會變,凈返可以變既就係你個女,你而家肯隔離你個女接觸你丈夫,都可能有得救,個女點掛住爸爸都好,終有一日會淡落黎,一年唔得,兩年,兩年唔得,三年,如此類推,過程系辛苦,系痛苦,系艱難架啦,無辦法,但點都好過個女病況嚴重到返唔到轉頭,其實你會察覺到果個「點」,或者將來你會後悔點解唔一早斬攬去救個女,因為之後已經嚴重好多了,如果你可以坦白到同醫生講/同社工講/同學校老師講/佢地會識得教你點做,要將自己既家事講比人

別墅

要將自己既家事講比人聽系好難,特別系你同你先生既爭吵過程,同埋你老公做過D咩,佢點傷害你,點傷害個女,個女睇住爸爸傷害個媽媽,個爸爸大聲鬧個女,等等呢D事系好難啟齒,但系你要講出黎,佢地D專業人員先可以幫到你,就算系幼稚園老師佢地都一定處理過呢D事情,所以你一定要開口,點都會幫到你,或幫你尋求協助。(夫妻之間鬧交可能覺得只系鬧交/發泄/唔開心,但小朋友睇住父母吵架對小朋友黎講系「好震撼」既事,你地每鬧一句,每出既一個手,對小朋友都系傷害,真系傷害,唔系講笑,而且系你睇唔到既傷害,所以,唔該,你要做既系,帶住個小朋友離開受傷既地方。)

別墅

雖然我系爸爸,但系我絕對明白發生左咩事,系我個仔兩歲既時候,我同我太太整整鬧左一年既交,我老婆都有自殘,全部睇在個仔眼裏面,開頭以為個仔只系識喊(crying),但原來整整一年對個仔黎講都系傷害,重學識左好似媽媽甘自己打自己自殘,亦學識我地既情緒唔穩定,亦學識好似我甘既咆哮……一切……一切……我除左後悔同痛心……我都唔知再講D咩好……好系只系好在我同太太都意識兩個人再嘈落去……最大受傷既就系仔……因為個小朋友系睇住生自己出黎既爸爸媽媽系度互相殘殺……唔傻就奇……所以我地都為左個仔停左落黎……唔再鬧交……等社工教我地點相處……

別墅

等社工教我地點相處……其實我都系做唔到架……我只系選擇唔出聲……為左個仔可以慢慢康復……我寧願死忍……由一個好多野講+好多主見既人……變成一個唔講野+唔比意見既人……除非真系大事涉及到小朋友危險……我先會出聲提點……我既宗旨系……總之唔涉及到生死……我都唔會出聲……當系為左個仔……我亦知道太太起碼都系為左個仔……即使教導方法有錯……我都唔會幹涉……希望有個和諧家庭比返個仔……比佢慢慢康復……個仔到今個月5歲啦……都系唔系好識講野……連「你/我」都未可以攪清楚……長期要接受言語冶療……但系系有改善既……(呢個月10號再去屯門醫院見專家)

別墅

(呢個月10號再去屯門醫院見專家)做智力測試。所以夫妻相處得唔好,對仔女既影響真系好大,個仔最嚴重果陣系見人地傾計都以為人地系鬧交,會情緒失控甘阻止人地傾計,輕微D果陣都唔會比我同太太講野,個仔好似有感應甘,feel到我要發嬲,就會衝過黎攬住我,喊住(crying)+用方法阻止我個口講野,果時先2歲幾3歲,野又唔識講,但系識得阻止人鬧交,幼稚園返學老師有經驗睇得出我個仔系有咩事,學校提供一切既協助,每星期都有護士黎學校跟進個仔既情況(其實唔止我一個仔系甘,證明好多家庭都出左問題,只系學校唔會畫公仔畫出腸話我地家長。)而樓主呢個情況,你先生未醒,或者

別墅

你先生未醒,或者唔識醒(即系唔會醒),當自己個女變成甘都未有意識到個嚴重性,無停落黎,繼續甘對你兩母女落去,而你又繼續比佢去傷害,佢只會越黎越自我放大,唔覺得你同個女系一回事,佢自己先系最重要,所以,請求你,為左個女,你真系要帶住個女唔好再接觸佢先,系痛架,都系傷害黎架,但起碼唔系最大傷害,你要搵個專業人事同你老公傾傾,要比你老公知道佢一直傷害緊你同個女,同埋會令你地個女病情會越黎越嚴重,影響好深遠,要有個專業人事解釋到比你先生知道有幾甘嚴重,如果講完都系甘無變,佢繼續做返佢自己,你就真系要諗諗系咪要救個女先。

別墅

重點系,你唔理你先生,佢唔會死架,佢會生牛牛繼續生活落去。但系你個女你唔理,佢就一世都系甘,佢點上小學?點上中學?點踏入社會?你唔救你個女先既話,受校園欺凌都會系你個女先,學壞都會系你個女先。(原諒我一直用好極端既例子,因為我想你知道個嚴重性。)你肯保護你個女先,帶住佢,唔好再去見你老公而受傷害,決絕D,你老公發現你地長期無搵佢,又發現到你系決絕分開(要比佢知原因系為左個女)甘你老公都可能會醒一醒,如果唔醒,即系佢自己重要過一切,甘你就真系要你諗你啦。(如果你老公再做出危險既行為,你一定要報警,同親人講,同朋友講,同社工講。)

首頁

尾頁

跳至