夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

重有同我地講,希望我地可以彼此守望。

男爵府

既然你先生自身已經有問題,而你亦打算離婚,依家最重要係要比安全感你囡囡。

試吓買個得意可愛嘅毛公仔比阿囡,同佢講佢你嘅老友記,等佢唔好成日諗爸爸。

小朋友六歲前的成長好重要,如果每次阿女見倒阿爸發癲,每見一次會影響到囡囡的心身靈嘅話,為何仲糾結所謂的‘有爸爸’?

樓主加油!

別墅

blue4tom 發表於 20-9-7 05:26
雖然我系爸爸,但系我絕對明白發生左咩事,系我個仔兩歲既時候,我同我太太整整鬧左一年既交,我老婆都有自 ...
我係男我都試過係同老婆嘈時自己打自己,回想起來都覺得好可怕

別墅

Tly2020 發表於 20-9-7 08:54
我係男我都試過係同老婆嘈時自己打自己,回想起來都覺得好可怕

甘男人自己打自己都系正常既,唔通你打老婆咩?我嬲得濟果陣都系打落D死物度,跟住痛足成個月。

大宅

品琪 發表於 20-9-7 02:26
阿女有用梗到校服務
不過就冇支援佢既心理輔導
我聽日都返中心,順便問下先。

你記住,你唔孤單,有我哋。唔開心可以係呢度講,我地會支持你。我識好多SEN家長,ASD家長同路人,如果你有興趣同好多ASD家長多溝通了解,可以PM我

大宅

睇完你既經歷個心好唔舒服,呢D男人,早走早著。至於呀女,就要靠你去安撫佢,解釋比佢聽,其實4歲都會明白事理架,加油呀媽媽,為自己為個女 !!!

大宅

品琪 發表於 20-9-7 01:27
其實爸爸一直都有 傷害左阿女

係面前發癲,打自己,打家私

其實要個甘細既小朋友
去面對一個有情緒失控既人
睇到都心痛呀。。
真係寧願唔比佢見爸爸都唔想佢一世人都有陰影,記住爸爸對佢d衰野。。。。

有時,有d野解釋唔到。。就唔好刻意去解釋吧!
試下搵其他活動令佢分開注意力
幫小朋友擴大生活圈子,約下同學仔見面,或者識下d同路人。。同佢一齊發掘下佢既興趣
最緊要多d時間陪下佢,甘小朋友已經好滿足,,,
離開是為了有更好的在前面等你,唔好再回望返轉頭,以為佢會為你們改變,忍心d大踏步向前走,要放開,過新生活

唔好再忍 為左個女 有人傷害你 你要話比信任既人聽同大聲叫唔好!
呢個觀念同身教 你一定要做好比呀女睇!加油呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

blue4tom 發表於 20-9-7 09:12
甘男人自己打自己都系正常既,唔通你打老婆咩?我嬲得濟果陣都系打落D死物度,跟住痛足成個月。
...
見你好有心機, 打左咁多黎勸樓主
希望樓主真心識醒, 唔好再俾機會個男人傷害個女啦
情緒唔穩定, EQ 又低既人真係好恐怖
為個女好, 避得就好避, 免得過都唔好接觸
根本個老豆就唔想見唔想理個囡,
個囡唔知頭唔知路只係想見想見, 只會更多傷害

別墅

littlefunpig 發表於 20-9-11 10:17
見你好有心機, 打左咁多黎勸樓主
希望樓主真心識醒, 唔好再俾機會個男人傷害個女啦
情緒唔穩定, EQ 又低既 ...

因為我系過來人,唔想其他小朋友都受到呢D傷害,尋日我帶個仔去屯門醫院做兒童智力測試,今個月已經5歲大,但智力/溝通等方面只有2-3歲+有輕微自閉情況(其實情緒都有問題),專家建議重讀K3,同埋幫我地申請入讀特殊幼兒園可以做更詳盡既冶療,所以……唉……兩個大人既爭執……害左一個小朋友……重要走好長遠既路去冶療……

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

blue4tom 發表於 20-9-11 11:19
因為我系過來人,唔想其他小朋友都受到呢D傷害,尋日我帶個仔去屯門醫院做兒童智力測試,今個月已經5歲大 ...
好慘, 我覺得係會有影響, 尤其是小朋友
我同C6 咁耐以黎都未試過響小朋友面前嘈過交
背後最多都係有時為D小事話一兩句
小朋友成日被人讚識講好多野同埋係happy girl,
好中意表達自己, 父母對小朋友影響真係好大

大宅

丫女,4歲應該要去健康院嗰啲做檢查,你順便同姑娘講埋有呢啲情況,叫姑娘轉介去有關部門,排政府平好多

複式洋房

品琪 發表於 20-9-7 01:00
已經分居左一年,
阿女4歲半,
由細到大,因為爸爸好少理佢,

我明白你的感受,只想為囡囡好,但一個人帶住佢都可以好開心的,希望佢大啲可以明白。

男爵府

樓主以你女女健康開心成長為大前提,呢d男人要同佢斬纜,唔好令小朋友有童年陰影,冇爸爸冇咩大不了。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

品琪 發表於 20-9-7 01:27
其實爸爸一直都有 傷害左阿女

係面前發癲,打自己,打家私

咁樣嘅(爸爸)真係有好過無咩
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

長痛不如短痛,四歲半仲好細,最緊要令佢明白唔係佢既錯。
我係你就唔會比佢見個小朋友,有咩事就報警,警司警誡下再犯分分鐘要坐監,睇佢仲敢唔敢。
做媽媽要堅強先可以保護到自己的子女,加油

男爵府

品琪 發表於 20-9-7 01:00
已經分居左一年,
阿女4歲半,
由細到大,因為爸爸好少理佢,

贊成買個公仔俾佢做寄托,不適合再見危險人物

子爵府

你絕對要挌開爸爸同女女,女女的情感已受傷害,再繼續下去會有童年陰影繼而性格會出現問題!
我仔也是asd,外人睇呢d小朋友好似好冷漠江沒有感情,但其實這種小朋友有非常細膩的感情,只係不善表達。如果你讓女女繼續被佢感情倚靠這樣重的爸爸再傷害,女女的心靈會留下很大的創傷,手尾好長的!
我年青圼時學過家庭治療,見過很多個案就是青少年時心理健康問題影響到全家的和諧和運作,要治療真的不是易事!請好好保護女女弱小的心靈,格去這個問題根本源頭——爸爸。
I support autism acceptance!

首頁

尾頁

跳至