論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲姐由年頭講到宜家要放假,叫我買聖誕機票,姐姐想返去睇糖尿病阿媽同個女。你地會點做?

家人傾向俾佢返,因利誘姐姐未必得,但有以下疑問:

19/12飛返菲律賓,強制在指定地點檢疫隔離2-5日,如23/12陰性結果會回家自主隔離14日。係自主隔離14日內,佢3/1不足隔離而再飛香港,菲律賓出境唔知俾唔俾?

來回航空公司需要swab test ,是由誰付費?

回程返香港後要隔離十四日,住宿費是由誰付費?是扣Annul leave 定不用扣假或不能扣薪?

呢啲係我疑問,大家知到可以話我知🙏🏻🙏🏻

翡翠宮

2020勳章

如不是約滿回鄉
當佢請無薪假
机票自付
玩具萬歲!

別墅

alp0805 發表於 20-9-10 16:09
菲姐由年頭講到宜家要放假,叫我買聖誕機票,姐姐想返去睇糖尿病阿媽同個女。你地會點做?

家人傾向俾佢返 ...

我都同樣情況,姐姐8月已經飛走左,請左無薪假,不過而家傾緊返黎問題,最初傾向比佢返黎,但現時肺炎嚴重,又要deep throat sputum test and quarantine, 都好貴,所以一係同佢傾好你答應先比佢返黎,等疫情好啲,政府放鬆條例就唔駛甘大洗費,因為費用全部由僱主比

大宅

回覆 y2004y 的帖子

8月到宜家😱,甘有無清Annual leave?費用要幾多?

別墅

alp0805 發表於 20-9-10 23:50

8月到宜家😱,甘有無清Annual leave?費用要幾多?

Annual leave按合約計係完約先比,而且做滿一年先有AL,所以你可以唔理。除非工人自己問,但你係可以按合約拒絕唔比。想像成你同公司請長假,但公司只可以請無薪假,最多出當月糧,就係咁簡單。機票唔好幫佢買,佢地自己請假,佢地甘多同鄉一定知點買。如果一定要你買,你就同佢講係咪想完約,完約先有機票比佢,但你都要企硬唔比,無賒借。

我當時係比埋當月糧,既係做左10日就出10日糧比佢,仲要係上機前先比。因為唔知佢會唔會走佬。

不過,我會勸你,唔係老人家就死,都唔好放佢返去,因為好多手尾要跟,又要多好多額外費用要比,好麻煩!我而家都好苦惱

別墅

y2004y 發表於 20-9-11 20:57

Annual leave按合約計係完約先比,而且做滿一年先有AL,所以 ...

重有,如果最後佢無返黎又完約,你要按合約比返AL、機票、雜費比佢,可以經agent過數比佢,包括佢行李都可以經agent.

其實你都可以問下agent意見,或者你開唔到口都可以叫agent幫你講,唔好比工人蝦!唔好心軟!

大宅

Thank you你耐心詳盡答我。佢10月做完第三年,佢話policy係第二年至第三年内要返原居地放假,呢個係僱主買來回機票,佢想我地買聖誕樹返去探阿媽,尋日佢媽咪又入院....🤦‍♀️

水晶宮

2020勳章

y2004y 發表於 20-9-11 21:01

重有,如果最後佢無返黎又完約,你要按合約比返AL、機票、雜 ...

自己工人自己管。睇清楚份合約及勞工署出的指南.
不要倚賴 agent.

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

1) annual leave 並不是按合約要兩年才有得放 , 份合約唔係咁寫。合約寫係兩年約滿後, 工人要回鄉不少於7天 (用字不是 "annual leave"), 除非得入境處許可。
工人其實係可以在兩年合約期間用 annual leave 回鄉無限次, 亦可在香港放 annual leave,只要僱傭雙方同意就得。

2) 工人所謂的 "policy", 在第三年要一定要回鄉, 其實係關乎個 visa 點樣寫。有工人在完第一份合約後冇回鄉, 之後續約或在港開新約, 新 visa 會要求在一年內出境 (並不是規定回鄉), 再入境時, 個 visa 就會 extend 到新合約的完成日期。

現在疫情, 入境處可能不用工人出境的情況下, extend 工人的 visa 至合約期滿, 你問問入境處

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

至於工人堅持聖誕回鄉, 由於係佢自己的 意願, 一切多出佢 annual leave 的假期應該當 no pay leave。至於機票及quarantine 費用, 不是完约, 就應該由工人自己承擔。 工人在合約期如得閒就返下鄉下, 冇理由要僱主負责機票及 quarantine 費用

海外工人來港開新約, 僱主要承擔 quarantine 費用。

別墅

birdbird 發表於 20-9-13 13:04
至於工人堅持聖誕回鄉, 由於係佢自己的 意願, 一切多出佢 annual leave 的假期應該當 no pay leave。至於機 ...

甘真係要問清楚入境處,因為我agent話係僱主負責任,係咪agent都搞得唔清楚就唔知,所以直接問,費事有爭執。

水晶宮

2020勳章

y2004y 發表於 20-9-13 15:09
甘真係要問清楚入境處,因為我agent話係僱主負責任,係咪agent都搞得唔清楚就唔知,所以直接問,費事有爭 ...

理論上, 所有外傭入境香港, 僱主必要負責外傭的檢疫及隔離費用。呢個安排對海外來香港開新約的工人係好 fair。

但工人明明在香港, 入境處亦已講明可延長工人的 visa ,工人卻因私人理由而堅持回鄉及想回来香港, 即係工人單方面焗僱主承擔檢疫及隔離費用, 對僱主唔係好合理。
所以僱主要想清楚究竟放唔放工人回鄉處理私事。如放, 僱主就要承擔工人入境後的 隔離費用 (除非工人良心發現肯自己俾)。

別墅

y2004y 發表於 20-9-10 20:57
我都同樣情況,姐姐8月已經飛走左,請左無薪假,不過而家傾緊返黎問題,最初傾向比佢返黎,但現時肺炎嚴重 ...

14日隔離費大概幾錢?

別墅

yiului 發表於 20-9-14 16:34

14日隔離費大概幾錢?

核酸測試$1200-1800,酒店>$4500(視乎包吾包食)

大宅

回覆 birdbird 的帖子

佢係2019年10月完約,本來打2020年4俾佢返原居地,但當時走唔到,宜家續到visa....係佢好堅持要聖誕返....俾兩個月人工吸引佢....不如完埋餘下既約先...姐姐都唔制

大宅

佢話政策要俾佢返原居地,來回機票僱主俾,檢測同隔離都係僱主俾。

公爵府

2020勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

alp0805 發表於 20-9-25 17:29

佢係2019年10月完約,本來打2020年4俾佢返原居地,但當時走唔到,宜家續到visa.... ...

如果你唔想佢返而佢又堅持要返,你可以同佢講佢12月返咗去唔洗返,你哋兩個都唔肯讓步,你送佢返去耕田佢又可以永遠陪佢亞媽,佢應該好樂意咁嘅安排

你揾過個姐姐吧啦!我會寧願教個新嘅,好過受old seafood氣

侯爵府

回覆樓主:

你嘅case 係第一張約完咗,佢無返原居地,所以新約第一年內係要返嘅,所以佢無錯,有關費用係要你出。如果佢堅持要返去,咁都無辦法。不過,幾時返係僱主僱員傾嘅,你可以堅持唔俾佢聖誕返,但4 月前點都係要返嘅。大家都堅持就睇邊個靠邊個喇。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊