懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

星期一見完醫生,唔知係咪對佢既啫喱有敏感,令到下面生左粒波子,前日我估係粒波子爆左而有啡。但今早真係唔對路,去左急症睇,佢地話得7-8w好細,照唔到(冇用陰超)。
我即返我個婦產科醫生度睇,佢話計返我應該8w,但仲未見心跳,然後就寫紙俾我藥流.....我再返中醫度睇,佢把脈話阿b冇弱到,叫我等多一星期睇另一個醫生再照再睇下人地點講,唔好做藥流住!我話婦產科醫生話我一定係8周,但我本身經唔準,佢話計哂都一定係冇左架啦,但我真係唔信....

大宅

pokultmama 發表於 20-9-11 17:05
星期一見完醫生,唔知係咪對佢既啫喱有敏感,令到下面生左粒波子,前日我估係粒波子爆左而有啡。但今早真係 ...

我先生都叫我唔好做藥流住,費事明明係阿b成長慢變落仔,所以我等多個星期睇下點,我真係好驚佢走.....

水晶宮

回覆樓主:

俾D日子嚟計下

大宅

pokultmama 發表於 20-9-11 17:07
我先生都叫我唔好做藥流住,費事明明係阿b成長慢變落仔,所以我等多個星期睇下點,我真係好驚佢走.....:pi ...

觀察多1星期先,再照下大成點,有時可能遲排家~搵第2個私家照啦, 你個醫生太武斷

大宅

pokultmama 發表於 20-9-11 17:07
我先生都叫我唔好做藥流住,費事明明係阿b成長慢變落仔,所以我等多個星期睇下點,我真係好驚佢走.....:pi ...

如果真係死胎,在你體內一星期有危險,不如睇多一個醫生?

男爵府

kittykit622 發表於 20-9-11 18:04

如果真係死胎,在你體內一星期有危險,不如睇多一個醫 ...

好多人胎停自己都唔知,無血無痛,唔會話死咗留係體內一個星期就好危險掛...... 12周前都可以等等,唔好淨係靠計經期,例如相隔一兩星期照超聲波confirm 個胎係無長先處理都唔遲

別墅

星期一見完醫生,唔知係咪對佢既啫喱有敏感,令到下面生左粒波子,前日我估係粒波子爆左而有啡。但今早真係 ...

睇多一個私人醫生照多次,唔好只信一個呀!

複式洋房

五使咁快做藥流住,睇定d先,身邊好多人去到差唔多9-10週先有心跳...我覺得可以堅持多兩個星期睇下到時點...加油(emoji)

複式洋房

uckukuku 發表於 20-9-11 18:12
好多人胎停自己都唔知,無血無痛,唔會話死咗留係體內一個星期就好危險掛...... 12周前都可以等等,唔好淨 ...

認同!如果胎停止左成長,照計你會開始出血,由小至多,而且如果你覺得肚痛等等先再去睇醫生都未遲...

大宅

Nbs 發表於 20-9-11 17:32
俾D日子嚟計下

我本身經期唔準
22/6 是period 1st
9/7, 12/7, 2/8, 6/8 行房
1/8 驗冇
14/8驗電子是1-2weeks
17/8 驗電子是2-3weeks
25/8 驗電子是3+
31/8 私家產檢話只見胎囊
7/9 私家產檢話見有大左,但未見心跳
8/9 可能是因為昨日陰超時既啫喱敏感而生左粒野
9/9晚粒野應該爆左而見啡 (日頭全程訓冇流啡)
10/9 夜晚返工時發現見少少啡
11/9 早見啡,即入急症室
之後既野,之前已交代了

大宅

bella03 發表於 20-9-11 17:41
觀察多1星期先,再照下大成點,有時可能遲排家~搵第2個私家照啦, 你個醫生太武斷
...

屋企人都係咁講,唔排除阿b成長慢,再加上經唔準而令到遲排卵及遲着床,所以而家只見胎囊都未定

大宅

06150615 發表於 20-9-11 18:22
睇多一個私人醫生照多次,唔好只信一個呀!

我都係咁諗,個中醫好好人幫我搵另一個婦產科下星期尾再照,睇下另一個醫生又點講

大宅

lsflui 發表於 20-9-11 18:31
五使咁快做藥流住,睇定d先,身邊好多人去到差唔多9-10週先有心跳...我覺得可以堅持多兩個星期睇下到時點. ...

我都有咁樣同個醫生講,佢叫我唔好信,害死你丫,仲叫我快快去公立做藥流

水晶宮

pokultmama 發表於 20-9-11 18:36
我本身經期唔準
22/6 是period 1st
9/7, 12/7, 2/8, 6/8 行房

今日11/9 起碼有7週 (用你最後行房計。如果用你第一次驗到positive 其實有8週的了)
等多個星期都得嘅
無大出血的話無嘢急,不妨等等。

大宅

lsflui 發表於 20-9-11 18:34
認同!如果胎停止左成長,照計你會開始出血,由小至多,而且如果你覺得肚痛等等先再去睇醫生都未遲...
...

剛剛見有血絲,但我先生就話因為我今早有啡,而佢幫我做陰超,唔排除佢伸完支野入去後搵返d啡出黎,再加上我冇肚痛,仲食得行得訓得,係累些同胸脹最多就係有少少扯既感覺,不過中醫佢地話正常

別墅

pokultmama 發表於 20-9-11 18:39
我都係咁諗,個中醫好好人幫我搵另一個婦產科下星期尾再照,睇下另一個醫生又點講
...

雖然可能你都要做少少心理準備,但係都唔係咁輕易放棄,有時中醫把脈好準㗎,我懷孕七週嘅時候,我個中醫話我BB把脈似係男仔,我12週去婦產科照超聲波,個西醫話似係女仔
結果出嚟係男仔,有時中醫把脈都好犀利

大宅

06150615 發表於 20-9-11 18:42
雖然可能你都要做少少心理準備,但係都唔係咁輕易放棄,有時中醫把脈好準㗎,我懷孕七週嘅時候,我個中醫 ...

佢第一次同我把時已通話佢仔,佢話左手脈勁過右手,而到今日,中醫話唔見佢弱,所以都叫我唔好去做藥流

大宅

uckukuku 發表於 20-9-11 18:12
好多人胎停自己都唔知,無血無痛,唔會話死咗留係體內一個星期就好危險掛...... 12周前都可以等等,唔好淨 ...

由31/8至今日,每一星期去照既時候,個胎囊係有大到架,不過醫生今日話仲未見到蛋黃同心跳

大宅

胎囊size如下
31/8 = 0.89 x 0.6cm
7/9 = 1.09 x 0.85 x 0.88 cm
11/9 = 1.23 x 1.27 x 1.01 cm

圖為今日所拍攝

別墅

pokultmama 發表於 20-9-11 18:38
屋企人都係咁講,唔排除阿b成長慢,再加上經唔準而令到遲排卵及遲着床,所以而家只見胎囊都未定
...

我個中醫都係咁講,當初西醫話空心胎,但過2日中醫把脈話開始有心跳。佢話排卵遲+著床遲都可以比計M遲2星期

首頁

尾頁

跳至