論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

平時我哋關係一般,又未至於好差,例如我屋企基本要有蛋,成日想煮蛋無蛋,覺得好忟。今日工人走,反而有種好沈重既心情,原來發現佢已經溶入左喺我家中。。。。彷彿感覺好似一個親人,突然會喺你屋企永遠消失一樣。

男爵府

2020勳章

過一排就無事啦, 初初係有D唔捨得

大宅

hongyun 發表於 20-9-13 13:56
過一排就無事啦, 初初係有D唔捨得

天下無不散知延席,我會比個紅封包道別拜拜!

公爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

第一次請工人就會,請請下冇呢種感覺了

大宅

ikokam 發表於 20-9-15 10:57
第一次請工人就會,請請下冇呢種感覺了

我都請左4次,呢個用得最耐既一個,4年,其實真的不容易

男爵府

2020勳章

CROYLEUNG 發表於 20-9-12 16:15
平時我哋關係一般,又未至於好差,例如我屋企基本要有蛋,成日想煮蛋無蛋,覺得好忟。今日工人走,反而有種 ...

點解走咗嘅

大宅

CROYLEUNG 發表於 20-9-15 13:31
我都請左4次,呢個用得最耐既一個,4年,其實真的不容易

我之前都有個姐姐做咗四年 ,走嘅時候真係好唔捨得, 而家都仲掛住佢

大宅

princesscupcake 發表於 20-9-15 19:27
點解走咗嘅

完約,佢堅持唔續

大宅

回覆 CROYLEUNG 的帖子

請問是否印傭,我姐姐都要走,是否須要有檢驗証明先可出境?

大宅

2020勳章

CROYLEUNG 發表於 20-9-12 16:15
平時我哋關係一般,又未至於好差,例如我屋企基本要有蛋,成日想煮蛋無蛋,覺得好忟。今日工人走,反而有種 ...

我幾個姐姐離開時,我都好唔開心!畢竟生活咁耐了!我到而家久唔久都會睇吓佢哋近況

大宅

kkyu166 發表於 20-9-21 21:20
回覆 CROYLEUNG 的帖子

請問是否印傭,我姐姐都要走,是否須要有檢驗証明先可出境? ...

我姐姐在港有第二份工,所以唔使出境

別墅

我嗰個做咗一年唔夠﹐都話想走,佢話屋企無人睇個仔要返印尼,我唔知佢真定假,因為屋企情況無理由決定嚟香港做嘢之前唔諗清楚,幾個月就話要返去湊仔。又聽聞而家因為疫情好多人高薪搶本土工人,佢無乜出街,又唔係話太急走,唔太似已經有新offer,我都有打算想留下佢因為再請太麻煩,希望OK。加少少薪都可考慮,但我諗如果佢真係有人請而唔做,都唔會夠人出得多。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊