自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

幸好今年無報琴試,希望10月有得考樂理啦,如果唔係又唔知要拖幾時

大宅

Ocean419 發表於 20-9-15 19:49
都未開始報名,我估報得名黎都要下年先真係有得考

我女啱啱升小五, 諗住今年10月考五級, 之後預備考五級樂理, 諗住小學之前可以完成五級嘢⋯依家都唔知點好⋯如果唔考五級考六級⋯好似長時間都喺度練習考試歌,少咗機會跟老師學其他歌(emoji)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Cmon 發表於 20-9-15 14:06
我重煩,囝隻樂器改syllabus , 今年係grace period, 所以大家趕考級,依家考又唔知幾時,又唔知重有冇得考 ...

Me too!
改syllabus 呀!我想打人!

大宅

回覆樓主:

我女都報左8級鋼琴,早2個月,miss見唔對路,都開左第四首歌,但我擔心錄影考出黎張cert, 認受性冇咁高,因只考演奏部分。最衰係考8級,如果考其他級,我直接跳左唔考算

珍珠宮

connieckyip 發表於 20-9-15 23:18
我女都報左8級鋼琴,早2個月,miss見唔對路,都開左第四首歌,但我擔心錄影考出黎張cert, 認受性冇咁高,因 ...

完全明白。

侯爵府

2023年兔年勳章

Strawberrys 發表於 20-9-15 10:45
我囡都係報考八級鋼琴

老師建議預備定2021/22 Piano Syllabus,買新琴書事少;事大係囡今年升中四,本來預10-11月考完琴試後可以專心學業。佢這個星期已經預備找補習,有冇時間練琴都成問題!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-9-15 18:51
錄影唔係問題
問題係幾時真係推得出,一改再改再拖再改,都唔知係唔係路!好簡單,第四 ...

小朋友每天花接近1小時練習,
犧牲了自己嘅玩樂時間
就係想考好過abrsm
金錢可以退款,練習嘅時間邊個賠返呢?

珍珠宮

野原美冴 發表於 20-9-15 12:21
未報我建議唔好考7級。直接學多1年,之後考8級吧。

我仔本身係預今年 5 級, skip 咗,而家預出年 6 級。再咁搞可能下次已經係直接考 8

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-9-15 18:51
錄影唔係問題
問題係幾時真係推得出,一改再改再拖再改,都唔知係唔係路!好簡單,第四 ...

其實早2個月前皇家音樂學院已經清楚講出第四首歌嘅要求,同埋整個新考試制度要求。
其實有成十幾頁嘅PDF講呢個新制度,但我好似send唔到出嚟!我諗你叫老師慢慢解釋比你哋聽,唔需要太擔心

大宅

真係人都癲,一改再改,完全唔理人感受,要改早啲講唔係九月中先來話10月和11月冇得考,小朋友每日花一小時練習,我個老師仲要超貴一個鐘......

男爵府

我想問大家意見, 阿仔今年P6, 大家都知要面對呈分試..............舊年12月開始佢已經開始準備今年8月考8級中提琴
期間2-5月內, 我見係輸入個案多, 而且阿SIR 的STUDIO 都夠大 (面授站立距離都有2M遠)
阿仔在這期間一個月練去阿SIR度兩次拉琴,慕求想8月考出來的成績唔太差
奈何現情況大家都知啦........

昨天同阿SIR傾電話, 阿SIR 有意索性叫阿仔跳級, 下次報就考演奏級
阿SIR 話阿仔拉果3首8級的歌仔計埋2-5月期間DOUBLE 堂, 都差不多拉左一年, 而且的確拉得唔差
同埋現再等真係唔知等到幾時先有得考 GRADE 1-8
但演奏級試, 起碼叫有個框比大家知考的要求, 情序....

而且阿仔又要緊張呈分試, 呢一年去學演奏級的歌仔
報出年暑假考都其實差不多, 在現在至出年3月期間
唔洗好去谷考試, 可以專心學業

大家覺得我阿SIR 意見可以接受嗎?
定係KEEP 住學下演奏級的歌仔, 再但等考8級呢?

P.S.阿仔係已經考左6級
原本真係想考到8級可以用張CERT 自行用的, 現在一定唔可以啦, 點計都唔夠時間出年1月有CERT 可以寄/遞報中學
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

princessally 發表於 20-9-16 01:06
其實早2個月前皇家音樂學院已經清楚講出第四首歌嘅要求,同埋整個新考試制度要求。
其實有成十幾頁嘅PDF講 ...

好的謝謝

大宅

回覆 小艾比 的帖子

我會繼續等考8級但開始學演奏級歌

子爵府

paulcheung9876 發表於 20-9-15 18:59
希望樂理唔好延期...已經由年頭報到年尾都仲未有得考...

係呀!我女都係10月考, 希望唔好延期

水晶宮

回覆 princessally 的帖子

係咪可以錄好多次,錄到完美先send比佢?

伯爵府

Jane1983 發表於 20-9-16 11:36

我估要4首歌一take 過,可以錄好多次但不能每首分開錄

子爵府

Jane1983 發表於 20-9-16 11:36

完全正確,報考之後會有個提交截止日期,喺嗰個限期之前,你可以無限次上載你嘅錄影片段,每次上載一個片段就會取替之前嗰個,但你呢個檔案只可以 for ABRSM 考試之用,唔可以喺其他地方出現,例如群組share, YouTube Facebook Instagram等等,如果唔係佢有機會取消你資格

子爵府

Ocean419 發表於 20-9-16 11:42
我估要4首歌一take 過,可以錄好多次但不能每首分開錄

冇錯,係要一鏡到底,即係一take過錄晒四首歌,如果你唔滿意,就由頭再錄過,總之每一次都係四首歌一take過為之一個檔案

水晶宮

回覆 Ocean419 的帖子

要求一take過,都好合理。

水晶宮

謝謝。
本來我女3月報咗,拖到而家,真係悶到呢

首頁
34567...11

尾頁

跳至