自由講場

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 2016畫展勳章 BB防敏心得分享勳章

星級用家: 唯·悠玩樂blw

有留意開我個page嘅媽媽都知道我係在職媽媽,同好多在職媽一樣,一放工就要趕返屋企煮飯俾佢哋食,今日想同大家介紹一樣可以加快煮食速度嘅產品,

就係Braun MultiQuick9手提攪拌棒。

鐘形設計攪拌棒採用世界首創ACTIVEBlade技術,可以輕易輾碎堅硬食材,慳時間又慳力,將瓜果壓成蓉就好方便啦!仲有特設SPLASHControl 防飛濺技術,就算喺屋企攪拌都好乾淨衛生,唔會彈到周圍都係。呢個手提攪拌棒另一個吸引我嘅地方係好易拆洗,十分適合繁忙嘅媽媽。

今日就用呢個Braun手提攪拌棒嚟示範兩個幼兒食譜俾大家睇吓佢有幾方便啦。

南瓜湯

材料:

南瓜(去籽後) 250克

奶 200毫升

做法:

1. 將南瓜去皮及切粒,蒸熟(約十分鐘)

2. 把蒸熟的南瓜粒放入鍋

3. 倒入奶

4. 用Braun手提攪拌棒的壓蓉配伴將南瓜連奶攪拌成蓉

5. 開細火加熱,煮滾就完成

蕃茄肉醬扭扭粉

材料(以下為兩人份量):

蕃茄 兩個

牛肉 180克

蕃茄醬 兩湯匙

扭扭粉(或其他粉) 隨食量而定

植物油 一茶匙

水 20毫升

做法:

1. 煮熟扭扭粉,倒去水,備用

2. 把牛肉洗乾淨及印乾後,用Braun碎肉攪拌機攪碎牛肉

3. 把蕃茄洗乾淨及切粒

4. 燒熱平底鑊後,加少許植物油,炒肉碎至半熟

5. 加入蕃茄粒,一齊炒

6. 加入蕃茄醬及水,炒勻後熄火

7. 把蕃茄肉醬與扭扭粉拌勻就完成

快啲買返個一齊煮多啲幼兒美食啦,期待你嘅分享!

想了解更多,去Braun生活美學Facebook Page睇吓啦:https://www.facebook.com/BraunHouseholdHK/

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 2016畫展勳章 BB防敏心得分享勳章

星級用家: 絲房菜

花花6個月大後,米媽就開始俾花花嘗試唔同既食物,開頭梗係由流質既米糊開始啦,粥糊呀,唔同既食物蓉呀,由稀至稠,由蓉到粒粒,到有口感既小塊,其實每日一至三餐,如果你要不斷每個食材剁剁剁,切切切,真係會無時停架,加埋又要不斷洗洗洗鉆板,所以米媽搵到好幫手。

就係Braun MultiQuick 9 手提攪拌棒啦,我用左佢之後幫花花整野食,真係方便左好多。大人野食都係一樣,唔同粗幼,變出唔同款式,想唔中意食都難啦。

今次簡單啲,就教大家整呢個嬰幼兒好喜歡食既彩虹pancake

大家去睇片啦

管理員

國民分享:Elephantlai

今次收到Braun MultiQuick 9手提攪拌捧試用好興奮,用佢黎整左粟米濃湯拌自家製低鹽烏冬配bb肉丸俾我9個月大嘅仔仔食,佢好鍾意呢!

首先整左烏冬先,用MultiQuick 9 手提攪拌捧攪麵團至光滑,幾十秒就攪好,唔使媽媽用手搓餐飽,非常慳力呀。

係等緊個麵團果時可以整住個粟米汁同肉丸先啦。 粟米我通常一整蓉就整多啲放冰櫃,咁返工嘅日子就咁拎出黎解凍就可以用,方便快捷。今次我就整左3條大粟米,咁大份量用Braun MultiQuick 9個1500ml嘅攪拌容器可以一次過攪成蓉,慳返媽媽唔少時間。

肉丸方面,真係非常輕易就打到起膠,完全唔使撻呀剁呀咁,個效果估唔到咁好,輕輕鬆鬆就整好入爐蒸,我仲有時間可以整埋心心肉丸tim。

好多人覺得bb食加固唔使搞咁多嘢,但我會想佢接觸多啲唔同嘅味道同唔同嘅食物型態,為將來打好基礎,唔好揀飲擇食,從而鍾意食嘢,享受食物。好似要搞好多嘢咁,但其實有Braun MultiQuick 9手提攪拌捧幫手,好輕鬆就完成,對於愛入廚嘅我黎講係非常好用又好玩嘅工具黎,期待用佢整更多美食俾仔仔同老公食。

食譜:粟米濃湯拌自家製低鹽烏冬配bb肉丸

烏冬:中筋麵粉100g 暖水50-55ml(視麵團濕潤程度)
鹽1g
鹽溶入暖水,分三次加麵粉,用Braun MultiQuick 9 麵粉漿搞麵團至光滑,滾圓,用保鮮紙包裏,室溫靜置兩個鐘後將麵團壓薄,切條,滾水煮熟,撈起沖凍水,備用

粟米濃湯:新鮮粟米粒 100g 奶 150ml(我用冰媽媽奶,媽媽都可以用奶粉或者鮮奶)
薯仔25g
Braun MultiQuick 9 壓蓉捧將粟米、薯仔和奶打至蓉,過篩,小火加熱至滾,將烏冬加入湯中,煮多2分鐘

肉丸:豬瘦肉50g 雞柳肉50g 洋蔥適量
淮山粉
適量

做法:Braun MultiQuick 9 切絲器將洋蔥切粒,再用碎肉攪拌機將豬肉和雞肉輕鬆攪至起膠,拌入洋蔥粒和淮山粉,整成喜愛的型狀,蒸5-10分鐘至熟,配搭粟米湯烏冬食用

管理員

國民分享: Rosa Wan

今次BraunMultiQuick 9⼿提攪拌捧整左寶寶最中意食嘅菜式,就係⻄蘭花有機豬⾁紅蘿蔔薯餅!

平時我都要花時間把所有食材切粒,但⾃從⽤了Braun MultiQuick 9⼿提攪拌捧,只需幾秒鐘,就將全部食材打成糊狀,⽽且使⽤⽅法很簡單⽅便,容易控制,最令深得我⼼的是很易清洗乾淨,非常給⼒!

現今當媽媽真不容易,恨不得24⼩時當48⼩時來⽤,但Braun MultiQuick 9⼿提攪拌捧幫我在處理寶寶料理時,省卻很多時間,同時還保留食材豐富的營養,令我更有動⼒為寶寶炮製更多不同美食,⾒到寶寶食得開⼼,營養滿滿的樣⼦,便是每個媽咪最開⼼的事!

管理員

國民分享: Gobby

就嚟中秋節,BB又開始咗加固,所以我就整個幻彩BB月餅,等BB可以一齊感受節日氣氛。

整有造型嘅BB食品最麻煩就係切細、打蓉食物,好彩今次有Braun MultiQuick 9手提攪拌捧幫手,㩒幾下就好似變魔術咁將啲食材打成泥,減省好多功夫同時間,仲快靚正。媽媽最煩惱當然係清洗問題,最驚喜既係配件白色嘅部份無俾紅菜頭染色,沖下水啲顏色就甩晒,清洗非常容易,令我好carefree咁發揮我嘅烹飪小宇宙,以後我一定會為BB整更多打卡美食。下面係食譜,有興趣可以一齊整。

幻彩BB月餅(2 個 50 克)

材料:薯仔2個(小型)

紅蘿蔔1/4條

西蘭花1小棵

紅菜頭2 片個

1.將各材料分別洗淨、蒸熟及涼乾

2.薯仔配合各材料分別用Braun打蓉(如果蓉太流質,可放入雪櫃冷藏稍抽乾水份)

3.把每隻色彩的薯蓉都放小小入月餅具,直至填滿。

4.把幻彩月餅從模具脫出便完成。

管理員

國民分享: Suki Lam

疫情下家多點溫暖留守家中對抗疫症,作為新手媽媽既我,唯有埋首廚房做出健康有營嘅加固食物,比剛滿6個月既bb食~希望做出均衡營養既食物,為bb打好健康基礎!

Braun MultiQuick 9手提攪拌捧完完全全係加固媽媽嘅強大後盾,平日忙於家居清潔打理屋企,有Braun手提攪拌捧幫手製作副食真係簡而快
開始時有考慮到攪拌捧要手持會否很重同不便,睇起來好似有點重量,但一操作下就知道完全不是問題!我單手就可以操作,吾會震到手或器皿移動,而且攪拌時間竟然係一分鐘內就完完全全輾碎食物。

大家都知道製作bb副食,食材份量少好難攪拌到無顆粒狀態,有時候甚至要加入食水才可以達到攪拌均勻無粒粒。但係用Braun攪拌捧完全無呢個問題,今次嘅材料有紅蘿蔔,薯仔,牛肉同橙,全部都無需加入一滴食水,一分鐘內就變成食物蓉,肉碎同果汁,真真正正還原食物原味道!

大大提升bb對食物嘅興趣。bb食得開心,相信係宜家呢個嚴峻嘅環境下係各位媽媽最大既安慰~

試用攪拌捧時,家人都看到佢嘅威力,連連稱讚不愧為德國名牌,相信好快就會被佢地拎來試用製作其他美食~攪拌捧用後清潔亦十分簡單,未來加固呢幾個月我要無限變換款式給我BB!睇來佢好快就變肥嘟嘟啦~

管理員

國民分享: piiiihk

我的BB已經9個月大,正值加固時間增加食物多樣性。今次有幸同大家分享使用Braun MultiQuick 9手提攪拌捧的體驗。

之前用工具磨水果蓉比bb食,磨到最尾總會有部份磨不到,今次使用Braun手提攪拌捧只需幾秒就能將水果磨成蓉,而且對比手磨更幼細,bb更容易入口。

除此之外,以前煲粥豬肉大大舊,bb根本冇可能食到,我用Braun手提攪拌捧將豬肉攪碎煲粥比bb食,bb現在可以食埋豬肉,沒有浪費任何食材。

用左Braun手提攪拌捧令我節省左處理食材的時間,可以再研究更多的新菜色比bb食。

管理員

國民分享: Msmansze

由於寶寶的咀嚼能力有限,往往烹調嬰兒食品時,要花很多時間攪拌及處理食物成蓉狀。今次有Braun MultiQuick 9 手提攪拌製作「紅綠燈班戟」,確實令製作嬰兒食品變得簡單輕易,寶寶食得開心,媽媽又方便同滿足。因為Braun不銹鋼攪拌棒能快速將火龍果或煮熟的波菜攪成蓉,

攪拌過程只發出輕柔的聲音,不會吵醒熟睡中的寶寶,亦不會濺起食物,用後用清水沖洗,就立即乾淨。

首先,利用Braun打蛋器將蛋白打發至企身,打蛋器可輕壓至碗底,攪勻碗內每個角落的蛋白,轉動過程快速又寧靜。

之後,用Braun壓蓉器就可以輕易將煮熟嘅南瓜壓成蓉,而壓頭周圍有膠邊覆蓋住,不會令食物彈出,非常安全。

最後,將蛋白、蛋黃漿及低筋麵粉混合在一起,煎成班戟,並把攪好的蔬果蓉(紅色:火龍果蓉、黃色:南瓜蓉、綠色:波菜蓉)放在班戟上,已順利完成「紅綠燈班戟」。

平日製作麵團,最怕麵團黏住雙手,今次只需利用Braun攪拌器將麵粉、酵母粉、水攪勻,就可輕易攪成麵團製作三色麵包。

一眾媽媽確實要有套Braun手提攪拌捧放在家中,製作嬰兒食品就絕無難度。

管理員

國民分享: lolobb29

今日午餐主題意念來自鷹嘴豆泥 Hummus,baby版無Tahini芝麻醬,但加咗其他食材,包括有:黑鷹嘴豆、三色有機藜麥、新鮮無花果一個及螺絲粉。

以前用開攪拌機都係整一至兩人份量,但自從小baby 加固之後,就經常要整好少嘅份量,如果用攪拌機應該搞唔勻,

所以Braun multiquick 9 手提攪拌捧就大派用場啦。

Braun multiquick 9 手提攪拌捧有好多其他配件,今次就用左攪拌棒壓蓉食材,仲順便做埋自己份lunch。鷹嘴豆預先浸8個鐘,加藜麥蒸10分鐘,再落埋其他嘢一齊攪拌就得。為咗保持螺絲粉個樣貌畀BB摸,螺絲粉係另外水煮。雖然製成品個顏色唔係好sharp,但係估唔到小Baby都表示有興趣,仲冷不防俾佢嘅小手來個突襲。食落甜甜哋,佢都好鐘意!

呢部機有個防飛濺技術同伸縮位,就咁喺個大碗度用力按下,基本上係罩住嚟攪,真係冇彈到周圍都係,超易操作。佢仲有個兒童安全鎖,非常之安全。最方便係用完之後拆出嚟沖水就得,眨吓眼洗完,方便又易用!

部機簡介話仲可以整西湯,即係遲啲唔整bb 嘢都仲有用,唔怕浪費!

管理員

國民分享: Mayblemay

本身自己有少少驚用攪拌器,因為有時候磨碎效果不太好,磨肉要磨上幾分鐘,磨菜更慘,因為細,所以刀片接觸不到;第二,很吵,寶寶往往都會被吵醒。最後而又最重要的是:沖洗很麻煩!我只用幾分鐘,但要洗半個鐘,非常唔化算!

不過用左Braun MultiQuick 9 攪拌捧就令我大大改觀左,我仲用佢黎整左夢幻紫椰pancake俾女女食。岩岩用就已經覺得Braun 攪拌捧操作簡易容易上手,不用看說明書,已經知道如何使用,一手解鎖,同時按速度,食物就能磨碎;即使聽到摩打聲,但寶寶都不會被吵醒!

今次材料有:
紫椰菜、香蕉半條及米糊。做法只要將紫椰菜,手撕成約2cm 左右大小,並將香蕉分幾段攪拌。大約5秒就已經變成紫椰漿。分幾次加入米糊,直至質地調成杰身,用芥花籽油平均抹在煎pan 上,再用湯匙放入紫椰漿,用小火煎至金黃色就完成啦。

Braun MultiQuick 9 攪拌捧重點是使用後清洗十分簡單,只要放在水龍頭沖水,基本上已經洗走90% ,剩下的用海綿輕揉已經解決了!

坦白說,收到Braun MultiQuick 9 攪拌捧後,就好似有一個新玩具日日想做不同新菜式給女兒,讓女兒有更多嘗試了!

管理員

國民分享: tooktook00

自從細細B出世之後真係忙到一頭煙,加上踏入六個月後要開始為細細B加固食品,仲要照顧埋一家五口起居飲食真係二十四小時都唔夠用。好彩喺呢個時候比我遇到試用Braun MultiQuick 9手提攪拌棒嘅機會。

我本身都有用開手提攪拌棒,咁點解我仲會對Braun MultiQuick 9手提攪拌棒有興趣呢?因為Braun MultiQuick 9手提攪拌棒先真正做到多功能,可以配合我一家大細嘅需要。坊間一般手提攪拌棒只有攪拌、打蛋、等功能,而且好多時都要分開幾次處理食物。而Braun MultiQuick 9手提攪拌棒仲加多左碎肉、切絲、切片等功能,最重要仲有1000w夠晒馬力。今次我就用佢整左BB南瓜乳酪餅。材料有:南瓜50g、乳酪30g、蛋白一隻、檸檬汁4-5滴。

首先將南瓜以Braun MultiQuick 9手提攪拌棒切片器切片,隔水蒸熟,再以手提攪拌棒壓蓉成南瓜蓉,加入乳酪攪勻。

蛋白加入檸檬汁後用配件中嘅打蛋器打發。再加入攪勻好嘅南瓜乳酪蓉,已切拌方式拌勻,放入唧花袋折出一蚊硬幣大嘅南瓜乳酪餅。最後預熱焗爐以低温100度焗60分鐘完成,一set有齊咁多配件,真係好抵用。

Braun MultiQuick 9手提攪拌棒真係幫咗我好多,最重要係多咗時間陪啲小朋友玩。除咗可以照顧細細B嘅加固期飲食,快速完成好蔬菜肉碎粥、各款果蓉同濃湯之外,平時煮其他野食,好似薯條、薯餅、蘿蔔糕、大阪燒、湯圓仔等美食都用得著,配合埋安全鎖就真係安心好多。

管理員

國民分享: Rainky

今次好開心可以被選中試用Braun MultiQuick 9手提式攪拌捧。

首先真係要讚下個攪拌捧的安全性,它頂部設有安全鎖,用嘅時候需要先解鎖,再按下開關掣先會轉動。

另外,它有多種配件,包含 1.5 公升食物處理器(內有不鏽鋼粗 / 幼切絲切片配件、薯條器、麵粉漿及碎肉刀)、有蓋碎肉攪拌機、打蛋器、壓蓉棒及 600 毫升攪拌杯,加上 MultiQuick 9手提式攪拌捧具有快拆設計,一按機身按鈕就可即時拆除,換配件及清洗都易過人。無論用佢嚟整BB粥,定係整蛋糕都一樣無難度。

今次我就煮左西蘭花肉碎粥,

先將瘦肉和西蘭花放入有蓋碎肉攪拌機,裝上手提式攪拌捧,移走安全保護套和按一下以解鎖,再按下開關掣先轉動,唔使5秒,已經變蓉,非常快速同方便。

管理員

國民分享: soiebb

囡囡從加固開始就行BLW,至今10個月食過好多唔同既原形食物,唯獨是意粉必須調味才肯食。以往是購買即食肉蓉作調味,現在有這個手提攪拌機就可以親自製作肉醬,確保新鮮健康!

材料:

蕃茄去皮去核、洋蔥四分一個、豬肉塊、油少量

把蕃茄粒跟洋蔥放入少量滾水內煲3分鐘,再加入豬肉塊至熟,約3分鐘,然後直接利用Braun MultiQuick9手提攪拌捧在煲內攪碎。

由於Braun 這款攪拌捧刀片設計可自行調較高度,所以很快就攪成肉醬了,倒杯形狀的開口也可以防止食物濺到周圍,同時保護刀片不會傷害煲內的珐瑯塗層,是非常貼心的設計!

做好的肉醬可以直接加上意粉,或者是儲存於雪櫃,分次拿來拌意粉,營養跟味道還可以跟BB的需求來調較,以後就不用再買現成肉醬了!

而清洗時只是直接把攪拌頭放入洗碗機,手抦位拿濕布擦一擦就好了,十分方便!

管理員

國民分享: Yannes Wong

第一胎+呀B開始加固=頭都大埋!

本身我仲用緊過濾網,將啲食物壓蓉,每餐都要花好長時間壓,餐後整個蘋果蓉俾呀B,又壓過,回想番真係手都斷。

(我知市面有蘋果蓉買,不過始終覺得新鮮好)

好彩無幾耐就有機會試用BraunMultiQuick 9手提攪拌捧,即刻覺得前路一片光明,用咗呢支攪拌棒,可以話食材無限制,只要適合呀B食就輕易做到,出嚟嘅效果當然好過我用過濾網好多,仲要勁快搞掂。

今次我就整左多款粥仔俾呀B,佢仲搶住食,想影張好少少餵佢食嘢嘅相都唔容易,我已經盡咗力。

另外用攪拌棒整蘋果蓉,真係勁正,同我之前用嘅過濾網或者磨研碗都有好大好大分別,用攪拌棒快到雙眼發光,有經驗嘅媽媽會好明白,好開心呀B可以食到新鮮嘅蘋果蓉而我又唔辛苦。

其實今次唔單止呀B受惠,我哋大人都有啖好食,佢嘅配件好齊,可以做到好多種類食物,一啲花心機花時間做嘅菜式,一陣就可以準備好,唔洗去餐廳自己都做到,老公最開心,搞到想偷懶唔整都無藉口。

管理員

國民分享: carol_kwing

今次試用左Braun MultiQuick 9手提攪拌棒用後感十分良好。bb加固左一段時間,以前整副食比佢都幾麻煩,因為佢仲細,好多食物要整蓉整碎,但大粒少少怕佢會噎到。

用左手提攪拌棒好快就可以整到好蓉,平時都會整d生果蓉比佢做下午茶,蘋果蓉香蕉蓉藍莓蓉咁

Braun手提攪拌棒唔會搞到d果汁濺出黎,幾好,又好易清洗。自己整就唔洗出去買一支支嘅果蓉,慳錢好多又新鮮無防腐劑。

另外而家疫情嚴重,好多食材買番黎都要徹底洗乾淨先煮,以前會貪方便買豬肉會叫叔叔攪碎

但而家怕污糟,自己番黎洗完切片用手提攪拌機幾秒已經變成肉碎,既衛生又唔洗自己剁到手都軟。肉碎可以用黎煎肉餅再切到一條條比bb手拎黎食。

管理員

國民分享: kayx217

收到Braun MultiQuick9手提攪拌捧後我急不及待使用,今天決定做菠菜小米粥給寶寶吃。材料有菠菜,小米,白米,豬肉。

首先將豬肉放鍋中煮熟,再將早一晚預先浸泡好的米放入鍋中待其煮好,不時攪拌一下預防煲燶。待粥差不多煮好的時候把菠菜燙一下再放到粥裏一起煮。

平常會先將菠菜切碎,但現在有攪拌棒就可以整條下鍋很方便,為懶媽媽減輕了不少工作呢!

為了方便,決定一次過打好寶寶兩餐份量,直接將粥放入Braun的量杯內打至適合的糊狀就可以了,第一次使用,打的時間和水的份量控制得不太好,看起來有點水水的,但口感比用一般攪拌機綿密順滑!很好入口呢。

另外家裏有位朋友的五歲大寶寶來探訪,他覺得攪拌棒使用起來很有趣說也要自己做點什麼來吃,好吧!就簡單快捷做一個蘋果香蕉奶吧!

蘋果和香蕉切粒加點奶,通通掉下去打就可以了。操作簡單方便有趣,現在每天除了用作製作嬰兒副食品外也會為自己打杯果汁打打氣呢!

管理員

國民分享: Kiwi Ng

多謝Baby Kingdom及Braun 選中參加Braun MultiQuick 9手提攪拌捧免費試用體驗。寶寶已經7個月大了,由寶寶6個月開始,我見佢坐得唔錯,能夠獨自坐直,我就開始比佢嘗試固體食物。

一開始已經打算行BLW (Baby Led Wean),即嬰兒主導進食。一直以為餵糊仔先需要攪爛食物餵寶寶,行BLW係比寶寶自己拎住食物,因此一直無買任何工具去準備食物,原來呢個觀念係錯誤嘅。

今次有機會試用Braun MultiQuick 9手提攪拌捧,完全可以減少預備食物嘅時間,留返多d時間陪寶寶,作為一個full time mum,照顧寶寶同屋企真係好忙,一件好用嘅工具真係好值得投資。

我一收到Braun MultiQuick 9手提攪拌捧,就立刻開箱試做三文魚飯糰波波比寶寶食。預備材料好簡單,分別有三文魚及米。

首先將米以1:2份量煲成軟飯狀態,然後待涼備用。蒸熟三文魚後,用Braun MultiQuick 9手提攪拌捧blend成泥狀。

最後撈勻後用保鮮紙包成球狀就完成。今次,收到Braun MultiQuick9手提攪拌捧真係好驚喜,好多配件,除左整固體食物俾BB,之後整其他餸菜又得,用途好多好抵買。

管理員

國民分享: agentbaby

BB加固神器 - Braun MultiQuick 9手提式攪拌機

相信很多媽媽對於BB加固都好煩惱,除了擔心BB不喜歡固體食物,還很怕處理BB食物的過程太繁複又費時。我家吃貨天生就對大人食物十分好奇,每次望住大人食飯就會流口水,想伸手去搶為了滿足仔仔對食的慾望,早在五個半月的時候已經開始為他進行加固,過程亦十分理想,由米糊到水果蓉,蔬菜泥到肉碎粥,BB都從來沒有抗拒,大大增加了我對烹飪BB食品的興趣。

一開始加固的時候我試過用四合一蒸煮機處理TW食物,亦覺得方便,但直到仔仔七個月開始,對食物要求更多元化,早午晚餐也要準備不同的菜式,要同時準備蔬菜,水果,魚、肉類等食物,發現單單一部蒸煮機已經不夠應付!
後來了解到家用手提攪拌機也能夠處理嬰兒食物,亦有各種功能配件,可同時滿足一家人的需要,不僅是日常烹飪的好幫手,更是BB加固神器。

我選用了Braun MultiQuick 9手提式攪拌機,首先是給它獨有的ACTIVEBlade技術吸引,不同以往的蒸煮機,只有兩片刀片,使用時出現食物切碎不均的情況,另外他的主機能夠配合不同配件使用,不論是切碎肉類、打蓉蔬果,攪拌飲品也一應俱全,完全能滿足現時進行TW和BLW的仔仔,一次過準備不同類型的食物。

平時仔仔最喜歡食水果蓉,菜肉粥和煎餅,這部攪拌機可自動調節速度,能因應喜好切出不同厚度的食物,只需幾秒,攪拌出來的食物已經超級幼滑。由於這部機操作方便,亦很輕身,我經常用來製作菜泥或肉蓉,再混合麵粉去烹飪BB漢堡或鬆餅,仔仔也食得十分雀躍。

分享完對於這部機的心得,最後很想大讚的是MultiQuick9 系列的大部份配件也能用於洗碗碟機清潔,對於一個全職媽媽來說,簡直是恩物,我十分推薦給一眾媽媽們!

管理員

國民分享: Mei

今次好開心可以試用Braun MultiQuick 9手提攪拌捧,

對於平日要返工嘅working mum真係好方便,一試愛上!

我平時煮糊仔/粥仔都係分開煮比寶寶,但如果用Braun手提攪拌棒就可以直接將我地大人平時食開嘅三色䉫麥飯加熱水同寶寶喜歡嘅蔬菜 (今次我用左粟米,好甜,好正,寶寶好快食得哂!),咁樣預備晚餐就方便左好多,基本上可以同寶寶一齊開餐!

最重要係放工返到屋企已經好攰,Braun手提攪拌棒神奇地方係佢只需要1分鐘已經可以將材料攪成細蓉。另外仲有好多唔同配件,可以碎肉、切片及絲等等,一物多用,可以做出唔同菜式,就算BB過左加固期都可以照用,我仲諗住之後用黎挑戰整甜品。

管理員

國民分享: bbboboiloveyou

我雖然已生2胎,但"加固" 兩個字對我黎講依然有d陌生,畢竟對上一胎已經係4年幾前嘅事喇!我只依稀記得當年無購買任何關於嬰兒蒸煮攪拌機之類嘅產品黎幫手製作bb食物。喺零碎嘅記憶入面,每次為寶寶準備食物都要經過洗、切、刮、磨及啄呢幾個步驟,花上左一大堆嘅功夫同時間,對於當時係無飯煮婦及新手媽媽嘅我黎講,係幾有難度!

汲取左上一胎嘅經驗,今次決定試下用Braun MultiQuick 9手提攪拌捧,果然無令我失望!因為只要將所有材料洗乾淨及切件後,放入攪拌杯內,Braun攪拌捧就將材料瞬間攪碎,而且仲變得好幼滑,對於岩岩加固嘅bb黎講很合適。因佢地岩岩學習點樣去吞嚥及咀嚼,唔驚哽親,減低左媽媽嘅擔憂!

而且佢嘅機身設計時尚、輕身,方便收納!同時,有別於其他牌子嘅嬰兒食物輔助器只有一、兩個功能,可以配合其他配件黎製造唔同嘅美食,即使bb長大後,機器都唔會被閒置一邊,再無其他用途。

今次我就用Braun MultiQuick 9手提攪拌捧製作左三文魚西蘭花芝士薯仔餅。三文魚嘅營養價值好高,當中嘅奧米加三脂肪酸有利嬰兒大腦發展,西蘭花含多種豐富營養,被譽為「蔬菜皇冠」,而芝士含蛋白質及鈣,有助寶寶骨骼及牙齒嘅發展。

用左攪拌捧可以輕易咁將所有材料打碎,製成三文魚蓉、西蘭花蓉等等,令媽媽喺準備bb食物方面節省左唔少時間及功夫,喺寶寶加固嘅起步上打下左支強心針!

首頁

尾頁

跳至