夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

不經不覺同老公一齊17年有多,由同事變做朋友由朋友變做情侶由情侶變為夫妻由夫妻變為家人由家人變為..工人. 我由為了想生小寶寶,而放棄我多年既工作.. 中途嘅過程挫折困難沮喪唔使多講好多媽都會明白.當成功後,我開心到流眼淚但老公就係我懷孕4個月時去揾女人激到我差d小產個時我已經感受到原來我係孤身作戰.多年感情加上有小寶寶後來諒左佢..最後仲生埋二寶,佢每月都會比家用, 但比完後就唔理屋企事情將所有大小事務責任歸根我身上..有問題就話我全是我做錯.我人生路是否選擇錯誤呢?維繫一個家庭並不容易..我已經感覺肩膊重擔壓到我好疲倦.. 透唔到氣..我好想好想休息了。。

複式洋房

回覆樓主:

同樓主一樣,我都係全職媽媽,相信我喺c6眼中都只係一個工人,每日都發夢自己可以重獲自由,所以樓主都要努力,將重心轉移!加油!

大宅

bmfapple 發表於 20-9-16 00:07
不經不覺同老公一齊17年有多,由同事變做朋友由朋友變做情侶由情侶變為夫妻由夫妻變為家人由家人變為..工人 ...

有冇同老公坐低好好傾下?

別墅

mendy118 發表於 20-9-16 00:20
同樓主一樣,我都係全職媽媽,相信我喺c6眼中都只係一個工人,每日都發夢自己可以重獲自由,所以樓主都要努 ...

同路人,大家一齊加油(emoji)

珍珠宮

不經不覺同老公一齊17年有多,由同事變做朋友由朋友變做情侶由情侶變為夫妻由夫妻變為家人由家人變為..工人 ...
當你向老公提供一啲你想實行嘅方案時,例如,想有BB,想置業,想做FTM,等等,佢有冇表態或你有冇要佢表態投 反對,無所謂,贊成 票?
如果佢係無所謂或反對,你有冇問佢點解咁投?
如果佢投贊成,你有冇問佢如何在實行過程中支持你?
如果你當初能套佢畀多啲表態嘅資料,起碼事後佢話係你錯,你都可以拎翻當初佢講過佢會做嘅嘢來同佢對則翻。即使佢唔認,亦可以問佢一啲具有 rectrospective 意義嘅問題或作探討如何改進performance (你和他)嘅內容。例如,如果佢話係你錯,咁就要佢唸下有乜嘢佢下次會嘗試幫你防犯同一錯誤嘅?例如同佢一起回顧:
1. What went wrong?
2. What went well?
3. moving forward, what would be done better?
討論目標不是要誰認錯,而是對事不對人地針對效果來同佢討論。
不過未必人人一開始做回顧就能提供有建設性的檢討內容。好似我前夫,最近同佢回顧經營租客一事。我問佢 moving forward, what would be done better?
佢乜都唸唔到可以點,只是一句:乜都係out of his control.
我真係 畀佢 。慢慢來吧。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都係ftm..我明白你

這些年來,我只係將著眼點同心機放晒落一對仔女身上...身邊那位只係家人only..

公爵府

咁千萬不要做ftm,如果不支持,不論金錢上,行為上或心靈上

侯爵府

搵工人 自己出黎 否弓弓則 你永遠都是工人 ftm 有so 也有唔so, 睇你先生點對你

大宅

樓主,加油

大宅

micsin 發表於 20-9-16 10:33
搵工人 自己出黎 否弓弓則 你永遠都是工人 ftm 有so 也有唔so, 睇你先生點對你
...

我就係一個唔好嘅人版,老公係我生小朋友之前,都已經10分支持我做F TM,但過咗16年之後,仔女都生咗兩個,佢就會嫌棄我,乜嘢都唔識,冇同佢一同同步進步,最後,就同公司啲女同事搞埋一齊,人哋有學識,又搵錢多,眼界梗係比我闊,我喺佢眼中,就只係一個家庭主婦

大宅

ManyanChun_FB 發表於 20-9-16 16:40
樓主,加油

我只係想講,人係會變嘅,由最初嘅支持你,希望你留喺屋企湊住佢嘅小朋友,到後來,仔女大晒,佢哋就會怪你唔識搵錢,怪你冇學識,怪你冇眼界,襯唔起佢

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 積極的人 的帖子

你還好嗎?你老公調左office,不是斷左小三嗎?你睇PWC單嘢就知小三幾賤,男人邊有定力吖。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 bmfapple 的帖子

小女人不可一日無錢,做FTM都應該有經濟能力,我識得嘅FTM好多都揸物業,資產分分鐘比佢地C6多。有錢在手,才有底氣。你要C6尊重你,首先你不能當自己係工人。如果做FTM做到令你懷疑自己,就不要做。

大宅

soso1227 發表於 20-9-16 18:14
回覆 bmfapple 的帖子

小女人不可一日無錢,做FTM都應該有經濟能力,我識得嘅FTM好多都揸物業,資產分分鐘 ...

有時啲錢喺晒你度都冇用,其實女人只係要身邊嘅人陪佢一世,而唔係錢多就可以

大宅

soso1227 發表於 20-9-16 18:11
回覆 積極的人 的帖子

你還好嗎?你老公調左office,不是斷左小三嗎?你睇PWC單嘢就知小三幾賤,男人邊有 ...

斷左la, 謝謝關心。P W C單嘢,等啲出軌男女,偷情偷得咁過癮,女人一反抗起上嚟,邊個都無情講

男爵府

積極的人 發表於 20-9-16 18:45
斷左la, 謝謝關心。P W C單嘢,等啲出軌男女,偷情偷得咁過癮,女人一反抗起上嚟,邊個都無情講
...

PWC?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

積極的人 發表於 20-9-16 18:42
有時啲錢喺晒你度都冇用,其實女人只係要身邊嘅人陪佢一世,而唔係錢多就可以

...

有錢才有權選擇,不用為麵包而屈就。
坦白講,仔女對女人比較重要,金錢對男人比較重要。如果女人揸住家中經濟大權,男人極少會為小三放棄頭家由零開始。有人會話留得住個人,留不住個心,但呢個係另一個問題,而且到時可能係女人選擇唔要個男人。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mingmama 發表於 20-9-16 18:54
PWC?

Google下

男爵府

soso1227 發表於 20-9-16 19:14
Google下

睇咗~果然精彩

侯爵府

積極的人 發表於 20-9-16 17:59
我就係一個唔好嘅人版,老公係我生小朋友之前,都已經10分支持我做F TM,但過咗16年之後,仔女都生咗兩個 ...

ftm 都要積極d 不要做個 咩都唔識的ftm, 特別是身型 如果自己見到都唔開胃 人地又點會愛你呢

首頁

尾頁

跳至