自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

owen2012 發表於 20-9-17 21:44
儲存危疾,唔仲有錢攞返,係會貴啲,我買要供到80歲,唔中就咁都冇嘅,所以平啲,各有各好啦
...

退休後還要供保險,好像為保險公司而活。

大宅

168138 發表於 20-9-17 21:12
我就來入五都考慮買,因為怕老d真係有癌要用標把藥,最近有朋友有乳癌,療程要打16支標把藥,每支要約8萬 ...

2萬8供20年總共56萬,保障得60萬,真係要睇幾時唔好彩要claim

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

要醫重病/癌症,廿幾三十萬醫療洗費根本未必夠!

建議你買無儲蓄危疾,保費平d,
保額比儲蓄型危疾大d,
不過年老時,保費亦不平!
又或者可以考慮高端醫療!

我們一家本身有一份基本住院醫保,剛剛投保了一份有墊底費的高端住院醫保(每年800萬,終身4500萬)

揀有墊底費保費平好多
如40歲 ,有墊底費都係3佰幾元一個月,萬一不幸患上重病,就先 claim普通醫保作為墊底費,這樣就能應付龐大的醫療保障!

大宅

Rose^^ 發表於 20-9-17 23:17
要醫重病/癌症,廿幾三十萬醫療洗費根本未必夠!

建議你買無儲蓄危疾,保費平d,

請問邊間?

大宅

sjnl43 發表於 20-9-17 21:54
我淨係知, 任何保險, 要死中個條例

如果大吉利是,唔係on list 個病,唔受保, 你係咪唔醫?

子爵府

2023年兔年勳章

Sammi11 發表於 20-9-17 23:19
請問邊間?

市面上各大小保險公司,
都有做高端醫療保險,
保障各有不同,
要因應自己需要比較下,
而我是富衛高端自願醫保!

人到中年應否投保高端醫療
https://wealth.hket.com/article/2530553/%E3%80%90%E9%86%AB%E7%99%82%E4%BF%9D%E9%9A%AA%E3%80%91%E4%BA%BA%E5%88%B0%E4%B8%AD%E5%B9%B4%E6%87%89%E5%90%A6%E8%BD%89%E6%8A%95%E9%AB%98%E7%AB%AF%E9%86%AB%E7%99%82%E4%BF%9D%E9%9A%AA%EF%BC%9F

伯爵府

回覆樓主:

可賠償幾次? 幾年才打和?

珍珠宮

Cottonbb 發表於 20-9-17 23:30

有人拍手, 又講多兩句, 基層無錢,預計有可能斷供
不如唔好開始, 錢責係自己袋,心更踏實

將我d 錢係人地到袋住先no way 囉

一供幾十年,無負擔? 供樓就有供保險就無?

保險行業, 及其家屬眾多, 我係唔會信晒網上comment

我供金會都彈性d 有咩需要賣金, 但有咩周轉同保險公司攞起我釘喎?!

侯爵府

睛靈勳章

HAPPY_YY 發表於 20-9-17 10:29
年紀大保費大
保費16000 保障額得30萬
但有儲蓄成份(供20年)

有冇搞錯?
16k 20年已經供了32萬,点會保額得30萬?

男爵府

Rose^^ 發表於 20-9-17 23:31
市面上各大小保險公司,
都有做高端醫療保險,
保障各有不同,

死火,好細心睇曬全文,字字都識,都係唔明有冇人可以解釋多少少,有興趣知多d,唔該晒

別墅

HAPPY_YY 發表於 20-9-17 19:35
都大架 單親養兩個仔
咁計掂數先好買

用戶要求終止服務

牛年勳章

followgod 發表於 20-9-17 22:33
我老公有買 40歲
供18年 每年好似係2萬度
保額50萬

男性平過女性好多,我貴我老公一陪
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

保險唔係睇平貴,係睇你覺得是否需要。 買份平單,但係乜都唔保,買嚟盞嘥氣。

後生買係平啲,但又唔一定有用, 保單條款日新月異,而且廿幾歲可能覺得買一百萬已經好夠,到30、 40歲又唔係咁諗。

我自己就可預見時間內都唔會買任何新保單,唔係因為夠唔夠,而係市面上大部分 保單都係美元計價, 當自己好彩唔使claim,唔想供一份不斷貶值嘅資產。

別墅

回覆 HAPPY_YY 的帖子

依家係有啲實報實銷嘅危疾計劃,只要係中風,心臟病,癌症呢三類,所有檢查/醫療使費都可以實報實銷。呢個都係消費型產品,但係保費加幅冇純危疾保費咁貴。呢個計劃就當係幫補醫藥費。

男爵府

HAPPY_YY 發表於 20-9-17 21:13
其實有大病我會睇政府,所以一直只買醫療

呢個危疾,我係諗住用係唔好彩有cancer或中風的。
我自己公司同老公公司都有住院保險cover,但呢d係唔包標把藥嘅,你就算有cancer係政府醫院醫,好多標把藥都係唔包㗎。呢點你一定要記住,好多時d人家反面就係因為藥費太貴,爭拗究竟值唔值得醫,我唔想到時比壓力我老公,亦唔希望如老公有病,我孤寒唔想出錢,而冇咗個老公。
我自己2年前都加多咗入純住院,都係有墊底費的。都要成8千一年,仲會年年加,呢d消費形保險冇得拎返,真係好肉痛㗎。

男爵府

大笨鐘 發表於 20-9-17 21:20
無嘢係送嘅,即係保費包咗人壽,75歲可以攞返錢,即係有儲蓄成份。想保費平,考慮買純特選危疾醫療保險, ...

因為係消費形,冇得到某個歲數可以拎返,好似我份住院保險咁,我覺得好唔底。我希望當保本咁儲錢又有個保障,起碼退休後過10年有多舊錢洗,再到80歲有事就唔會醫啦。

男爵府

雲卷雲舒 發表於 20-9-17 23:05
2萬8供20年總共56萬,保障得60萬,真係要睇幾時唔好彩要claim

所以屋企人咪話60萬保障額唔夠囉,叫我如果買一定起碼要100萬。
諗起到時加埋以前已買落的保險,每年要供幾萬都幾甘吓。
自我安慰先苦後甜啦。

珍珠宮

owen2012 發表於 20-9-17 15:49
仲買到就應該買,好多人未到40已經三高或有其他病,保險可能唔批添。6千蚊一年保費,40年先24萬,如果claim ...

呢啲錢冇人想claim,但萬一……保險是一個保障嘅方法

用戶要求終止服務

牛年勳章

168138 發表於 20-9-18 14:39
因為係消費形,冇得到某個歲數可以拎返,好似我份住院保險咁,我覺得好唔底。我希望當保本咁儲錢又有個保 ...

抵唔抵純粹係感覺,羊毛出自毛身上,儲蓄成份又係嚟自保費,所以儲蓄vs保費,自己取捨,如果要保費低,就唔要儲蓄囉!
未經許可,請勿轉載

水晶宮

HAPPY_YY 發表於 20-9-17 10:29
年紀大保費大
保費16000 保障額得30萬
但有儲蓄成份(供20年)

咁貴?

首頁
12345...8

尾頁

跳至