自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Wishsss 發表於 20-9-17 22:18
仲諗住去到肯做就一定有工做

揸巴士

男爵府

2020勳章

最近有人話同樣職業 英國人工少D 真唔真?

公爵府

2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

熊熊老婆 發表於 20-9-17 19:59
我識有個婆婆,十幾年前個女帶埋佢移民去紐西蘭,幫手湊細路!
而家啲細路大咗唔使佢湊,佢老咗又有病,個女叫 ...

無良心

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Lofun1874 發表於 20-9-17 17:58
回覆 MM2H 的帖子

唔多, 得幾百
得幾百萬應該未等到入籍就已經洗晒

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

你要住倫敦就一定乜都貴,唔介意住遠啲,如伯明翰,利物浦,曼徹斯特..., 咪平好多。
呢排好多YouTube 勁sell, 你去睇下。但提提你唔好盡信,好多時佢哋sell 嘅屋係平,靚,但可能要揸45分鐘先到市中心。即郷郊生活,真係多見樹木少見人。

子爵府

[email protected] 發表於 20-9-17 20:52

10 月後政府抗疫援助完,應該會大量裁員

好佩服d人盲中中乜都唔知,仲好天真咁認為乜都肯做就—定有工做。真係盲目到咁?!不論政治,都要睇下世界經濟啩?!

珍珠宮

2020勳章

esmehouse 發表於 20-9-17 23:21

子爵府

睛靈勳章

JChan 發表於 20-9-17 22:56
揸巴士

人生路不熟,英文又唔好,点揸

珍珠宮

2020勳章

brother4 發表於 20-9-17 22:37
同上,難揾工,考慮唐人街做洗碗等,開平D價如半價,估有工做

bno 移民我估計要報足稅比英國政府證明你有野做
枱底數你證明唔到support 到自己生活到就唔批你移民啦

侯爵府

ironmanmama 發表於 20-9-17 23:29
好佩服d人盲中中乜都唔知,仲好天真咁認為乜都肯做就—定有工做。真係盲目到咁?!不論政治,都要睇下世界 ...

好命水, 平日有人照顧囉

好命婆金句:唔知呀, 我等老公咋/老公攪,我唔知架/問下老公先

洗咩自己心煩, 周不時人生交义點咩

冇命水, 自我安惠, 自己掌控自己人生囉

子爵府

睛靈勳章

esmehouse 發表於 20-9-17 23:21

賣左香港層樓先去嗰班唔知下場係点

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Wishsss 發表於 20-9-18 00:15
賣左香港層樓先去嗰班唔知下場係点
洗晒咪回港攞綜援
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2020勳章

Wishsss 發表於 20-9-17 23:51
人生路不熟,英文又唔好,点揸

咪係,香港都唔多見新移民揸的士巴士。
其實你睇大陸新移民黎到做乜工多就大約係移去外國做乜工,除左缺人嘅專業。
不過移民都係為下一代,三四十幾過去都預左要捱或者自己都讀埋一份。

珍珠宮

2020勳章

我愛Corina 發表於 20-9-17 20:03
佢個女衰je...

子爵府

移民唔係睇電視咁,話走就走
大人有冇係外國生活過,唔只讀書,係畢業後做野。冇的話,有冇了解過外國生活係點?
到你收入直接扣起起碼20%tax ,買嘢又俾VAT, 用bno 身份冇得申請benefit, 除咗係小朋友可以去讀state school. 父母又接唔接受到外國教育方法?
如果要Hk 賣晒資產走,先夠$外國生活,太博,到時唔慣2頭唔到岸

Tabo63    發表於 20-9-18 09:18

侯爵府

2020勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

如果真係揸 BNO 去嘅,無 6 年生活費,真係搵嚟博,援助完結後公司開始裁員,失業率仲高過依家,仲要睇埋佢年尾脫歐。

象牙宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

[email protected] 發表於 20-9-18 00:01

bno 移民我估計要報足稅比英國政府證明你有野做

我係網上見好多人講「住」夠5年就得我估佢哋唔係好了解英國佬對移民嘅要求

珍珠宮

2020勳章

abbytang 發表於 20-9-18 01:08
如果真係揸 BNO 去嘅,無 6 年生活費,真係搵嚟博,援助完結後公司開始裁員,失業率仲高過依家,仲要睇埋佢 ...

有6 年生活費都未必得
英國係應該會要求有工作有入息,唔會將來攞綜援

侯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

stkyo 發表於 20-9-18 02:02
我係網上見好多人講「住」夠5年就得我估佢哋唔係好了解英國佬對移民嘅要求
...
同意。
宜家話用BNO過去個批,主要年齡4字中,無專業技能,賣晒香港樓,家當,拎住4,5百萬過去5+1年,一心等6年後批居英權,但到時都5字頭啦!英國政府會接收佢哋咩?年紀大,無技能,6年後舊錢又洗咁一大舊,資產又唔係豐厚,英國唔會計錯數㗎!批咗咪要俾福利呢班人?單係醫療已經唔想support佢哋啦!

珍珠宮

2020勳章

Lofun1874 發表於 20-9-17 17:58
回覆 MM2H 的帖子

唔多, 得幾百

幾百,算把啦。
要記住依家中英關係唔太好,玩起野上黎,離境一段日子,仲要係揸bno過去,第日唔比返hkid 你。洗濕左個頭,兩頭唔到岸。未夠第6年我怕你洗晒d錢。人地失業率都唔低,唔好諗住過到去搵到野做。

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊