自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

工作差不多10年啦,感覺很疲倦,年紀大左,感覺學習有困難,
面對新環境雖然自己有經驗都覺得辛苦,
依家仍然係手停口停,一停工就燒錢,

上一代的父母可以努力做野做到退休,
但到我的時候,我現在就很疲倦,退休無期,
迷茫。。。

Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

伯爵府

試下轉工

伯爵府

alice0606 發表於 20-9-17 20:57
工作差不多10年啦,感覺很疲倦,年紀大左,感覺學習有困難,
面對新環境雖然自己有經驗都覺得辛苦,
依家仍 ...

試下耍太極

子爵府

我覺得要揾到自己目標先可以令工作有意義,有動力繼續工作。試下諗有乜野想試下做又未做過,然後諗下點樣達成,一步一步去做會充實d。

子爵府

回覆 TinyTomato 的帖子

疫情轉工很感恩,最近先岩岩新入職,很忙碌時間過得快,係我想做的工種,但負責的工作內容太多,
我想專注做一塊,舊公司的方向比較適合我,
做住先,等下年睇下有無機會再轉返舊公司

子爵府

回覆 db7mu23 的帖子

咩意思?

琥珀宮

回覆樓主:

子爵府

回覆 taptap83 的帖子

多謝你,我已經做返自己興趣欄,
可能岩岩入職所以心理壓力大!

wcpcelia    發表於 20-9-18 11:54

子爵府

alice0606 發表於 20-9-17 21:06

疫情轉工很感恩,最近先岩岩新入職,很忙碌時間過得快,係我想做的工種,但負責的 ...

原來係工作唔合心水,咁就騎牛揾馬揾份岩。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

alice0606 發表於 20-9-17 21:06

疫情轉工很感恩,最近先岩岩新入職,很忙碌時間過得快,係我想做的工種,但負責的 ...

去返舊公司
咁當初點解想離開
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

份工等左好耐先等到,可能工作內容有點不適合自己,
但真心感激新公司比的工作機會!

珍珠宮

如果只有10年工作經驗,應該是under 35?如果是這樣,你可以去part-time讀一啲自己喜歡嘅課程,或對工作相關嘅認證,增加自己嘅競爭力。
三十幾好後生,絕對可以追尋夢想
找到自己喜歡嘅工作,會快樂好多

ccysj01    發表於 20-9-17 21:28

子爵府

alice0606 發表於 20-9-17 21:11

份工等左好耐先等到,可能工作內容有點不適合自己,

祝福你

侯爵府

以前份工係咪做咗好耐, 而家轉新工唔習慣?

子爵府

回覆 crystal媽咪 的帖子

舊公司走的時候未有專業資格,而且舊公司的同事比難相處,最後會離職,

依家諗起都覺得自己係傻仔,
當時應該死捱到有專業資格,升一級再發展,
有時候人真係會死機

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

alice0606 發表於 20-9-17 21:14

舊公司走的時候未有專業資格,而且舊公司的同事比難相處,最後會離職,

明白
咁有專業資格再返去又唔同講法

子爵府

回覆 naicha 的帖子

係呀,
個腦仲記住舊公司的工作內容,

可能要時間適應一下新公司

子爵府

係呀,舊公司自然係歡迎我,我只係等緊機會,
另一方面感激新公司請左我,

自己想在新公司有點成續再走,

但又擔心時間拖得太耐,兩頭唔到岸

子爵府

回覆 mizuho 的帖子

新工作好累,返到屋企已經連郁都唔想

寶石宮

alice0606 發表於 20-9-17 21:18

係呀,舊公司自然係歡迎我,我只係等緊機會,

咁快啲返返去舊公司度
否則請左人就冇辦法啦,
如果新公司係唔適合唔好浪費時間

首頁

尾頁

跳至