自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

翡翠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 20-9-18 11:18
其實心中係咁解讀

人生最大既樂趣不過如此

翡翠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Mrs.Luckycat 發表於 20-9-18 11:24
咩叫年紀大先?依家50歲都可能係中年咋喎!

其實冇乜所謂,啱傾就可以入來一齊傾,不過有多d人生經歷會有多d話題同共鳴

翡翠宮

2020勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

四到尾,四大長老已不在,同家人相處得幾好,有時間一定會一齊去旅行,阿囡中二算聽教,層樓供滿咗,工作穩定可以做到退休,身體健康,已經好心足
I 大蚊豬   

翡翠宮

pigmei 發表於 20-9-18 11:27
點解GUM諗,出來做吓運動識番D朋友仔,吹水一齊HEA吓,心態好D身體自然會好D

我都好想識返d啱傾既朋友,可惜我生活圈子好窄,現實中冇乜途徑接觸其他人,上網識返黎既又唔啱傾,不停踫壁受傷,所以對於識新朋友已冇期望,預左孤獨終老

翡翠宮

pigmei 發表於 20-9-18 11:32
回覆 小傑媽媽 的帖子

人總有希望

見到你哋個個都咁開心富足,都會比到d正能量我,多謝你哋

翡翠宮

fionlei88 發表於 20-9-18 11:35
四到尾,四大長老已不在,同家人相處得幾好,有時間一定會一齊去旅行,阿囡中二算聽教,層樓供滿咗,工作穩 ...

知足常樂

珊瑚宮

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-9-18 10:37
咁已經足夠

你誤會了, 係咁樣

前半生:過得去
後半生:有錢開飯 (希望)

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 20-9-18 11:43
你誤會了, 係咁樣

前半生:過得去

咁大家一齊努力keep fighting

子爵府

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-9-18 11:39
我都好想識返d啱傾既朋友,可惜我生活圈子好窄,現實中冇乜途徑接觸其他人,上網識返黎既又唔啱傾,不停踫 ...

ic...你幾多歲?同老公四維行吓都可以呀

翡翠宮

pigmei 發表於 20-9-18 11:51
ic...你幾多歲?同老公四維行吓都可以呀

老公返工都好忙,邊得閒理我咁多

水晶宮

2020勳章

隨住年紀大, 我父母都唔細了, 有時都想多陪佢地(住外國)... 反而我陪99的時間仲多(一齊住)..都覺自己不孝... 依家99有病我同C6都行唔開同埋又要搵錢...... 但自己父母又繼續老... 打算過多幾年, 我可以返去陪下父母, 兩邊住下

翡翠宮

lojo11 發表於 20-9-18 11:56
隨住年紀大, 我父母都唔細了, 有時都想多陪佢地(住外國)... 反而我陪99的時間仲多(一齊住)..都覺自己不孝.. ...

人年紀越大,就要面對越多既生離死別,越多身邊既人離開自己,所以有時都睇得好灰

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

小傑媽媽 發表於 20-9-18 09:05
年紀大既jm,人生可能已經過左一半,你哋既前半生過得好嗎?對以後既日子有咩期望?
...

伯爵府

2020勳章

Charlotte_mom 發表於 20-9-18 11:18
其實心中係咁解讀

我過我的活
要衝要鬥,留返比人

翡翠宮

白毛毛 發表於 20-9-18 12:09
我過我的活
要衝要鬥,留返比人

做個開心快活人

珊瑚宮

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-9-18 11:46
咁大家一齊努力keep fighting

我日日都好努力架, 做好份工, 但求有咩裁員的可能時 (好似而家咁), 老細唔會炒我. 我無人靠麻靠自己.

沙士或金融風暴時, 公司都試過裁員, 好在我都可以留低.

伯爵府

JoslynPeonies 發表於 20-9-18 10:11
今日唔同往日。我記得有位朋友講過,佢阿爸當年打到佢幾兄弟飛起,想佢哋讀好啲書。大個左個個係醫生律師 ...

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 20-9-18 12:19
我日日都好努力架, 做好份工, 但求有咩裁員的可能時 (好似而家咁), 老細唔會炒我. 我無人靠麻靠自己.

...

其實而家呢個經濟環境,可以平平穩穩咁過生活已經唔容易

複式洋房

小傑媽媽 發表於 20-9-18 09:05
年紀大既jm,人生可能已經過左一半,你哋既前半生過得好嗎?對以後既日子有咩期望?
...
40+過得幾好..
有工返, 唔駛供樓交租, 每月可儲5位數...屋企人身體健康, 無乜大病.

翡翠宮

ff_yy 發表於 20-9-18 13:53
40+過得幾好..
有工返, 唔駛供樓交租, 每月可儲5位數...屋企人身體健康, 無乜大病.

每月可以有咁多積蓄,非常好啦,將來可以過舒適既退休生活

首頁
23456...19

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊