自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2020勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

黃大仙中華基督教會基協中學門外有1名學生在雨中下跪的照片於網上流傳,學生舉起平板電腦,寫有「學校完全無視學生需求,剝奪學生學習機會」字句。據了解,事件與升學問題有關,學生想於學校多讀1年,惟校方無積極回應,故在校門外下跪請願。

該名學生讀中6,因個人原因自覺難以追上進度應考文憑試,希望可以留級1年,惟校方未有回應,故在校門外下跪。跟進事件的黃大仙區議員陳俊裕表示理解同學的行動,同學感到受校方針對,他認為校方有需要跟學生溝通和處理問題,並解釋不予留級的原因,他會嘗試再就事件聯絡校方了解。

子爵府

2020勳章

瑪瑙宮

2020勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔駛咁呀!想讀多年中五,唔升中六?

大宅

咁樣作法佢學校會唔會更加針對佢?

瑪瑙宮

2020勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實多唔多情況可以重讀中五?

男爵府

腦有問題,不應留級,應踢出校。

珍珠宮

2020勳章 熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

自修一年唔得咩?

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

想問DSE 唔係可以自己報考ga咩?點解一定要留級??

公爵府

2020勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

cy101 發表於 20-9-18 23:44
唔駛咁呀!想讀多年中五,唔升中六?

應該係讀多年中六,今年唔考dse住

瑪瑙宮

jtw_ki 發表於 20-9-18 23:50
應該係讀多年中六,今年唔考dse住
如果係咁,真係為難學校多啲喎!

男爵府

醒目開學勳章

不如試考一次,當攞個經驗,咪知道下次係邊科要溫多啲仲好啦

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

黃師受番 教育佢地用偏激手法為求達到目的

侯爵府

2020勳章

Jakmm 發表於 20-9-18 23:45
咁樣作法佢學校會唔會更加針對佢?

佢既對抗性抗議手法,出手好低,好難幫得落。

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

此例一開,有其他學生模仿,學校以後就好麻煩. 大、中、小學生自己想留班,跪下就得,仲成世界!?

校方不是冇回應,
係回應得佢唔啱聽姐.
仲出動到議員, 太過份!

可以考两次/多次dse,自己自修一年啦

侯爵府

2020勳章 大廚勳章 陪月勳章

bobo88hk 發表於 20-9-18 23:56
黃師受番 教育佢地用偏激手法為求達到目的

黃師教,
任何素求都要回應,
否則下一步扔汽油彈入學校

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

勉強無幸福

翡翠宮

2020勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

啱啱開學就講留級?? 攞跪低嘅勇氣同決心去溫書咪得囉, 考到得就得唔得咪repeat囉

PingWu_FB    發表於 20-9-19 19:36
總有離別的時候

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

即係想重讀中五,其實無可厚非,中五上過幾日堂呢,覺得無信心亦是很正常。 不過津校可能有 quota, 唔可以隨便留班。

公爵府

2020勳章

beehoneybee 發表於 20-9-19 00:13
佢既對抗性抗議手法,出手好低,好難幫得落。

佢嘅抗爭方法,咪同攬炒如出一徹囉

水晶宮

2020勳章

讀完中六repeat都得,洗乜下跪?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊