婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珊瑚宮

ufufucafe 發表於 20-9-19 13:10
就嚟中秋,訂咗啲月餅俾奶奶送到過去,又話我買啲嘢唔健康唔顧佢身體
但我已經買咗啲低糖版
又趁 ...

大宅

既然係咁
唔需要夾硬尋求佢既認同
Let it go會開心d

大宅

回覆 jojocatjojo 的帖子

有時唔出聲人地就當你冇所謂或者水魚個下衰,嚴重既係影響埋生活。

我入門後,奶奶要求我俾家用佢,因為姑仔又返工又進修好辛苦,奶奶想姑仔唔做,我唔同住既,最搞笑係擺酒既禮奶奶代收左幾千,之後話叫我地俾姑仔買野食,之後又話每月要比錢姑仔調理身體,到我小朋友出世未滿月,奶奶又話要求俾定幾萬姑仔做買居屋基金,之後仲有好多啦,我就係成日講出嚟先改善左。

kwhkwh    發表於 22-4-25 22:28

大宅

回覆 ufufucafe 的帖子

樓主,本來我覺得結婚搵獨生子幾好,起碼少左姑仔叔仔大伯個d問題,但原來都仲係咁煩。

大宅

回覆 CarlyNg 的帖子

有時人好搞笑,平時奶奶唔多理我,但到左新年就突然有人話叫你老婆派利是俾男家,平時咩都唔預家嫂唔話家嫂知,好似小學生咁家嫂一行埋嚟收聲,一走又再講,講得好聽又話唔想迫家嫂出席令家嫂唔開心,但要成家人做show 個時,突然又變番一家人要求你配合。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-4-8 04:37
回覆 jojocatjojo 的帖子

有時唔出聲人地就當你冇所謂或者水魚個下衰,嚴重既係影響埋生活。

你要照顧好自己家庭,守好自己的財。記住財不可以露眼。男家的家人,好多都當心抱是水魚。小心。

你奶奶擺明拿你著數。佢要點補貼佢女係佢的事,有咩理由要剝削你去津貼佢?同佢有咩親?比我實寸佢,呢個不是我女,我沒責任要供養佢。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-4-8 04:54
回覆 CarlyNg 的帖子

有時人好搞笑,平時奶奶唔多理我,但到左新年就突然有人話叫你老婆派利是俾男家,平 ...

我奶奶同毒姑就係玩呢種小學雞行為。

又要整飯局扮一家人團聚食,但又要刻意選心抱夜更返工日子。扮到「我有請你去,係你返工去不到。」但錢就永永遠要預你夾一份咁款。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-4-8 04:41
回覆 ufufucafe 的帖子

樓主,本來我覺得結婚搵獨生子幾好,起碼少左姑仔叔仔大伯個d問題,但原來都仲係咁 ...

最好係「孤兒」或已完全獨立搬出來住,沒同父母住那種。千萬不要裙腳。

複式洋房

回覆樓主:

佢唔鍾意你,你點做佢都搵到理由去話你衰。睇開點,做好自己本分,之後佢講咩做咩都唔好上心,知道自己已經做足就得。

有時佢俾說話你聽,見到你唔開心佢就有成功感,可以同你老公講你對佢唔好啊點。當佢發現你唔受佢影響時,佢就唔會講甘多難聽說話,因為你無反應,佢達唔到目的會無癮。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

平時 / 節日, 有冇直接俾錢佢買野食 , 又有冇平日見面說話上關心下佢 ,

大宅

yeung_ma 發表於 22-4-25 22:24
平時 / 節日, 有冇直接俾錢佢買野食 , 又有冇平日見面說話上關心下佢 ,

關心99兩句?不如叫啲99講少兩句吧!買野俾99貼錢買難受浪費時間, 將啲時間心思留俾自己父母吧!
如果99下下要長期做依啲嘢先當你係一家人,咁咪留返俾佢個仔自己做囉,做仔嘅有責任報養育之恩。 其實唔係因為個仔奶奶同新抱基本上係陌生人無感情可言,相處唔到就無謂勉強,大家都冇損失!

洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

學下你
我之前貼錢買難受

複式洋房

LeBlue 發表於 20-9-25 00:11
比利是最好,唔好花心機精神。
保持距離,一年見幾次。
大家相安無事,河水不犯井水。

你就好,一年見一次,我要日日對住。唉!

男爵府

就嚟中秋,訂咗啲月餅俾奶奶送到過去,又話我買啲嘢唔健康唔顧佢身體
但我已經買咗啲低糖版
又趁 ...

伯爵府

金三珣 發表於 20-9-19 13:43
佢唔鍾意你,你呼吸都係錯。做左自己本份就算啦

呢句堅啱

男爵府

牛年勳章

奶奶永遠當新抱係外人,地位比工人高少少,唔好心存幻想佢會對你好好,因為你已經搶左佢個仔。

水晶宮

strawberry1975 發表於 22-5-7 19:14
奶奶永遠當新抱係外人,地位比工人高少少,唔好心存幻想佢會對你好好,因為你已經搶左佢個仔。 ...

點解啲人成日話個心抱搶左人地個仔?倒轉女家都一樣可以話個女婿搶左人地個女囉。

呢個世界有自由選擇,阿奶奶咁不想個仔比人地個女搶走,咁直接叫個仔做和尚單身一世啦。咁包保沒人搶。又要扮大方比個仔成家立室,又要憎人地個女。雙種性格呀?輸打贏要呀?定係預設人地個女係提款機、工人加生仔機器呀?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其實唔需要人哋特別鍾意你啫! 包括6299!

大宅

但我已經買咗啲低糖版
又趁 ...

同感。所以我好簡單,你鍾意我,我咪鍾意你囉,你唔鍾意我,我都吾會鍾意你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊