論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2020勳章

菲傭明年2月到期。AGENT提醒我與菲傭續約。
最近疫情聽消息, 菲傭叫價很高。
之前我工人都提過好佢朋友轉了新工待遇好咗。
有見及此, 想看看現時成功請到工人, 一般是否高過最低工資?
了解下才同佢傾。
現時待遇是$4520, 兩年前簽約最低是$4310。
主要範圍是照顧4歲小孩及兩大人。
AGENT話呢D家庭組合簡單受工人歡迎。
她工作不複雜, 相處OK, 看出她也做得輕鬆愉快。
因此, 她最大考慮應該是錢?
如果薪金略為提升, 她可會首選續約。

想查詢: 疫情下菲傭市價? (作續約參考用)
或JM分享下剛續約心得?

----------------------------------------------------------
翌日更新: 多謝大家留言。
我的憂慮是多餘的, 疫情下工人薪金暴升現象似乎不算普遍。
尋晚好快同工人傾好續約, 新約會以$4700計算 (比法定$4630多$70)
各JM留言確實使我掌握準確情況, 同工人好清晰順利。

大宅

2020勳章

小菜豆 發表於 20-9-21 10:32
之前我工人都提過好佢朋友轉了 ...

而家一個小童普遍都5000

子爵府

2020勳章

叻人 發表於 20-9-21 17:49
而家一個小童普遍都5000
謝謝回覆。好貴呀
妳係咪剛續約或簽約?

複式洋房

我屋企工人姐姐明年一月要續約!但係我想換姐姐,問咗好幾間agent都係話出邊一般而家叫價都要$6000!
我都好苦惱(emoji)而家用緊嗰個姐姐好囂張

大宅

2020勳章

manman_1110 發表於 20-9-21 19:21
我屋企工人姐姐明年一月要續約!但係我想換姐姐,問咗好幾間agent都係話出邊一般而家叫價都要$6000!
我都 ...

你幾多個小朋友?

大宅

2020勳章

小菜豆 發表於 20-9-21 18:24
謝謝回覆。好貴呀
妳係咪剛續約或簽約?

我兩個要5500

大宅

2020勳章

我都 ...

而家出面啲姐姐都好串

別墅

我都 ...

$6000果d俾你都唔好請,要求多多,成日唸轉工。我覺得係d agent吹水。我剛$4600請了本地斷約,因為mam做full time mom所以炒左佢。有朋友$5000剛請左本地完約,湊2個小朋友(4歲+2歲)

大宅

2020勳章

我剛續$4700,乜嘢benefit 都無,工人仲要唔錯,佢已經好感恩,因為佢有4個friend 嘅僱主因黑暴/疫情失業,要terminate工人,個媽咪自己湊返。

子爵府

2020勳章

我都 ...
謝謝分享。工人態度差係問題。
出錢請個黑面神日對夜對,
寧願同佢和平分手。

子爵府

2020勳章

叻人 發表於 20-9-21 21:13
我兩個要5500

搶錢呀
似乎妳家中好靠工人,希望呢個工人聽教聽話

子爵府

2020勳章

姬智豆 發表於 20-9-21 22:57
$6000果d俾你都唔好請,要求多多,成日唸轉工。我覺得係d agent吹水。我剛$4600請了本地斷約,因為mam做fu ...
謝謝分享。
用$4600最基本薪金請到工人慳好多錢。
睇完妳留言,作為雇主都定啲,
價錢冇咁離地

子爵府

2020勳章

mondd 發表於 20-9-21 23:34
我剛續$4700,乜嘢benefit 都無,工人仲要唔錯,佢已經好感恩,因為佢有4個friend 嘅僱主因黑暴/疫情失業, ...
明白。
多謝分享, 好有參考價值。
事源尋日同老公傾開, 我自己見工人價格高咗又渴市,
諗住上網拿D料遊說佢出多D錢續約
佢仍堅持出最$4700, 今年法定標準($4630)稍高就算,
原本諗住$4700可能唔夠高,
不過睇完妳成功例子, 都可以趁調整法定工資前試$4700

而家想起佢呢排服務態度殷勤咗, 可能都有心續約。

大宅

2020勳章

妳可給她4510薪金.到年尾給她雙糧或花紅(即加了她人工起碼保障自己.加了5/6仟....她數月不做起不是陪了夫人又折兵!東家高薪做而西家清閒又好跑去做的工人也留不得了
自己去衡量自己支付和她對家人如何去處理
為家庭成員照顧著急而搶工人得來和氣還好.遇著她對妳滿肚怒放何必呢!

大宅

2020勳章

Duckduckbuddy 發表於 20-9-22 09:37
妳可給她4510薪金.到年尾給她雙糧或花紅(即加了她人工起碼保障自己.加了5/6仟....她數月不做起不是陪了夫 ...

$4310才是

大宅

2020勳章

Duckduckbuddy 發表於 20-9-22 09:37
$4310才是

子爵府

2020勳章

$4310才是

謝謝回覆。
$4310是2018年法定工資,
現時法定是$4630, 續約不能少於這價錢。
暫定$4700, 追上法定工資算了。

大宅

2020勳章

小菜豆 發表於 20-9-22 09:48
謝謝回覆。
$4310是2018年法定工資,
現時法定是$4630, 續約不能少於這價錢。

事實是中介會好易幫姐姐找份人工高過你的工比佢,又可以賺中介費。再醒的工人,會自己在fb 或者 工人app 自己找僱主。你是但入去看,你會見到好多人工出到5500,或者6000都有。

子爵府

2020勳章

five555 發表於 20-9-22 11:46
事實是中介會好易幫姐姐找份人工高過你的工比佢,又可以賺中介費。再醒的工人,會自己在fb 或者 工人app ...
謝謝分享。本地薑外傭係社交網自行搵筍boss呢個現象係香港一早有?

公爵府

2020勳章

小菜豆 發表於 20-9-22 07:50
搶錢呀
似乎妳家中好靠工人,希望呢個工人聽教聽話

剛續$5000(兩個小朋友)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊