自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

qqlun 發表於 20-9-21 21:46
叫奶奶去排公屋,老人家好快排到,之後再用公屋換居屋

請問如果老人家單人有綠表抽居屋容易嗎?相反4x歲單人有綠表抽居屋的機會跟老人家單人有無分別?

水晶宮

qqlun 發表於 20-9-22 11:01
年紀越大上樓愈快,放心~

成年人 + 60歲或以上長者只是登記日期 (藍卡) 比一般家庭隊快半年

長者年齡再大都是一樣, 唔會更快

跟住都係按no. 等候

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 20-9-22 14:33
成年人 + 60歲或以上長者只是登記日期 (藍卡) 比一般家庭隊快半年

長者年齡再大都是一樣, 唔會更快

我見身邊長者排兩三年就有

水晶宮

qqlun 發表於 20-9-22 14:48
我見身邊長者排兩三年就有

全長者的話,會排另一條隊

如果有年青家庭成員一齊申請
就只得參加天倫樂優先配屋計劃
即係登記日期提早6個月而已

大宅

回覆 Candy_CHUNG_LAU 的帖子

感謝你們的寶貴資料

wcpcelia    發表於 20-9-28 15:46

子爵府

罐頭湯 發表於 20-9-21 15:55
除非父母以逝世,否則祖父母不可以和孫一同聯名抽居屋。

要抽,仔衹能抽白表單人,難過中Mark Six,就算 ...

假設抽中居屋,家人幫忙一次過畀錢/一半以上可以嗎?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

可以, 我C6 10年前用白表同佢阿嫲聯名抽居屋中左, 用長命契各佔50%業權, 前幾年嫲嫲過左世, 宜家我C6 全權擁有業權

象牙宮

家有老人, 如一宝。

(老人冇私樓) 申請公屋, 居屋... 快。

單人排最后。結婚即排。不知要多久。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

回覆樓主:

應該唔得架?父母在世的話,仔女只可跟父母(或加埋祖父母),但不可單獨跟祖父母

大宅

回覆 tansyneko 的帖子

18歲以下的仔女需要跟父母, 因為我原本打算大仔 (18歲) 加細仔(11歲) 申請居屋, 房署話唔得, 未滿18歲必須跟父母申請

男爵府

fghjkl 發表於 20-9-21 17:42
居屋抽到唔睇入息及年齡的,政府包借,我朋友媽7x 歲無業無收入,绿表抽到,最初佢仔預左要做檐保人,点知 ...

即是如果大學生抽到無入息都可上到會?

子爵府

andywmama 發表於 20-9-24 08:29

係呀!政府包借

複式洋房

罐頭湯 發表於 20-9-21 15:55
除非父母以逝世,否則祖父母不可以和孫一同聯名抽居屋。

要抽,仔衹能抽白表單人,難過中Mark Six,就算 ...

想問一下用白表:孫和婆婆兩個人申請同住 (父母仍在生)是屬於非核心家庭嗎? 比起單人白表申請哪個會比較易中?

複式洋房

kayikayi293 發表於 20-9-21 19:07
據我所知,呢個組合一定做唔到核心家庭,因為父母尚在...不過應該做到非核心家庭,或者直情用單人名抽...
...

支持!!講野十分清楚。
想問一下用白表:孫和婆婆兩個人申請同住 (父母仍在生)是屬於非核心家庭嗎? 比起單人白表申請哪個會比較易中?

子爵府

fghjkl 發表於 20-9-24 08:29
係呀!政府包借

澄清一點,唔係政府包借,因為居屋有政府擔保,只係銀行容易借錢買居屋,唔需要做壓力測試,政府幾年前已經無回購,所以供唔到樓要賣樓,一樣要補差價比政府,三年內原價收返,過三年後銀行要求補差價都要比

子爵府

fatfatlady886 發表於 20-9-28 12:35
支持!!講野十分清楚。
想問一下用白表:孫和婆婆兩個人申請同住 (父母仍在生)是屬於非核心家庭嗎? 比 ...

要知道居屋揀樓次序:遷徙戶---長者---核心家庭---單身人士,所以長者家排得前過單身人士
婆孫非核心家庭,父母子女先算核心家庭

子爵府

汽水餅 發表於 20-9-22 16:20
假設抽中居屋,家人幫忙一次過畀錢/一半以上可以嗎?

按揭要問返銀行,有人問可唔可以問財務公司借錢,然後一次過比錢,財務公司唔係政府指定金融機構,居屋有限制用邊間銀行,如果單身人士資產上限過咗都會被DQ,家人幫忙比錢都要經銀行戶口,申請人申請、抽到no.後、揀樓前都需要資產入息證明,要申報半年入息資產

子爵府

andywmama 發表於 20-9-24 08:29

根據今期綠置居揀樓時溫馨提示,銀行有可能要求申請按揭時做壓測,以住居屋綠置居係唔需要做壓測,即係“呼吸plan”有機會會無咗

大宅

fatfatlady886 發表於 20-9-28 12:35
支持!!講野十分清楚。
想問一下用白表:孫和婆婆兩個人申請同住 (父母仍在生)是屬於非核心家庭嗎? 比 ...

單人定非核心,先唔計簡到樓比率,只係簡樓次序,單人係最後,已輸左一round, 最後簡都係超細單位或者低層/垃圾房隔離。

如果計機率,可試用19年既數字參考:「一人申請人士」約17.3萬份(綠表1萬份;白表16.3萬份),一般「家庭申請者」約10.6萬份(綠表1.7萬:白表8.9萬)。
「一人申請人士」:約500個單位(綠表 250 個;白表 250 個)的配額。「家庭申請者」:約2,800個單位(綠表1,400個;白表1,400個)。

結果點計都係盡量用家庭去抽著數。有錯請指正。

子爵府

kayikayi293 發表於 20-9-28 18:51
單人定非核心,先唔計簡到樓比率,只係簡樓次序,單人係最後,已輸左一round, 最後簡都係超細單位或者低層 ...

2019居屋核心家庭第三粒珠都有幾會揀樓,單人第一粒珠都未必有得揀樓,除非係第一粒珠而揀樓次序又好前

首頁

尾頁

跳至