懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

希望分享親身經歷幫到各位做IVF的準媽媽

我2017年自然流產一次,之後試左一年都未有消息,所以去左QE排不育科,到確定我合資格做IVF試管嬰兒之後,就轉介左1去廣華醫院,以下是我記錄的時間。

2018年7月 去婦科診所請醫生照超聲波,開轉介信,同日拎住封信去QE排不育科,比完資料就走得,會比個期你返黎。
2018年8月 第一次返醫院,磅重,比多次文件醫生睇,簡單問下行狀況,就排期女方黎m之後返黎抽兩次血,男方驗精。

2018年9月 女方去抽血,好似係第3日同第6日,唔記得,只記得兩次,抽完走得。
2018年10月 男方驗精,因為想快d,所以自行去指定診所驗
2018年12月19日 回醫院取報告,女方第一次要檢查🩺,男醫生,講解一輪就叫我地去廣華排期。

2018年同日 12月19日2點一收到醫生叫我地去廣華排期,即刻飛的過去,好多大陸媽媽排,心諗都有排等...交左轉介信2睇完一入資料,就排期下次6月返黎
我開頭以為2019年6月,心諗都好快丫半年, 到2019年先發現原來係2020年6月
————————————
2019 ✖️✖️✖️✖️✖️✖️
———————————-
2020年2月,發生新冠肺炎疫情,我重擔心會唔會停上非緊急服務,點知有一日,姑娘突然打比我問我想唔想提早

緊係好啦!!!! 本來6月,而家提早4月去!!!! 男方要早1個月驗多次精。

2020年3月先生驗精
2020年4月帶結婚証書,見男醫生👨‍⚕️🩺要做全身檢查,都好尷尬..💉先生要再驗多次精,係第3次,女方抽血,話我2018年QE報告話我無左麻疹抗體要即刻打返,打完3個月要避孕......QE當時無同我講....一出醫院就即刻上網搵邊度有得打,同日即刻去!!

2020年5月返醫院照超聲波,睇下有無水泡水瘤咁。
2020年5月先生驗精報告正常
2020年8月聽講座,見醫生
(因疫情再次提早左一個月,疫情限聚關係,所以講座變左網上版,唔需要回醫院,去少一次)

2020年9月食荷爾蒙藥8日,食完第6日回醫院見醫生。
2020年9月xx日(黎m第3日)原本今日去醫院交$4000,抽血,超聲波,之後可以開針!!期待已久,點知話我有1個水泡要抽多支血,如果驗血有問題就要遲多3個月做,等自然吸收個水泡..........叫我聽日再返黎,姑娘會教我點做,
好想喊,姑娘問係咪食中藥呀?定食左補品,

我有做好多資料搜集知道做之前唔食得中藥(大家要緊記!!),我只係半年前開始減肥輕左20磅,而家115磅,
10日前開始飲雞精,食蛋,飲豆漿,原來都會增生水泡架!!!!!
大家一定要注意, 唔好突然改變生活習慣同飲食
驚左一晚.........

2020年9月xx日(黎m第4日) 今日返去都打定輸數,點知一入到去,姑娘就話教我打針!!開始第一針啦,話驗血無事,不過唔好再補住,感謝主!! 我終於打到第一針啦,雖然學起來有d難,重有d痛...但反到呢度,頂硬上呀!!!!

再打多8日針,就返黎見醫生照超聲波, 一路困擾我係點樣同公司請假,好困擾,重要而家疫情好易比人炒,
而且唔想同事知道我做IVF,驚好大壓力,諗住有咩事當病假咁。

但好感恩,暫時一日假都未請過的, 8:00回醫院,我7:15到醫院排第一位,咁就可以第一個入去,醫生同埋交錢果度都係開8:30, 如果排後一個已經要等多幾個字,星期一三五六係特別多人的,我返9:30, 暫時兩日都無遲到, 9點離開醫院。

註* 因為我試過自然流產所以不用照輸卵管。
正常要做3次IUI先可以做IVF,因為個別問題所以直接可以做IVF。

希望以上資料幫到大家

大宅

KANAM2017 發表於 20-9-22 12:23
大家好,我由2018年開始排隊做IVF試管嬰兒,一直都好緊張四圍去睇post但係發覺好少資訊,有的都好舊,
希望 ...

想問你食荷爾蒙藥時會唔會有流少少啡,好似想來M 咁? 我未停藥就啡啡哋,要食到24號。 唔知會唔會俾預期早來M。 好緊張。(emoji)

複式洋房

回覆 lamorlam 的帖子

我8號食到15號,食完好眼瞓同水腫,但無流啡。醫生話通常m day2或3開始打針,一齊加油

大宅

KANAM2017 發表於 20-9-23 16:52

我8號食到15號,食完好眼瞓同水腫,但無流啡,食左黃體會高左呃緊身體唔會黎m的,要 ...

謝謝你的分享。

我16號開始食咗5日黃體酮就流啡。 我M本身
好準,應該呢一兩日來,可能d藥力唔夠勁。 打咗俾姑娘,佢話如果真係早咗M就要打俾佢哋。

大宅

KANAM2017 發表於 20-9-23 16:52

我8號食到15號,食完好眼瞓同水腫,但無流啡,食左黃體會高左呃緊身體唔會黎m的,要 ...

一齊加油, 祝好孕

複式洋房

放鬆,放鬆你邊間做?

複式洋房

一諗起一個月後呀b就係個肚入面就好開心,雖然只係打針第二日,已經覺得自己有左咁
排到我有得做已經好開心了

大宅

KANAM2017 發表於 20-9-23 17:35

放鬆,放鬆你邊間做?

我都係廣華呀。

複式洋房

好接近呀,我早你一個星期

複式洋房

Day8 情況
自己回家打第一枝針竟然唔痛,無感覺
可能係醫院姑娘教我打,佢望住有壓力所以一下吉入去打完,所以果個位痛左半日

正當我咁諗住之後幾日都easy嘅時候。。
之後3日打針都好唔順利。。吉左兩次先吉得入,入到打嗰啲位反而唔痛,
但入咗少少失敗嗰啲位就痛同拿住,已經好多針窿仔,
個肚開始左右好谷,痞低起身都谷住,要習慣下減少動作
M清左可以臨瞓前浸腳,呢幾日都好好瞓,11點左右就瞓覺

聽日開始一日打兩針,加油

大宅

KANAM2017 發表於 20-9-26 14:20
Day8 情況
自己回家打第一枝針竟然唔痛,無感覺
可能係醫院姑娘教我打,佢望住有壓力所以一下吉入 ...

加油 原來佢會睇住我哋打,望住好大壓力喎。但無諗過會吉唔入(emoji)

咁係咪再照下先打破卵針呀?

我早咗m,星期五已day1, 打俾姑娘佢叫我明天返去照+驗血,教打針。不過day4先驗血唔知開唔開到針呢。 係咪要等驗血report出咗先開始打?

複式洋房

係呀,我果陣驗血,佢話當日無打比你,即係第二日可以返黎開針,無消息即係好消息我要經過4日長假期,所以有機會就實驗室時間而開針。。。。我都擔心緊究竟邊日抽,而家day10已經好頂

大宅

KANAM2017 發表於 20-9-28 22:59

係呀,我果陣驗血,佢話當日無打比你,即係第二日可以返黎開針,無消息即係好消息:e ...

我諗星期六可能都會有得抽抽卵。唔會連續4日放假唔抽掛。

我尋日D4返去照超聲波同抽血。 抽完佢就話去交錢,上返去學打針。 無等驗血報告。 仲以為要等。

複式洋房

恭喜排左咁耐,終於成功開針啦!

複式洋房

更新狀況
Day11,今日見醫生照陰超,因為之後四日公眾假期,好擔心冇得抽,點知醫生照完之後

聽到一堆數字,14,13,14,12,11,14,13。。。咁大概20幾個數字,突然聽到28,8個small咁,醫生話只有一粒比較大,其他都未成熟,要再每日兩針,直到day15當日回醫院再照US,
之後再抽咗血,等咗半個鐘,係姑娘面前自己打埋針就走得,姑娘好細心,已經預備好今日要打嘅針
我估我要day17先有得抽,希望唔會太遲啦

今日八點去排第一個,十點先走得,等嘅時候聽到好多媽媽今日溶胎放胎,又有媽媽成功咗返嚟拎轉介信,我都好感動,祝佢哋都成功

有媽媽話原來三個數字等於一粒卵
抽卵同放胎星期六都開的
今日第一次要請假,請咗半日假,個肚好辛苦,食嘢又反胃想嘔 ,打針已經習慣咗一啲都唔痛

複式洋房

Day12,13,14 繼續二針
Day15 回醫院US,抽血
今次照聽到好多18,20,23,20,30,37,13,14咁,左右加埋有40個數字,
醫生話可以了,今晚打夜針,隔日抽卵
姑娘好細心準備好今日既針,由於太多人,要企係度打,重唔小心插親手
由於參加左做實驗,今晚會打多3針

Day15 比平時打更多針
早上兩支,晚上3支,再加破卵針,共6支。。 呢兩日好谷好谷,訓得唔好,有時突然暗抽兩下咁

Day16 無針打休息一天

排隊時聽到隔離媽媽抽到廿幾粒,有16粒受精,只有2粒比較好可以放 難怪醫生成日講,多未必有用,有用既一粒就夠加油媽媽

問姑娘抽卵有無麻醉,佢話無呀。。。。。。。話會有支令你眼瞓既針會休息得好啲

複式洋房

Day15

岩岩收到電話,佢話今朝驗血荷爾蒙太高,太多卵泡,
無得做實驗及放胎,要keep住留小便。。。。

我都唔係好明,可能公眾假期拖得太耐所以自然排卵?

今晚改為打另一牌子3枝針,聽日後日都要返醫院。

複式洋房

Day15晚上
回醫院打破卵針,改左另一隻藥,打3枝自己打,10分鐘左右,完全唔痛。
終於明白點解荷爾蒙高,要轉藥同無得放胎,我打Decapeptyl。

用HCG。卵巢過度刺激症機率增加,但著床卵較高,可當月放胎

用Decapeptyl。卵巢過度刺激症機率大大降低,但著床率下降,通常當月不放胎,之後放雪胎,除非當月胎質素差無得雪,咁就會放鮮胎搏一搏但成功率好低。

咁我寧願下個月先放,增加受孕率,又安全,不過係無得做實驗試新藥好可惜。

聽日又要返醫院,好頻撲。。。連續3日返4次

資料來源
https://www.e-stork.com.tw/article/view/6302

複式洋房

Day 16
今日無針打,淨係返醫院驗血同驗尿就走得,用排卵LH試紙驗到強陽了,聽日可以抽卵。

打完破卵針後個肚無再谷住,聽到已經照到好多卵,所以今日停哂豆漿,雞精,湯水,不用補了。

複式洋房

Day 17
終於到咗最緊要嘅一個環節,抽卵日,知道冇麻醉藥,一直都好擔心,一直禱告

8:00對醫院辦入院手續,8:45左右姑娘會幫你種豆先,好好手勢完全唔痛,打左抗生素,就出返去等。

9:30先生上黎一齊等,冷氣勁凍!我排第二個抽,

10:30左右,可以入去換衫準備了,好細心有襪,有兩張被,姑娘又好人。

11:00到我抽了,一入到手術室,嘩!咁熱鬧嘅,起碼八九個人有男有女,有好多人出出入入,抽卵係男醫生,佢話今日會比較多醫生在場的,
就係咁,好多人望住抽卵過程
不過嗰一刻係唔會尷尬的,好忙,
左邊又量血壓,右邊又問你問題,又幫你整氧氣,又打多支針,
答完啲問題就發現原來已經開始咗,個感覺似陰超,但隊入少少,同埋攪下攪下咁,只感覺到攪了左邊,點知就抽完了,好快,10分鐘內。
姑娘用輪椅送你返上床,幫你蓋被,訓4個鐘就走得。

個感覺似黎m第一日咁,比我想像中好好多好多,我超怕痛,但完全唔痛呀 我帶咗寶礦力同蛋糕,即刻食,食完重4圍行換返自己衫,真係太凍了,訓唔著。

老公可以入嚟送食物,但不能陪在身邊。

醫生入嚟會同你講抽倒幾多粒,我有25粒 雖然唔知最後有幾多成功做到胚胎,但自己好滿意了,感謝主 捱過了,一身輕鬆哂

首頁

尾頁

跳至