3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

細女每晚都俾濕疹痕醒, 已經維持左3個月以上, 搞到精神極差, 連補習老師都話佢最近成日上堂瞓著, 好擔心! 求解救方法

複式洋房

2020勳章

有冇同佢睇醫生呀?

大宅

momothi 發表於 20-9-22 20:03
細女每晚都俾濕疹痕醒, 已經維持左3個月以上, 搞到精神極差, 連補習老師都話佢最近成日上堂瞓著, 好擔心! ...

有冇試過苦楝膏?我仔手嘅濕疹好嚴重,用左好多都搞唔掂 最後試左苦楝有好轉,止痕,要Keep住搽

別墅

momothi 發表於 20-9-22 20:03
細女每晚都俾濕疹痕醒, 已經維持左3個月以上, 搞到精神極差, 連補習老師都話佢最近成日上堂瞓著, 好擔心! ...

我仔前排全身痕(濕疹底,但身好耐冇發過),沖完涼即搽cream+修䕶膏,止痕消炎,起碼瞓到覺,2日埋晒口

複式洋房

candy_cat 發表於 20-9-22 22:40
有冇同佢睇醫生呀?
對類固醇無乜信心, 成日聽人講停藥又返發

複式洋房

mackereltuna 發表於 20-9-23 16:10
我仔前排全身痕(濕疹底,但身好耐冇發過),沖完涼即搽cream+修䕶膏,止痕消炎,起碼瞓到覺,2日埋晒口

...
我都有朋友介紹cetaphil, 睇黎可以一試喎

別墅

momothi 發表於 20-9-23 22:24
我都有朋友介紹cetaphil, 睇黎可以一試喎

Cetaphil我仔一定要用cream ,用lotion的話會”那”唔用。cream係保護和開稀隻膏。主要係全天然蜂蜜成分「修䕶膏」真正止痕、消炎。

複式洋房

都可以試吓呢個,我個仔啲濕疹好返好多,薄薄搽,搽多幾次,而家轉天氣皮膚好乾,要多啲保濕

複式洋房

Fayebbma 發表於 20-9-24 13:43
都可以試吓呢個,我個仔啲濕疹好返好多,薄薄搽,搽多幾次,而家轉天氣皮膚好乾,要多啲保濕

...

依款真係幾好,我都係用依款

別墅

2020勳章

首先戒左口先,蝦蟹及鵝鴨等等係必定唔食得!再買啲濕疹專用嘅沐浴露用

複式洋房

天使媽6 發表於 20-9-24 23:16
首先戒左口先,蝦蟹及鵝鴨等等係必定唔食得!再買啲濕疹專用嘅沐浴露用
沐浴露用邊隻好?

複式洋房

momothi 發表於 20-9-25 07:42
沐浴露用邊隻好?

你可以試吓呢隻,幾好用㗎,不過你睇清楚買係濕疹專用

別墅

有無睇醫生?

別墅

2020勳章

回覆 momothi 的帖子

舒特膚用完真係會無咁痕!我以前有濕疹,皮膚醫生都係叫我用呢隻沖涼

別墅

WB1115 發表於 20-9-23 08:08
有冇試過苦楝膏?我仔手嘅濕疹好嚴重,用左好多都搞唔掂 最後試左苦楝有好轉,止痕,要Keep住搽

請問呢隻係咩膏 ? 藥膏 ? 未聽過既,有無類固醇或抗生素架 ? 喺邊買到 ?

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-9-26 23:35
請問呢隻係咩膏 ? 藥膏 ? 未聽過既,有無類固醇或抗生素架 ? 喺邊買到 ?

無類固醇同抗生素呀,copy from 我買個間鋪「苦楝油含有豐富維他命E,甘油脂及脂肪酸,對皮膚有天然的補濕、滋潤和再生功能。對濕疹有很好的舒緩功效,亦可有效治療皮膚消炎及止痕,在處理傷口方面苦楝油能有效殺死真菌、細菌和黴菌,加速傷口遇合。」

別墅

WB1115 發表於 20-9-27 08:20
無類固醇同抗生素呀,copy from 我買個間鋪「苦楝油含有豐富維他命E,甘油脂及脂肪酸,對皮膚有天然的補濕 ...

請問搽左幾耐好 ? 喺邊買到 ?

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-9-27 09:19
請問搽左幾耐好 ? 喺邊買到 ?

上面圖係搽左2個月,一痕一紅就搽,而家偶爾都會R,搽左就可以止痕,好快就無野,我係網店買架,我唔知呢到講唔講得名,你fb試下search「苦楝啫喱」

別墅

WB1115 發表於 20-9-27 09:24
上面圖係搽左2個月,一痕一紅就搽,而家偶爾都會R,搽左就可以止痕,好快就無野,我係網店買架,我唔知呢 ...

即算係斷尾未 ? 本身係嚴重的嗎?等我上網搵下先,唔該妳

別墅

WB1115 發表於 20-9-27 09:24
上面圖係搽左2個月,一痕一紅就搽,而家偶爾都會R,搽左就可以止痕,好快就無野,我係網店買架,我唔知呢 ...

剛上網睇有好多,請問有無相睇 ? 牌子名 ?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊