婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日拎左body check份報告, 樣樣都OK, 係膽固醇5.2高左少少......醫生話我得26歲要開始注意飲食同運動.....雖然我而家唔使食藥, 但如果唔再處理好, 我驚真係要!! 其實超左少少係咪唔緊要?

別墅

回覆 pylbb89 的帖子

嘩~ 咁梗係危險啦! 通常係中年人士先會係呢個數, jm真係要戒下口做返多啲運動呀

別墅

其實始終都唔係咁好,你咁年輕,膽固醇偏高,比較易塞血管,而且還有幾十年要過,唔通想嚴重到第時日日食藥咩。
我上年驗都係膽固醇偏高5.3,特別係壞膽固醇3.2。 經過改善飲食同做返多d運動,今年再驗膽固醇落返正常,但壞膽固醇掉到2.5,但都是差點超過標準。

樓主你都係小心控制下飲食同做返d運動,加油

複式洋房

pylbb89 發表於 20-9-22 20:50
今日拎左body check份報告, 樣樣都OK, 係膽固醇5.2高左少少......醫生話我得26歲要開始注意飲食同運動..... ...
醫生通常都會講嚴重啲等你識得驚,不過5.2對你咁後生黎講係嚴重呀! 調節吓飲食...唔想食藥的話可以試supplement先,而家好多supplement都幫到手

複式洋房

濕碎啦...我之前係6添呀
後尾食左嗰隻有納豆+紅麴中藥成分ge保健品, 同埋的起心肝做運動, 依家已經去返正常水平啦

複式洋房

正常係幾多?講報告果陣冇比建議你咩?

大宅

2020勳章

shp530 發表於 20-9-23 22:54
後尾食左嗰隻有納豆+紅麴中藥成分ge保健品, 同埋的起心肝做運動, 依家已經 ...

我上星期驗咗總膽固醇5.8/高密度膽固醇0.9/低密度膽固醇4.3!上年都係差唔多呢個數字

醫生叫我觀察多三個月先再驗

叫我改變飲食同做運動先

別墅

LovelyKwan 發表於 20-9-24 18:50
我上星期驗咗總膽固醇5.8/高密度膽固醇0.9/低密度膽固醇4.3!上年都係差唔多呢個數字

醫生叫我觀察多三個 ...

加油,改善飲食和做運動真係會降低到,低密度膽固醇由上年3.2 降到2.5。

大宅

2020勳章

yky0714 發表於 20-9-24 20:52
加油,改善飲食和做運動真係會降低到,低密度膽固醇由上年3.2 降到2.5。
...

一年裏面減到咁多都好好成績!

你係咪戒得好清同埋日日做運動

別墅

回覆 LovelyKwan 的帖子

1星期有3-4日,早餐改左食麥皮和蕎麥片,每日早餐前用洋車前子粉沖水飲,戒零食同含糖飲料,我以前好鍾意食薯片同蛋糕呢d野,依加盡量自己唔會買黎食,有人請食會食少少,平時習慣多菜少肉,晚上食完飯會去入係屋企散步。
初初係難,所以慢慢改變。

複式洋房

shp530 發表於 20-9-23 22:54
後尾食左嗰隻有納豆+紅麴中藥成分ge保健品, 同埋的起心肝做運動, 依家已經 ...
想問下你食嗰隻係咩黎?

複式洋房

佢個名叫降醇速, 好多人食過都話work我先買黎食, 又真係幾有效! 佢除左可以令血管暢通, 仲可以預防堵塞, 你可以去萬寧睇睇

別墅

2020勳章

shp530 發表於 20-9-25 18:22

佢個名叫降醇速, 好多人食過都話work我先買黎食, 又真係幾有效! 佢除左可以令血管暢 ...
我阿爸有食緊, 佢食之前都有問過中醫~呢隻supplement都係中醫研發, 所以可以放心食佢食左2個月都無話唔舒服, at least家陣數字跌返

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊