夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jm,對方冇勤力揾$養家,反而自己出心出力出錢!
小心遲啲出軌叫G有小三,到時樓同資產要同佢對分,人工高過佢要比贍養費,有小朋友同你爭撫養權會要求加大贍養費(加上你有焦慮症,對方容易爭羸)!

子爵府

你個case,呢度隨手有類似!

對男人, 我覺得越來越心寒!

男爵府

iris_hky 發表於 20-10-5 00:15
冇呀!因為成日係度扮搵工

佢做咗生意幾耐啊?我嗰個連扮都唔扮,直情話搵唔到工求其答我算

男爵府

wingyaumama 發表於 20-10-5 08:03
jm,對方冇勤力揾$養家,反而自己出心出力出錢!
小心遲啲出軌叫G有小三,到時樓同資產要同佢對分,人工 ...

我都冇錢過佢手,冇錢都會有小三?我唔係排除佢冇,不過好奇問吓。
除非有小三有興趣有俾錢養佢,我仲開心,唔使用我錢。

男爵府

wingyaumama 發表於 20-10-5 08:05
你個case,呢度隨手有類似!

對男人, 我覺得越來越心寒!

唔知點解我覺得香港嘅男人成日淨係識得講理想。好可惜呢度係現實嘅地方,除非好出色,根本冇機會談理想。

子爵府

decemberain 發表於 20-10-5 11:01
我都冇錢過佢手,冇錢都會有小三?我唔係排除佢冇,不過好奇問吓。
除非有小三有興趣有俾錢養佢,我仲開心 ...

有啲女人好易氹,男人囗甜舌滑,虛寒問暖好易上當!當然,對你一個樣對别人另一個樣!

所以先有咁多騙案!

複式洋房

女人太叻..身邊果個就會懶...唉

大宅

樓主,非常敬佩你!一手一腳搞掂成頭家,香港地,不容易啊!
正因為你的能力,你什麼都自己搞得掂,你老公不用儲錢,你照樣買到樓,不用比家用,你們的細路照樣可以上學讀書,他沒有了工作,照樣回家有飯食,有床訓,他明知你有呢個病,你都可以照顧整頭家,他還有什麼負擔,什麼責任?我直話直說,你把你老公寵壞了。如果我是你,我會同他坐低傾清楚,講明家中的開支如何分配,例如他要負責交水電煤,我會告訴他我一個女人仔搞唔掂的,必須要兩人夾手夾腳先得。到第日他有工作,他就要負擔多些家庭開支。女人要愛自己,你有情緒病,更加要留意自己的承受力,不要overload,時常給自己一些喘息的空間。我不講加油了,因為你已經盡了你的全力。

大宅

正因為你的能力,你什麼都自己搞得掂,你老公不用儲錢,你照樣買到樓,不用比家用,你們的細路照樣可以上學讀書,他沒有了工作,照樣回家有飯食,有床訓,他明知你有呢個病,你都可以照顧整頭家,他還有什麼負擔,什麼責任?我直話直說,你把你老公寵壞了。如果我是你,我會同他坐低傾清楚,講明家中的開支如何分配,例如他要負責交水電煤,我會告訴他我一個女人仔搞唔掂的,必須要兩人夾手夾腳先得。到第日他有工作,他就要負擔多些家庭開支。女人要愛自己,你有情緒病,更加要留意自己的承受力,不要overload,時常給自己一些喘息的空間。我不講加油了,因為你已經盡了你的全力。

男爵府

wingyaumama 發表於 20-10-5 12:53
有啲女人好易氹,男人囗甜舌滑,虛寒問暖好易上當!當然,對你一個樣對别人另一個樣!

所以先有咁多騙案 ...

如果佢肯口甜舌滑,即係佢有嘢叻叻,有人幫我接收佢也不錯。

男爵府

Flower-kid 發表於 20-10-5 14:18
正因為你的能力,你什麼都自己搞得掂,你老公 ...

感謝您啊,或者咁講,都係佢屋企人仲壞佢,少爺仔從來冇捱過苦,做咗幾十年人,冇理由去到我度先至懶惰嘅。
我依家都分派工作比佢做多啲嘢啦,就嚟好似做一個老闆,俾埋個工作表佢,我都學習緊做一個好嘅引導者,慢慢拉返佢去成熟啲嘅軌道。

大宅

decemberain 發表於 20-10-5 15:52

感謝您啊,或者咁講,都係佢屋企人仲壞佢,少爺仔從來 ...

開心看到你正面的回覆。婚姻的路不易行,大家都要付出,大家都要欣賞對方的付出。家裡氣氛好些時,叫老人家幫手湊細路,兩個人出去拍下拖,坐低飲杯野,輕輕同他講下你的感受,讚下他進步了。女人通常把注意力放在孩子身上,忽略了老公,男人同細路唔分別,需要關注。你一定會比你媽媽過得幸福!

子爵府

回覆 decemberain 的帖子

有啲男人係唔鍾意打工架 我個親戚畢業後都係不斷尋找唔同既生意門路 一盤生意衰左 又埋手搵第2盤 有一年佢突然話搵左份文職做 做唔夠半年唔做 又心癢搵生意搞 賺又唔聽見佢話有得賺 但硬係就係佢地既夢想

有時兩人喺埋一起 又唔計邊個比多啲錢既 不過個大前提係有愛既存在啦 你都提到想有返戀愛感覺 不如嘗試同老公親蜜下吖 做返啲愛出黎 咁樣個男人都有商有量啲 關係好返 就順便講下 都係時候搵返份工囉

男爵府

Flower-kid 發表於 20-10-5 17:30
開心看到你正面的回覆。婚姻的路不易行,大家都要付出,大家都要欣賞對方的付出。家裡氣氛好些時,叫老人家 ...

謝謝你啊,我會繼續努力學習。
從你回覆睇得出你是一位心地美麗及有智慧嘅女士。相信身邊好多人都被你正面影響着。

男爵府

Wongbuddy 發表於 20-10-5 17:52

有啲男人係唔鍾意打工架 我個親戚畢業後都係不斷尋找唔同既生意門路 一盤生意衰 ...

謝謝你提醒,太忙好多時都忘記咗婚姻係要氹對方。
我最鍾意你最尾嗰句。氹完一大輪,輕輕提醒 佢(李嘉誠mode), “記得快啲搵返份工啦‘ lol

子爵府

邊係提醒呢! 我只係覺得每一段關係都會經歷住唔同既問題 如果一遇到問題就只會用分開黎解決係好可惜 有誰可以擔保下一段關係唔會有著同樣/另一問題發生呢

男女大不同 相處過程實有糾紛 就算我地眼見人前幾恩愛既couple 背後有辛酸我地只係唔知 包容體諒反思寬恕的確不易 我自己遇上問題時學習常反思 諗下自己待對方既態度係咪都差? 每次佢既意見我係咪都ban? 永遠覺得自己岩晒? 男人永遠受軟唔受硬 冷態度對男人冇用的 同佢溫馨下 慢慢關係都會好返

大宅

decemberain 發表於 20-10-5 19:18
謝謝你啊,我會繼續努力學習。
從你回覆睇得出你是一位心地美麗及有智慧嘅女士。相信身邊好多人都被你正面 ...

哈哈,謝謝你喔

我自己也在學習中。大家努力,希望好快看到你開心的分享。當然,不開心時上來這裏呻下,也是減壓。

禁止訪問

大宅

decemberain 發表於 20-10-5 08:26
佢做咗生意幾耐啊?我嗰個連扮都唔扮,直情話搵唔到工求其答我算

我之前都曾受焦慮症困擾,妳有醫生跟進嗎?我食咗一排藥好返,妳都要加油(emoji)(emoji)。我覺得佢有時扮搵工,有時都係話搵唔到架,唯有自己頂硬上,靠我一份糧,頂到生活開支,但一到交保險、稅,我就癲

男爵府

iris_hky 發表於 20-10-6 00:56
我之前都曾受焦慮症困擾,妳有醫生跟進嗎?我食咗一排藥好返,妳都要加油(emoji)(emoji)。我覺得佢有時扮 ...

冇睇醫生,因為我份工要常常用腦,知道食藥會影響腦袋運作。我係靠意志力,不停徘徊喺冇事,唔舒服嘅循環之中。
純粹問吓,老爺奶奶有冇幫手勸過佢。

首頁

尾頁

跳至