自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有小朋友親身經驗,氣管敏感嚴重到影響睡眠,去看西醫,聞氣放鬆氣管、醫生教拍痰,清理房間致敏源如毛公仔霉菌,吃鼻敏感藥助收鼻水以免倒流刺激氣管,不可吃止咳藥水,吃青蛙仔氣管藥約兩療程。西醫治療後好番七八成.,之後就煲鱷魚肉湯水,飲數星期,每週兩三次,斷尾。

大宅

cara.mak 發表於 20-9-24 23:13
聞氣吧

我女日日咳左半年,先知佢有哮喘

我個囡都係咁,每日某個時段咳,其他時間唔咳,食緊青蛙仔,妳小朋友聞氣聞左幾耐先好返?

大宅

2020勳章

ekgw 發表於 20-9-24 20:47
你試吓燉鱷魚肉比阿仔飲,我仔之前都係咁,飲完好返好多,而家冇乜氣管敏感
...

加埋陳年果皮更好

別墅

幸運是對手 發表於 20-9-24 23:10
請問是否依隻?

yes !

水晶宮

2020勳章

gracemiuyung 發表於 20-9-24 20:41
我女之前都有氣管敏感咳左幾個月,西藥中藥食過哂,之後佢同學仔媽咪介紹我買catalo 兒童蜂膠俾佢試,佢而 ...

有成人嗎?

男爵府

2020勳章

ekgw 發表於 20-9-24 20:47
你試吓燉鱷魚肉比阿仔飲,我仔之前都係咁,飲完好返好多,而家冇乜氣管敏感
...

我個仔細時都係燉鱷魚加川貝

男爵府

細心留意過敏源頭
我小朋友係天氣冷、食凍野、食甜野,就好易咳;所以一年4季都係飲暖水,唔准食糖。大個d 會好d

大宅

回覆樓主:

屋企本身有冇d抗敏感藥?有嘅,食住先啦 始終鼻敏感真係難斷尾嘅,食藥都係治標唔治本

子爵府

肥桃寶寶 發表於 20-9-24 19:41
以前就話出面條街空氣污染犀利,間唔時咳得好勁
但係宜家日日zoom上堂,日日留係屋企咁濟,都仲係咳得好勁 ...

敦蟲草,我仔細個都好犀利。同埋天時涼一定要圍巾,唔好凍親條頸

別墅

chuiyeebird 發表於 20-9-24 23:41
有成人嗎?

嗯 呢個應該係成人用 ^^

珍珠宮

2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

但係宜家日日zoom上堂,日日留係屋企咁濟,都仲係咳得好勁 ...

係咪長期開冷氣?!
空氣機+放濕機幫到你!
我同女本身都係又鼻又氣管敏感,我地晏晝盡量唔開冷氣,有時間會落街行下去公園,或踩下單車!
夜晚瞓覺開冷氣會開埋空氣機同放濕機,無咁易發病發!

水晶宮

2020勳章

gracemiuyung 發表於 20-9-25 07:41
嗯 呢個應該係成人用 ^^

複式洋房

cara.mak 發表於 20-9-24 23:15
咁你測試左後,話你有咩致敏原?最後避免左,真係唔再病發嗎?

我測試左之後發現對塵蟎敏感最嚴重,所以就會定期用除塵蟎吸塵機吸屋企同床同其他家庭用品,減少咗好多病發嘅機會。因為份報告會詳細寫明你對乜嘢敏感同埋敏感程度所以你自己可以避免到。

大宅

回覆 肥桃寶寶 的帖子

慘公,加油啊~

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

試下會唔會係鼻敏感,我仔二歲試過咳左成二三個月都唔斷尾,食埋成個月青蛙仔都唔掂,最後睇左個家庭醫生,佢話可以係鼻敏影響,最後要類固醇噴鼻,噴完即見效,不過要噴連續七日。

伯爵府

2020勳章

hazel2014 發表於 20-9-24 23:29
我個囡都係咁,每日某個時段咳,其他時間唔咳,食緊青蛙仔,妳小朋友聞氣聞左幾耐先好返?
...

小朋友一聞就即日無咳喇,陰公,咳左半年,足足半年,由1月尾咳到7月先去同佢睇第四次醫生決定聞氣

係診所即時聞左一次,即日無咳喇
Keep住聞左2星期,每曰都無咳
我唔知係聞氣好左,定食青蛙仔或其他藥有效啦

食青蛙仔食10日,食其他氣管藥7日
,聞氣2星期,醫生話驚復發會浪費左之前嘅聞氣,無謂再重新再聞,所以最好聞足2星期先停

呢排落左咁多日雨,落到第五日又開始咳返少少,我都即刻比佢聞氣

伯爵府

2020勳章

hiutung1212 發表於 20-9-25 13:51
我測試左之後發現對塵蟎敏感最嚴重,所以就會定期用除塵蟎吸塵機吸屋企同床同其他家庭用品,減少咗好多病 ...

其實我懷疑我女都係對塵蟎敏感誘發左佢哮喘

因佢出世到4歲都好少咳嘅人,係1月尾過年係奶奶家玩「床被」玩得好瘋狂,果日開始返到屋企就日日咳

伯爵府

2020勳章

hiutung1212 發表於 20-9-25 13:51
我測試左之後發現對塵蟎敏感最嚴重,所以就會定期用除塵蟎吸塵機吸屋企同床同其他家庭用品,減少咗好多病 ...

請問你測試幾錢?係邊度做測試的?

伯爵府

2020勳章

fchiang168 發表於 20-9-24 23:16
有小朋友親身經驗,氣管敏感嚴重到影響睡眠,去看西醫,聞氣放鬆氣管、醫生教拍痰,清理房間致敏源如毛公仔 ...

請問鱷魚湯水,加咩配料一齊煲?

大宅

cara.mak 發表於 20-9-25 15:08
請問鱷魚湯水,加咩配料一齊煲?
我會加瘦肉、川貝、陣皮,蜜棗、南北杏,一次煲三碗,分兩至三日飲。可加埋雪耳,但注意雪衣不可浸住隔日才飲。
剛才冇講,要找出致敏源,因敏感咳多是因塵蟎,我跟醫生提點,毛公仔即刻收埋,床單勤些清洗,也發現他衣櫃內有些發霉,即刻抹走,因那年特別潮濕,工人姐姐衣服未乾透就放入他的衣櫃,另外對面單位大裝修,好大裝修味吹入小朋友房。醫生也提過,鼻水倒流入氣管會引致氣管敏感,所以反而會開鼻敏感藥,而不是止咳藥的,因吃止咳藥反而令痰咳不到出來,留在氣管會仲更敏感。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊