自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你的早餐要食多些,唔夠能量去活動啊!就算做文職或者家庭主婦,好似你咁食都唔夠。
優質蛋白質要多啲;如雞胸、三文魚、雞蛋等
纖維要多啲,每餐起碼要食一碗菜;可以用青瓜、蕃茄、秋葵等。外出時可用纖維粉代替。

大宅

2020勳章

rainbow000 發表於 20-9-25 17:36
月初試極都唔成功,聽jm後改善飲食吸取蛋白質,而家係..
早餐:無糖豆漿1支
午餐:烚蛋+脫脂奶

食咁少野。我都係低醣飲食。開始差唔多六個星期,每日都會有落磅。
我每餐午餐係食呢啲(emoji)(emoji)份量夠曬飽到晚餐。
我喺烹飪搵食嗰邊開左版 ‘ 我的減肥日食記’ ,你可以睇下,亦都有其他JM分享佢地食咩

大宅

yuenyung1018 發表於 20-9-25 19:42
食咁少野。我都係低醣飲食。開始差唔多六個星期,每日都會有落磅。
我每餐午餐係食呢啲(emoji)(emoji)份量 ...

咁厲害既。。。我係咪晚餐連芋絲都唔好食呢?

子爵府

2020勳章

俾D時間啦!我三餐都有菜,要飲多d 水

男爵府

katyiplee 發表於 20-9-25 20:07
芋絲係冇碳水化合物的

大宅

回覆樓主:

我都食左減醣餐單 差不多完成一個cycle. 由53.2kg 到 50.2kg ~ 50.5 kg,體脂由27.6 至24 .幾 .我168cm, 其實都好夠,雖然我好想再瘦d 減條腰,相信我都要配合運動先可以減埋腰。
其實我每日都食得夠飽,係夜晚會有少少餓但 ok.
我而家懶,每朝 早餐
無糖豆漿(加甜菊糖,太無味好難飲)
2隻溏心蛋
菜沙律 (加麻醬)
(有時加多1/8 個月餅,或一個mini 冰皮月餅)
午餐
炒一碟綠葉菜
一塊雞扒加四隻帶子,或6-10件金菇豬肉/牛肉卷,看肉大小 or grill 油甘魚或鯖魚or 煎蛋卷or 一塊和牛扒
晚上就狂食菜,可能食一兩片肉,飲一碗湯
每日飲around 2000ml 水

大宅

2020勳章

katyiplee 發表於 20-9-25 20:07

食得太多芋絲呢類都難消化,對胃唔太好,都會影響減重。寧願食多菜少肉,我好少食芋絲。只係間唔中食下少少蕃薯、薯仔、粟米呢類澱粉質。

大宅

yuenyung1018 發表於 20-9-25 21:01
食得太多芋絲呢類都難消化,對胃唔太好,都會影響減重。寧願食多菜少肉,我好少食芋絲。只係間唔中食下少 ...

我怕我抵唔住餓,覺得要有d野塞住個胃。或者我應該跟之前另一個post既JM既方法,用椰菜花代替。

大宅

小傑媽媽 發表於 20-9-25 18:56
食咁少野冇可能唔瘦

唔一定,食太少,身體以為饑荒,會滅低代謝率,反而對身體唔好。

男爵府

我非常有效果,但係狂甩頭髮,現在已放棄

大宅

子若 發表於 20-9-25 20:57
我都食左減醣餐單 差不多完成一個cycle. 由53.2kg 到 50.2kg ~ 50.5 kg,體脂由27.6 至24 .幾 .我168cm, 其 ...

一個cycle幾耐?

侯爵府

2020勳章

有冇睇過脫脂奶同全脂奶既糖成份?

子爵府

2020勳章

katyiplee 發表於 20-9-25 18:03
我都試左一個月,只有頭一星期落左1kg,之後一直無減到磅。而且仲好多屁放,我食好夠菜架
平日餐單
早餐: ...

你係低醣 定 生銅? 見你無澱粉質。低醣會食澱粉質, 只係限分量。
2 2 1 : 2菜2肉1澱粉質比例去開始低醣, 好像易d。

大宅

茶木 發表於 20-9-25 21:22
一個cycle幾耐?

8 weeks

大宅

princessgw 發表於 20-9-25 21:51
你係低醣 定 生銅? 見你無澱粉質。低醣會食澱粉質, 只係限分量。
2 2 1 : 2菜2肉1澱粉質比例去開始低醣, ...

生銅應該要食好多油份。 同埋我係week 3,4,7,8 先食澱粉質

大宅

princessgw 發表於 20-9-25 21:51
2 2 1 : 2菜2肉1澱粉質比例去開始低醣, ...

因為我有食水果,weekend我都唔會太守規矩。所以我一定唔係生酮啦。
其實早六年,我都試過戒飯,果時減得好快。今次唔知點解無咁見效

子爵府

2020勳章

katyiplee 發表於 20-9-25 21:58
因為我有食水果,weekend我都唔會太守規矩。所以我一定唔係生酮啦。
其實早六年,我都試過戒飯,果時減得 ...

6年後, 新陳代謝慢左, 會減慢d

我自己唔會嚴格去稱完重量先食, 一開始減醣時, 個人好燥, 後尾食番多d澱粉質, 飲大量水, 有瘦到

大宅

princessgw 發表於 20-9-25 22:12
6年後, 新陳代謝慢左, 會減慢d 。

我自己唔會嚴格去稱完重量先食, 一開始減醣時, 個人好燥, 後尾 ...

我都覺得老左,所以慢左

男爵府

2020勳章

多謝jm們意見,我午餐加多個雞胸加蕃茄先,我見你地d餐單都好正下,我都仲研究緊乜好乜唔好,怕食左唔好所以寧願食小d,原來反而咁係減得慢

珍珠宮

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

食咁少

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊