夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

近幾年,我開始對自己的天真感到後悔。我跟老公結婚17年,仔都升中一了。拍拖未滿3個月,他已捉我行婚紗展,當年我自己得2X歲。識佢時覺得大家既共同興趣都係做義工,而且佢好孝順老人家。拍左半年拖已答應佢結婚,拍拖未夠1年,佢因工作壓力長期失眠,而有抑鬱症,好後尾我先知佢呢次係抑鬱症復發。

我天真地以為佢對我對家人好就得,佢訓唔到覺都唔影響我。但咁多年黎,抑鬱症除左失眠外,有焦慮症,嘈鬱症,但幸好都未有出手打我同阿囝。

阿囝出世頭6年,佢拼命工作,無理過我地。我都同朋友親戚笑說,我係單親家庭。

大宅

Blue_Blue 發表於 20-9-27 12:36
近幾年,我開始對自己的天真感到後悔。我跟老公結婚17年,仔都升中一了。拍拖未滿3個月,他已捉我行婚紗展 ...

8年前意外有左第2個B,佢話佢想自殺,咁我迫住落左個B。個時我心好痛,我跟佢冷戰左1年多,亦有談及離婚,但佢話想睇住阿囝大,叫我比D時間佢。直至有一次佢係街暈左入院。係佢無家人理佢之下,和阿囝份上,我原諒左佢。自此佢理屋企多咗,同阿囝玩多左又對阿仔嚴左。

朋友和社工都覺得阿囝好乖好生性,但我先生郁啲就鬧佢,我好心痛阿囝。而且佢又會話佢跳樓係阿囝迫佢。我唔想呢D負面情緒再帶比阿囝同我。加上佢每次一失控,在家大叫大哭,又暈,我真的越來越心寒。

大宅

Blue_Blue 發表於 20-9-27 12:38
8年前意外有左第2個B,佢話佢想自殺,咁我迫住落左個B。個時我心好痛,我跟佢冷戰左1年多,亦有談及離婚, ...

我先生亦好易受身邊既人影響,我親戚過身,佢朋友媽媽過身,佢同事有癌症等等,佢都會Down左落黎。情緒一Down,佢就好易比阿囝激親。阿囝一做唔到佢要求,佢就駡。

最近一次,我們又為咗阿囝而嘈,佢每次喊時都會數我的不是,講自己有幾可憐。但佢無諗過佢自己早午餐食麥皮係因為醫生要佢要控制體重,咁佢選擇食麥皮(佢話節省時間又方便)。佢賴左我大洗,阿囝洗佢好多錢補習。佢可以好幾年都唔買衫,係因為我公司有貨板取,但佢話佢要慳錢,佢比同事笑佢D恤衫一係直條一係格仔。每次佢D朋友都會打比我問我地係咪等錢洗。

大宅

Blue_Blue 發表於 20-9-27 12:39
我先生亦好易受身邊既人影響,我親戚過身,佢朋友媽媽過身,佢同事有癌症等等,佢都會Down左落黎。情緒一D ...

當然唔係佢咁講,我父母借錢我地買樓,我父母幫我湊仔,食飯又係父母家。根本唔係佢所講咁。而且我有收入。佢又不滿我加保(保險是我一出來工作已買的)和轉工,我加保,係因為佢唔能夠比保障我同阿囝,我唔想我死後,佢地無左保障。加上我老公身體有其他病係買唔到保險。

相反,老公屋企人從來冇support過我哋,奶奶話佢有7個囝囡,唔理得咁多。老公個家姐話,佢都唔聽人講,有自己個套,極之固執,所以佢地無人會同我老公講佢的不是。當年老公抑鬱症復發,佢自己一個人住,佢屋企人無人睇過佢。佢阿媽只會拜神,求符水比佢飲。

大宅

Blue_Blue 發表於 20-9-27 12:41
當然唔係佢咁講,我父母借錢我地買樓,我父母幫我湊仔,食飯又係父母家。根本唔係佢所講咁。而且我有收入 ...

個刻,雖然佢求婚成功,其實我都有猶豫嫁唔嫁佢。但我唔嫁佢,佢好似無人理,我又唔忍心,所以我話我真系好天真。

最近個次佢大叫大喊,數我不是。我除了感到心寒,還感到他眼神好凶,我怕佢會捉我個仔跳樓。因為佢成日覺得我同佢嘈,都系阿囝影響。佢話阿囝專登挑釁佢。

個次之後,佢為咗同我和好,佢願意一齊見心理學家。依家佢同阿仔關係好好。但我自己真系返唔到去從前,我好想離開。但我又必須要顧及阿仔嘅心情。社工都唔建议我话分就分,因為驚我先生尋死。

大宅

Blue_Blue 發表於 20-9-27 12:42
個刻,雖然佢求婚成功,其實我都有猶豫嫁唔嫁佢。但我唔嫁佢,佢好似無人理,我又唔忍心,所以我話我真系 ...

我呢排成日自己入左房,阿囝係廳同我先生睇電視或打機。我先生都可以嘈,話我地孤立佢,當佢透明。阿囝都識得講,媽媽無呀!媽媽煮野都煮埋爸爸個份。

好煩,其實佢比我靜靜地,我可以唔急住離婚。但佢要求我回復當初,我就真的做唔到。

我都唔知條路可以再點行...

男爵府

樓主,首先要醫好先生個病先。佢本身有冇食緊藥?

大宅

Belavizio 發表於 20-9-27 12:57
樓主,首先要醫好先生個病先。佢本身有冇食緊藥?

佢好定時食藥同覆診,佢好想有健康既身體照顧我地。佢亦有見醫院既臨床心理學,有上過認知行為治療,靜觀。但佢性格問題,呢D都改變唔到佢。

我對住佢都係有佢講無我講。我問佢D朋友,醫務社工點同佢溝通,佢地都係話只聽佢講野。

就係無人肯企出黎提佢,話佢。所以呢個衰人就係我。我比D育兒專家既Video和文章佢睇,想佢同阿囝溝通好D,佢駡我話佢唔識教仔。

叫佢同阿囝一齊見社工,佢話社工講就叻,同埋只會企係我地個邊,所以佢都唔願意見

珍珠宮

無意冒犯
你先生係咪仲有精神方面問題?
有少少似妄想
另外,你要留意下囝囝
如果爸爸真係有精神方面問題
唔知會唔會遺傳落小朋友度?
希望你都唔好忽略囝囝

見你話囝囝現升中一
真係要睇緊啲,青春期好易會誘發潛在風險

大宅

Blue_Blue 發表於 20-9-27 12:36
近幾年,我開始對自己的天真感到後悔。我跟老公結婚17年,仔都升中一了。拍拖未滿3個月,他已捉我行婚紗展 ...

我明白。我家人都有焦慮症。可惜依個社會同政府係唔會幫到我地。 其實家人壓力一定唔俾病人少。 好唔好得返好睇個人。就算好得返都要幾年或以上嘅時間。我覺得你可以搵家人幫手分擔。可否個仔一星期住幾日娘家? 分開下影響少d。講個藉口可以專心溫習。問問你老公醫生意見。因都怕個仔受影響。同時精神病有機會遺傳。留意下小朋友。記得搵人幫手。

大宅

kaka2003922 發表於 20-9-27 15:39
我明白。我家人都有焦慮症。可惜依個社會同政府係唔會幫到我地。 其實家人壓力一定唔俾病人少。 好唔好得 ...

記住。次次覆診都要同醫生講你老公情況。 病人一定話自己冇事的。你最後跟埋去

男爵府

回覆 Blue_Blue 的帖子

你可以請工人姐姐嗎?工人姐姐主要照顧你仔仔,而你就專注你老公度。
聽你描述,你先生會認為你只理阿仔而忽略咗佢,所以會發脾氣。有了姐姐亦可分擔你嘅情況。

大宅

yurijm 發表於 20-9-27 14:36
無意冒犯
你先生係咪仲有精神方面問題?
有少少似妄想

我有一齊見醫生,醫生確定先生唔係有妄想症。
當年醫生話抑鬱唔係精神病,所以無遺傳,咁我地先生小朋友。
一路有社工跟我仔仔,佢似我比較樂天。但一向樂天的我,現在都會被他的負面情緒影響。

大宅

Belavizio 發表於 20-9-27 15:55
回覆 Blue_Blue 的帖子

你可以請工人姐姐嗎?工人姐姐主要照顧你仔仔,而你就專注你老公度。

阿囝都中一了,當年唔請姐姐,由我父母照顧。所以現在呢刻都唔會請姐姐了。

大宅

kaka2003922 發表於 20-9-27 15:39
我明白。我家人都有焦慮症。可惜依個社會同政府係唔會幫到我地。 其實家人壓力一定唔俾病人少。 好唔好得 ...

我屋企在金錢同心靈上都好Support我,但就唔方便同我先生傾。
佢屋企人,金錢和心靈上就完全無Support。所以我對佢屋企人好失望。但我老公成日仲覺得佢阿媽好。話我老豆D 壞習慣教壞我個囝。咁我老豆係老粗,你想佢點。幫你湊小朋友,煮埋飯比我地一家食,接送個外孫返學放學去補習,幫我地買廁紙,買生果。但奶奶又做左什麼?我當年生完,奶奶什麼都無比過我。煲野比我食都無。相信佢都係個句,佢咁多細路,唔關心得咁多。所以當年我老爺都係無人照顧。

複式洋房

回覆樓主:

如果經濟不成問題,建議醫生同心理學家都睇私家。講真政府醫生俾得你嘅時間心機有限,藥物選擇有限。

我覺得你先生雖然有食藥,但未去到情緒穩定。唔係專家,好容易誤會佢係性格差,而唔覺得係病情影響。

男爵府

akimmother 發表於 20-9-27 17:17
如果經濟不成問題,建議醫生同心理學家都睇私家。講真政府醫生俾得你嘅時間心機有限,藥物選擇有限。

我覺 ...

係呀!用適當藥物會幫助到呀!

男爵府

你先生幾歲?

等佢心情好時,問清楚佢想點

大宅

Blue_Blue 發表於 20-9-27 16:43
我有一齊見醫生,醫生確定先生唔係有妄想症。
當年醫生話抑鬱唔係精神病,所以無遺傳,咁我地先生小朋友。 ...

我覺得處理抑鬱症你老公算積極,問題係出喺佢性格度,比病更可怕,病仲有得醫,性格極難改。你要好好考慮你老公對你個仔嘅負面影響

伯爵府

回覆樓主:

我係中學時一個暑假病發,因為一個星期訓吾到教就確診我係遺傳躁鬱症,之前我係一個好開朗成績優異年年帶亞媽上台拎獎既好學生,就因為亞爸有病,我都有病,食左藥後因為副作用太眼訓,讀吾到書,所以真係要留意你個仔,你老公都係識你之後先病發,你個仔都可能隨時會病發,因為呢個病,怕遺傳我死都吾肯生仔搞到同老公差啲離婚,其實差啲就聽醫生建議去左生,因為醫生一定話冇問題,生仔係人權,想當年我爸個醫生都同佢講生仔冇問題,後來去左見婚姻輔導,心理學家佢先吾再迫我生仔,生活美滿

首頁

尾頁

跳至