論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人要來了兩個月,做野我都滿意的。但佢忽然要求food allowarence.
早餐我買定麫包,果醬,芝士,牛油之類大家食,午餐及晚餐佢煮,我叫佢夾一份比自己,但佢好多時都話唔洗,佢自己搞掂。(但e排午餐有時冇煮,因家中三人返工返學了)。
尋日出糧比佢,佢話啲野唔啱食,想耍food allowarence.
平時係我買餸的,佢只負責煮。好唔好呢? 謝謝!
(P.S. 我家兩大一小,囝囝(11歲), 佢工作主要係做家務,煮飯,最近復課加埋接囝放學。我比$5000佢,佢有自己房及自己厠所下。平時冇野做時打機,聽音樂,講電話我尤得佢。)
judith07

公爵府

2020勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

唔俾,你已經比$5000仲咁貪心,叫佢自己俾錢買一定乜都啱食

你個小朋友咁大其實唔俾多人工都應該有人做,你要嚴返d啦!

伯爵府

2020勳章

judith07 發表於 20-10-1 08:32
工人要來了兩個月,做野我都滿意的。但佢忽然要求food allowarence.
早餐我買定麫包,果醬,芝士,牛油之類 ...

唔俾,相信佢自主度好大,煮飯買菜佢都可以有自己想食既野……我對上個菲姐都有要求過,而家印姐就冇

*我屋企情況同你一樣,仔已經10歲,每星期比500蚊買菜,凍肉貴野就一星期同姐姐去街市買一次,如果唔過份我唔會睇條數

大宅

ming1020 發表於 20-10-1 09:03
唔俾,相信佢自主度好大,煮飯買菜佢都可以有自己想食既野……我對上個菲姐都有要求過,而家印姐就冇

*我 ...
謝謝回覆。因為餸,大多數係我買的,佢只係負責煮,可能佢覺得冇自由度揀野食!

judith07

大宅

竇漪房 發表於 20-10-1 08:52
唔俾,你已經比$5000仲咁貪心,叫佢自己俾錢買一定乜都啱食

你個小朋友咁大其實唔俾多人工都應該有人做, ...

謝謝回覆! 係呀,我己比多幾百底薪,冇預又再比囉!
judith07

伯爵府

2020勳章

judith07 發表於 20-10-1 09:11
謝謝回覆。因為餸,大多數係我買的,佢只係負責煮,可能佢覺得冇自由度揀野食!

...

講真,香港人唔會食得太差,相信每餐有魚有肉有菜我已經覺得好夠,最多咪買d扒同雞亦比佢,朝早佢地鍾意飲咖啡,我都會買埋比佢……

上個菲同今個印我都係比5000蚊一個月,你個個係咪菲?個人覺得菲係要求多多

大宅

我個菲,又係每日買自己啱食嘅午餐同晚餐,有飯又話要食麵包,總之就唔會食我哋啲餸,我由佢買佢自己嘅食物,暫時買得唔係好過份

大宅

ming1020 發表於 20-10-1 09:18
講真,香港人唔會食得太差,相信每餐有魚有肉有菜我已經覺得好夠,最多咪買d扒同雞亦比佢,朝早佢地鍾意飲 ...

係啦! 本地完約菲姐,好識提出要求!
judith07

伯爵府

2020勳章

judith07 發表於 20-10-1 09:49

你咪問下佢想食乜,最多咪買d豬扒雞亦公仔麵比佢自己煮……我唔會比food allowance囉

唉,我之前都係俾個菲姐煩死,自問待遇出手同工作量已經唔差,仲多多要求

子爵府

嘩,你屋企份工超筍

大宅

2020勳章

judith07 發表於 20-10-1 09:49

本地完約菲姐,已經揀工揀到你份筍工,唔爭在再test 吓底線,試到既每個月多一千蚊洗。
要識say no

琥珀宮

2020勳章

家里有煮食, 根據外傭條例是不用提供的。

告她如2年來, 你合作D, 不作對, 做事超于我要求。自動自覺, 能幫到我, 為家里省錢。雖然我經濟條件不富有。
我當然願意比 extra bonus。
你能為我做什么。 你才能得到回报。

雇主也要學習買菜, 將成本降低。
就是富有, 要裝自己穷。因外傭易眼紅, 反而對自己不利。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

琥珀宮

2020勳章

我比$5000佢,佢有自己房及自己厠所下。平時冇野做時打機,聽音樂,講電話我尤得佢。)

我說, 你是自找麻煩。 外傭是得寸進呎的動物。

你沒有要求, 就 offer 過多, 人家自然會再進一步。

學怎菅理人,..... 最重要。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

honeybid2 發表於 20-10-1 10:29
本地完約菲姐,已經揀工揀到你份筍工,唔爭在再test 吓底線,試到既每個月多一千蚊洗。
要識say no
...

明白。多謝指教,真係要學下say no先得喇。
judith07

大宅

333s 發表於 20-10-1 10:42
家里有煮食, 根據外傭條例是不用提供的。

告她如2年來, 你合作D, 不作對, 做事超于我要求。自動自覺, 能 ...

明白。又長知識了,謝謝!
judith07

大宅

333s 發表於 20-10-1 10:44
我比$5000佢,佢有自己房及自己厠所下。平時冇野做時打機,聽音樂,講電話我尤得佢。)
謝謝回覆及指教!很值得參考!
judith07

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你已比5K, 好明顯工人見你手鬆, 想屈多D。 你比佢食物, 特登整起個衰樣唔鐘意食, 想你心軟比 food allowance. 但你請時講明無, 唔應該比。

如屈到你比, 咁佢就飯煮多D, 菜,餸又煮多D, 你實有飯剩, 餸又唔會食到照鏡咁, 佢即係淨袋。

大宅

lily-of-valley 發表於 20-10-1 12:37
你已比5K, 好明顯工人見你手鬆, 想屈多D。 你比佢食物, 特登整起個衰樣唔鐘意食, 想你心軟比 food al ...

唉! 工人真係唔縱得!

judith07

大宅

PonyMom 發表於 20-10-1 10:23
嘩,你屋企份工超筍

judith07

翡翠宮

2020勳章

如工人在香港做得耐
真係睇見D鸡亦豬扒同丸,公仔面
好驚的,食到驚
賓最識食好野貴野

印食野簡單D.,幾只辣椒加D印尼酱汁捞飯又可一餐

如亞賓食香港野食到厭 就返璞歸真,要食物津貼加食僱主些少食物又一餐
一日三餐左拿些右拿些又攪掂

假期出去食家鄉野食番夠本

你可以話如吾啱食 ,可以買些家鄉食品回來送飯,實報實銷
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊