夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

ufufucafe 發表於 20-10-13 20:27
回覆 mendy118 的帖子

其實都係因為咁多年我處於弱勢當初嫁俾佢 佢話想我唔洗返工喺屋企舒舒服服享吓福

佢真係衰到冇人有,一d內疚悔意都無。

都好既起碼睇清楚佢係咩人。知道答案唔洗成日亂諗。

襯e加爭取時間向佢身上拎得幾多錢得幾多錢,要計劃下,萬一佢提出離婚都有個準備有錢旁身,無咁徬徨。

別墅

有能力就離

複式洋房

wmt1217 發表於 20-10-13 21:17
佢真係衰到冇人有,一d內疚悔意都無。

都好既起碼睇清楚佢係咩人。知道答案唔洗成日亂諗。

樓主都同c6攤左牌,相信佢c6都有準備,所以都未必cap得好多水,為左小朋友,要繼續捱,不過做人要開心,希望樓主可以再工作/讀課程/做義工,識多啲朋友,唔好再focus 喺呢件事情上,加油!

別墅

回覆 ufufucafe 的帖子

儲夠錢,諗定後路,PLAN吓先,....要迫你接受真係唔可以!!

別墅

佢咁回覆你。。。應該小朋友大咗之後就更不尊重你。。。不能現在離婚的話,開始返工,重新建立自己生活圈子。。。改變心態。。。他只是小朋友爸爸

複式洋房

佢繼續風流快活..你唔離你忍到咪得

大宅

2018復活節勳章 開心吸收勳章

ufufucafe 發表於 20-10-13 20:28
回覆 Bianca_shalala 的帖子

攤咗呀,而家老公就係叫我接受佢有第個唔係就離婚

嘩咁曲街既老公點忍,辛苦你
試下搵工做,慢慢搞得掂就走

大宅

回覆樓主:

小朋友都要學習接受父母離異,為左仔女唔離婚真係唔work,仔女大個d懂事後,係唔會多謝你為佢地忍辱負重,反而會嬲你點解唔一早堅強離去。

大宅

2020勳章

扮唔知。男人肯回家就算。除非可自立

別墅

你老公就係睇準你走唔到,所以出去搵食都唔驚,佢唔想頭家散只係借口,因為佢預咗有呢一日嫁la, 重叫你接受二奶係佢唔想被人知佢拋妻棄子或者同二奶玩住先
你點決定都好,都要開始踏入番社會,因為你無可能一世都接受佢有二奶,去超市/百貨番P.T 都好過0收入,要比男人知你有自己生活同世界,唔好圍住佢轉。
其實你小朋友唔算細,你真係想扮住先,都係捱多幾年儲下錢,好快你一樣有自己一遍天,比我唔會原諒個男人,叫男人搬走,等佢同二奶happy, 講一個數每個月比。

大宅

可以獨立生活,就離開吧

大宅

2020勳章

ufufucafe 發表於 20-10-11 11:49
回覆 cupid0627 的帖子

佢知我無業,大家又有小朋友如果離婚,我要重新搵工搵地方住

如離婚,但你對仔女會唔會比老公撫養?因為自己都冇能力,住都一個問題。

男爵府

2020勳章

仔女係唔會陪你走下半生,亦不要期望! 就算佢哋孝順,你難保新抱同女婿會點對你!

如果我係你,嘅然C6講明只為对仔女,叫佢走同每月比家用養仔女!自己一定要揾工做,可先做part tme,始終冇人能靠!

至於你離唔離婚,以後再諗!但你自己要有一個新嘅生活,重新識班朋友 ,擴濶圈子!
如果你C6唔肯離開呢個家, 並唔係因為對你有感情,只係有個地方,有人同佢做工人,為佢 煮飯洗衫準備曬一切而已!

男爵府

2020勳章

siucl 發表於 20-10-19 20:37
扮唔知。男人肯回家就算。除非可自立
其實真係可唔可以當唔知的 ?!

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

嘩 你好忍得

大宅

2020勳章

wombatmama 發表於 20-10-15 11:34
佢咁回覆你。。。應該小朋友大咗之後就更不尊重你。。。不能現在離婚的話,開始返工,重新建立自己生活圈子 ...

基本尊重都冇,我諗勉強維持落去都冇乜意思

大宅

2020勳章

wbowbo 發表於 20-10-21 16:32
其實真係可唔可以當唔知的 ?!

我識真係有好多人都得,寧願扮傻,自欺欺人

男爵府

2020勳章

syc7 發表於 20-10-25 01:05
我識真係有好多人都得,寧願扮傻,自欺欺人
我覺得所有第三者都好勝, 終有一日會想坐正, 到時問題又係要面對。

子爵府

唔計佢出面有第二個, 佢對你和仔女好唔好?
分享一件真人真事, 我表姐幾年前老公都有第二個, (近四十歲, 有工作, 二個細路, 樣貌普通, 唔醜但有D肥), 出面個女友得22歲。佢當時好傷心同老公日嘈夜嘈, 老公同外面嗰個正在熱戀, 老公個心想保住頭家但又唔捨得外面嗰個。因為嘈得多, 又係同表姐講, 如果接受唔到就離婚。
後來我表姐決定唔可以在她的世界中只有家庭和細路, 佢多咗同朋友出去玩和做自己的嗜好, 還上交友APP同人傾, 她在交友APP識過幾個男人, 佢話之後佢反而明白多咗男人心態, 反而睇得開。所有愛情最終都會變感情, 要重新建立過一段關係, 重新再經歷結婚生仔, 佢老公都會厭。相反出去玩不用想將來, 只要眼前開便可。
我表姐到依家都無離婚, 姐夫對佢和細路仍算照顧(其實一向都OK)。佢話唔想理佢出面有無第二個, 因為大家公平,而且人到中年, 愛情己不重要, 生活開心, 有自己的朋友和興趣才最實際。

我覺得你最好揾份工, 用你的人工來請工人, 令你有多些自由時間去發展興趣, 可以分散注意力, 又可以令自己有存在價值。無論主離唔離婚都好, 唔好做怨婦。

大宅

2020勳章

DogdogChan 發表於 20-10-19 20:02
小朋友都要學習接受父母離異,為左仔女唔離婚真係唔work,仔女大個d懂事後,係唔會多謝你為佢地忍辱負重, ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊