自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

有冇人家中有 90+長輩, 用那个智能手机? 给个建议 有咩手機啱老人家用 90+高齡。在家用 : 玩老人腦益智遊戲 whatsApp、WeChat、 Line、 上網 淘寶, you tube +
家有 wifi
有家居電話。

想為長輩, 90+老人 (腦退化。听, 視差)。買个千元手机。

及咩電話卞。 夠佢用?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

BK Milk勳章

勁,我媽50多開始,現在60多都完全拒絕智能手機,用最傳統大聲那種

男爵府

2024年龍年勳章

我阿爸8x,佢由7x已開始用三叔,開始時用我哋後生啲舊機,跟住平平地買一部比佢,佢主要用來打麻將,及睇YouTube

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

家中有80+,用紅米,有老人簡易模式

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

appledai 發表於 20-10-7 14:36
勁,我媽50多開始,現在60多都完全拒絕智能手機,用最傳統大聲那種

我家老人,人有佢又要有,但買了後,只用來影相和打機。通話依然靠晒古老舊式手機。唉!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

333s 發表於 20-10-7 14:32
有冇人家中有 90+長輩, 用那个智能手机? 跪求 给个建议

想為長輩, 90+老人 (腦退化。听, 視差)。買个千元 ...
其實好多機都有簡易版面轉轉左就變好大隻字 icon, 易俾長者睇。 但你開頭都要揾後生仔做上網輔導員先。 教佢用熟左,慣用就好好多。 但要預成日 call 你教佢用,同整野。。

333s    發表於 20-10-8 13:17

象牙宮

sau2005 發表於 20-10-7 14:43
我阿爸8x,佢由7x已開始用三叔,開始時用我哋後生啲舊機,跟住平平地買一部比佢,佢主要用來打麻將,及睇Yo ...

睇YouTube + 玩 大腦 訓練 (佢腦退化)

你爸爸用那部。

budget 1500 以下。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

不離不棄 發表於 20-10-7 19:36
家中有80+,用紅米,有老人簡易模式

80+ 紅米 那一个?
我參考下。

理性討論交流者。

珍珠宮

有冇人家中有 90+長輩, 用那个智能手机? 跪求 给个建议

想為長輩, 90+老人 (腦退化。听, 視差)。買个千元 ...

重點係大字,大大隻字, 手錶都要大隻字

Haz-mama    發表於 20-10-10 13:36

象牙宮

siuwongyanminni 發表於 20-10-7 19:32
我屋企七十幾嗰個用緊lenovo

lenova 平板? 还是手机?

理性討論交流者。

大宅

牛年勳章

333s 發表於 20-10-9 18:12
80+ 紅米 那一个?
我參考下。

已經好舊版本了,好似係紅米note4

象牙宮

appledai 發表於 20-10-7 14:36

60多 拒絕智能手機?

手机. 簡易模式。
該不困難。

理性討論交流者。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

會否用唔到功能, 如果要買就小米

象牙宮

20150618bb 發表於 20-10-9 18:18
會否用唔到功能, 如果要買就小米

90+ 高齡 需要下載 大腦 game .....

要買多大的 記憶?

理性討論交流者。

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

男爵府

2024年龍年勳章

333s 發表於 20-10-9 18:10
要睇YouTube + 玩 大腦 訓練 (佢腦退化)

平平地嘅三叔已經可以

男爵府

sau2005 發表於 20-10-7 14:43
我阿爸8x,佢由7x已開始用三叔,開始時用我哋後生啲舊機,跟住平平地買一部比佢,佢主要用來打麻將,及睇Yo ...

叻仔

伯爵府

三叔字體可放到好大

公爵府

我之前是俾部ipad嫲嫲用,嫲嫲好鐘意用來打牌。

首頁

尾頁

跳至