自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

以前看中醫share 過一個case,個女仔又係咁上下大,調理後改了十一點睡覺就冇事

侯爵府

回覆樓主:

可能考試壓力/心情問題
我妹都試過

之後用LUSH 天然洗頭皂 洗頭皮+做運動跑步 瑜珈,用兩年時間先改善問題

唔好留長髮喇,短髮好啲
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

peaceaa1122 發表於 20-10-8 11:30
講得啱,洗完唔好用塊毛巾up 住,同埋要即刻吹乾佢。識人咁做要睇醫生,醫生話佢個頭皮發mo.

...

我係個髮型師朋友同我講的,佢地叫「頭氣」,即成日唔透氣,細菌(定真菌)滋長,點洗都會一陣味
佢叫我一定環吹乾唔好懶,out 乾都唔好

五十惠我用紅色呀,不過我隨便買,唔識分幾隻色有咩分別

複式洋房

回覆 peaceaa1122 的帖子

剛裝了3M 一個月,暫未有起色

複式洋房

peaceaa1122 發表於 20-10-8 00:04
我加咗3m 濾水器在花灑出水口,就甩少咗。有冇試過??

我都裝左一個月(3M),暫未有起色

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

valuel 發表於 20-10-8 17:26

大家都知脫髮好多因由,不過救亡當然要樣樣試吓,睇吓邊樣對自己有用。我同家人頭髮情況係有好轉,當然唔會即刻見效,因為唔係藥,只係濾過的水洗頭,洗一排之後係feel 到唔同。 有冇轉d 溫和d 的洗頭水?

珍珠宮

valuel 發表於 20-10-7 23:58
大家好,小女現時17歲,己有脫髪問題數年(時好時差),加上本人單親工作太忙未有時間跟進,見近數月更加嚴重,非 ...

壓力大可能,我壓力大頭髮都甩多d,

子爵府

peaceaa1122 發表於 20-10-8 11:30
講得啱,洗完唔好用塊毛巾up 住,同埋要即刻吹乾佢。識人咁做要睇醫生,醫生話佢個頭皮發mo.

...

哎呀,我仲成日用乾髮巾包住好耐先吹頭

別墅

試下食biotin

男爵府

回覆樓主:

中醫調理下

水晶宮

peaceaa1122 發表於 20-10-8 11:21
其實見條link 都有寫,好多地方都有得賣。 不過買前最好check多幾間價錢,發覺有時分別都幾大,有d pack ...

比較過格價網同淘寶,發覺天貓旗艦店價錢平過香港好多,決定幫襯佢

禁止訪問

珍珠宮

2023年兔年勳章

peaceaa1122 發表於 20-10-8 08:33
脫髮好多因素,樣樣都試吓。另外搵咗消委會測試洗頭水d 資料,參考吓。

多謝分享資料

大宅

valuel 發表於 20-10-8 17:26

我女也是17歲, 可能真系考dse 壓力加上夜瞓, 早排也是勁脫髮。 我上網揾左好多資料, 原來biotin 對頭發生長幾好, 另也用左之前bk jm介紹的洗頭水 , 最近情況真系改善左好多。 中間个支系冇意中發現的, 系洗頭后揸。 全部都在iherb 買, 都系幾拾元支,比你參考一下

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 20-10-8 17:21
我係個髮型師朋友同我講的,佢地叫「頭氣」,即成日唔透氣,細菌(定真菌)滋長,點洗都會一陣味
佢叫我一 ...

我都諗住叫個女試下轉用五十蕙,有朋友話用過有隻育髪精華,有用,但要成$2XX /支,仲要經常斷貨,好難買到

複式洋房

peaceaa1122 發表於 20-10-8 00:04
我加咗3m 濾水器在花灑出水口,就甩少咗。有冇試過??

剛用左3M/1個月,冇乜起色,係感覺沖完涼皮膚滑D,有朋友係我度洗過頭,話好正,因為頭髪順滑貼服,冇起毛燥,同佢屋企洗頭真係有好大分別

複式洋房

Kuihinbb 發表於 20-10-8 01:14
可以試下睇中醫,我女之前又係甩頭髮同生暗瘡,佢頭油都唔多架!中醫話食甜野太多,攪到油脂塞住毛孔,所 ...

我都想帶過女去睇中醫,但我本睇中醫呢過習慣,同埋唔知睇邊個好,你睇開果個可以pm 我嗎,謝謝你

複式洋房

healthymimi 發表於 20-10-8 15:05
以前看中醫share 過一個case,個女仔又係咁上下大,調理後改了十一點睡覺就冇事
...

佢呢年係夜瞓左,又其係呢個疫情,唔駛返學,晚晚玩電話到凌晨3--4點,講佢又唔聽,始終咁大個,都keep 左有成年呢個習慣,你講講下真係呢年甩得勁左,哎....叫佢早瞓仲慘過叫佢去做擔泥,我同佢再傾下..thx,

珍珠宮

我讀書時有
當時逼自己早瞓
11點要入睡
同每朝飲黑芝麻沖調飲品
對我幾work
不過應該算偏方,唔係人人岩
純分享

複式洋房

babycam 發表於 20-10-8 02:48

真係無壓力?有無貧血?經期正常嗎?會吾會過多或有血塊。 ...

我問下佢period 正唔正常先,因為我係佢爸爸,冇理佢呢D野,但壓力問過佢,佢話冇,佢又做到佢想做既野,似幾開心,我想網睇吓你講果個hair treatment 叫佢做先,thx

首頁

尾頁

跳至