自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

乜野事先 發表於 20-10-11 13:26
好簡單 想問聲你同你隔黎單位相隔幾遠 即係你地兩個單位之間痴埋一齊既牆係唔係好近廳?
如果樓下真係聽到噪 ...

同埋我部電視係痴住我間房幅牆,即係我同隔離屋嘅單位中間係隔咗我間房,重點係我係自己房都聽唔到電視聲嘅話,我唔相信左右隔離或者樓下會聽到我電視聲,當時我老公沖涼,我洗臉,可以做到啲咩嘈音呢?

公爵府

三隻野 發表於 20-10-11 12:02
我尋晚都有打俾管理處丫頭,話明明聽過唔係我嘈都照打俾我,係好不合理,佢話佢會跟進,再發生我會叫佢報 ...
如果11:00後, 管理處聽過唔係我嘈都照打俾我, 我會報警話管理處晚上11:00後嘈住我. 然後再寫信去管理公司投拆.

複式洋房

三隻野 發表於 20-10-11 14:35
或者我講下我個單位,我露台個窗係好隔音的,一關咗,莫講話平時行車聲,連打10號風球都唔會聽到出面有聲 ...

當然啦 唔排除既 但事必有因
排除左佢精神問題 "如果"佢話佢成家都聽到既 咁就應該係你再上層 或者再上 聲音四方八面傳黎
聽你講 我覺得佢係聽到 小朋友 跑/跳聲 因為呢種聲係可以經石屎鋼筋傳開再反射回音 所以有機會你地聽唔到
去到佢地屋先反射出回音 所以就解釋到點解你地聽唔到 佢地好應聲 我唔係好專業 但我都有了解過相關資料
所以下次再係咁 你可以咁樣同管理員講 同請佢搵出源頭 唔好再打俾你 再打俾你 你都唔好嬲 咁樣對自己身體唔好 平常心

樓主放心 我知唔係你問題 只係樓下同管理處唔識處理
畢竟呢D事 係需要透過第三方處理 相信我既判斷

男爵府

回覆樓主:

下次管理員上嚟,即刻同佢落樓問樓下戶主有啲聲響問題!

子爵府

回覆樓主:

請管理處當樓下投訴時一齊上嚟聽下到底係咪你地嘈。

伯爵府

三隻野 發表於 20-10-11 00:18
我初初都係咁諗,但佢晚晚11點幾就打黎,我覺得係SO擾

淘過高頻掦聲器,真正的製造嘈音,反正都俾人投訴

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

三隻野 發表於 20-10-11 00:03
自從我投訴過一次話隔黎凌晨1點好嘈後 (當時管理處有上過去該單位聽,該管理員都聽到好嘈所以同咗該住戶講 ...

樓主 你唔想再咁樣 一定要報警 但你唔好太過勞氣先
1黎係幫你 2黎係幫埋佢 因為咁樣長久落去唔係辦法
你要同警察講 有人一直投訴你 話你制造噪音 但你冇做到
你要求警察去同個個投訴人講 唔好再煩你(第三方作證)
因為聲音係四面八方咁傳 唔一定樓上 仲有樓下如果話佢聽到天花傳黎 你可以話俾佢聽 聲音反射迷向 唔一定係直接樓上 叫佢自己上下網搵下相關資料 同埋叫佢自己去聽下係邊到來源 期間唔準再黎煩到你
因為驚佢會用到最後手段買震樓神器去震你 所以你報定警就最好 可以留底 遲下佢真係買左黎震你你就好易捉

別墅

回覆 三隻野 的帖子

同管理處講,佢騷擾到你

首頁

尾頁

跳至