婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章

我個bb一日都要訓兩個小教每次兩個鐘,尋日下午話教bb眼訓抱左佢上床就訓左教,我老豆一過到黎就自己入房找bb,我話:(bb訓左唔好攪佢,攪醒左bb唔夠訓係咁喊,你又攪唔掂。)我老豆安靜左一陣講,今朝咪訓左囉,依家又訓今晚訓唔著係咁嘈。佢咁講既原因因為bb訓左佢無得玩。
試過佢夜晚10點回來,bb訓左教,其他人都要準備訓教,佢就走黎找bb玩。比我媽話佢。
有一次bb訓左教我老公睇住bb,咁我怕嘈醒bb過另一邊。
我老豆中午回到家話:你唔洗睇住你個仔呀。
我話:bb訓左教我唔想嘈醒佢。
我老豆話:個仔你無份,唔知做人阿媽,過番去睇住你個仔。
有時候bb唔夠訓爆喊,佢會出黎抱下Bb攪唔掂就叫接番呀b,我知道佢係無義務幫我照顧bb,有時候bb醒左我都叫佢玩下bb.
孝順父母的人請手下留情。

男爵府

牛年勳章

我爸爸好中意小朋友,我細個既時候都好錫我。
做野就係一諗到就去做。

男爵府

Chloe199401 發表於 20-10-12 10:42
我個bb一日都要訓兩個小教每次兩個鐘,尋日下午話教bb眼訓抱左佢上床就訓左教,我老豆一過到黎就自己入房找 ...

你哋一齊住?甘佢應該經常會見到bb,甘佢唔應該整醒bb唔比佢訓,如果唔係常見;咁我就由佢甘,有時都冇辦法

男爵府

Chloe199401 發表於 20-10-12 10:42
我個bb一日都要訓兩個小教每次兩個鐘,尋日下午話教bb眼訓抱左佢上床就訓左教,我老豆一過到黎就自己入房找 ...

如果BB schedule 係大致穩定既,通知所有人BB 每日既作息。叫長老們只可以喺X時段同BB 玩。食同瞓都不要打擾。你地要強勢啲控制長老們。

男爵府

牛年勳章

都好,盡量用好啲語氣另他明白。

大宅

一齊住?
前題佢都係緊張關心個孫姐
bb嘈醒左又唔會有d危險,由佢嘈咯
可能佢未必了解,背後意義,話左佢知點解唔好嘈bb
佢係都要搞醒bb,bb喊時,至緊要忍手叫佢自己氹返
比佢試過難氹,佢點都會學識唔好嘈醒bb的道理

男爵府

牛年勳章

始終我先係媽媽,佢無義務幫我照顧bb玩下就得,我哋細個都係媽媽一個人攪掂,佢都唔識點幫手。
所以我果日對佢語氣差左,佢都上左年紀了。用好啲語氣同佢解釋下了。

大宅

Chloe199401 發表於 20-10-13 15:08
始終我先係媽媽,佢無義務幫我照顧bb玩下就得,我哋細個都係媽媽一個人攪掂,佢都唔識點幫手。
所以我果日 ...

你既然明白曬你爸爸的難處、心情處理左,咪唔使再詢問其他的意見啦!

首頁

尾頁

跳至