家庭理財

跳至

首頁
12345...21

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

全部上星期開嘅 , 同大家分享吓用後感:

開戶:
download 個 app之後, 最最最麻煩嘅係影身份證, 有啲要舉起張身份證嚟影, 有啲要平放枱面嚟影, 又要唔反光又要唔太暗, 成個過程好似打機打大佬咁, 影極都話唔啱, 絕對適合喜歡挑戰難度嘅人玩, 成功影到好以打機過到關咁

迎新:
暫時得返PAO Bank 同livi Bank 有現金迎新奬賞
PAO Bank 開戶奬$288 (但要6-8個星期先入落你 account)
livi Bank 開戶得$100 (即開即入錢俾你), 成功開戶後邀請朋友齊齊有$100, 最多邀請10個朋友, 如果開 livi Bank 最好入邀請碼, 我開嗰時冇入到, 結果要超過兩個工作天先批俾我, 後來我俾邀請碼我朋友開戶, 佢即開即批

存款利率:
Airstar Bank 首2萬港元活期存款享 3.6%
Ant Bank 首2萬元活期存款享 2.5%, 2 萬至 50 萬元活期存款享 1%
Welab Bank 依家好似最高得返 3 個月定期享 1.5% (我上星期開戶頭一次 5萬元 2 個月定期存款享 4.5%)
MOX Bank 首 100 萬活期存款享 1%
PAO Bank 首 100 萬活期存款享 1%
ZA Bank 首 50 萬活期存款享 1%
livi Bank 首 50 萬活期存款享 0.5%

其他優惠:
MOX Bank 有實體卡, 可以去提款機提款, 也可以當信用卡咁到商店或綱上消費 (但即時戶口扣錢) 合資格消費享1%無上限CashBack;2020年12月31日前於指定商戶消費5% CashBack,上限1,000元
livi Bank 可用銀聯二維碼消費, 消費完搖手機,可獲折扣券下次用
仲有私人貸款、保險優惠… 但我冇諗住用, 所以冇比較

app 好唔好用:
我用部更新到 Android 9 嘅機, 除咗 Ant Bank 之外, 間間都可以轉生物認證登入, 唔使次次入密碼
入錢用轉數快都方便, 但每間每日上限都唔同

暫時係咁多, 記得再打

伯爵府

回覆樓主:

補充: 同全統銀行好唔同,連住址證明都唔使俾,最快真係幾分鐘就開到,齋開戶唔入錢都得,又冇最低結餘收費

唯一最唔慣嘅係虛擬銀行冇 cheque book,唔可以開票俾人

如果有定期就到期建議可以開定先,試吓玩先,再決定轉唔轉錢過嚟,(有啲銀行唔可以轉錢去未登記嘅第三者戶口,有啲可以網上登記新戶口,但有啲要落分行填 form 先得仲要再等幾日,你登記新戶口又要有戶口 no. 先登記到),所以有心想試就早啲開定先

水晶宮

回覆樓主:

好犀利, 暫時得za同ant bank, 等我都開pao同livi bank先

男爵府

回覆樓主:

唔該晒 你嘅簡介好清晰,幫我省了不少了解時間

伯爵府

DonnieBB 發表於 20-10-12 20:43
好犀利, 暫時得za同ant bank, 等我都開pao同livi bank先

我都係開完 ZA 同 Ant 覺得易先開埋 PAO 同 livi ,但影身份證嗰吓就真係影到想放棄,你慢慢玩啦

記住入邀請碼呀會快啲批,如果冇我可以俾你喎

伯爵府

idykawaii 發表於 20-10-12 20:47
唔該晒 你嘅簡介好清晰,幫我省了不少了解時間

我開之前都周圍搵資料,奇怪 BK 竟然冇乜人講,咁我咪講吓囉,希望幫到你

男爵府

好詳細

男爵府

回覆樓主:

講真虛擬銀行你地够膽放錢落去做定期嗎?我最多放5萬,冇乜信心

伯爵府

elderberry 發表於 20-10-12 21:41
講真虛擬銀行你地够膽放錢落去做定期嗎?我最多放5萬,冇乜信心

講真唔係依家周圍都咁低息我都唔諗住搞咁多嘢,但時代唔同咗係時候試吓新嘢,開嚟玩吓體驗吓先囉,到有信心先放錢入去,話晒有政府嘅存款保障,應該唔驚嘅

伯爵府

elderberry 發表於 20-10-12 21:41
間間都有牌,有50萬存款保障

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

catcat@cat 發表於 20-10-12 19:39
補充: 同全統銀行好唔同,連住址證明都唔使俾,最快真係幾分鐘就開到,齋開戶唔入錢都得,又冇最低結餘收 ...

仲有攞唔到現金 .....
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

大力大力 發表於 20-10-13 06:21
仲有攞唔到現金 .....

Mox Bank, ZA Bank 同 WeLab 有實體卡,可以提款架

男爵府

回覆樓主:

多謝你咁詳細介紹,我宜家都有放50萬落ZA貪佢活期有一厘,不過每天最多攞3O萬出嚟,但攞出嚟都比較容易嘅,好過中信嘅App,中信攞錢出嚟嗰App真係好麻q煩。

伯爵府

2880 發表於 20-10-13 13:29
多謝你咁詳細介紹,我宜家都有放50萬落ZA貪佢活期有一厘,不過每天最多攞3O萬出嚟,但攞出嚟都比較容易嘅,好過 ...

係呀,佢開發咗 imontion app 但配套好差囉,我上星期去中信分行填 form 登記新轉賬戶口,四個工作天後佢打嚟話有啲虛擬銀行 bank code 佢地 system 未有,未幫我加到… 真係超癈

水晶宮

多謝你咁詳細介紹,我宜家都有放50萬落ZA貪佢活期有一厘,不過每天最多攞3O萬出嚟,但攞出嚟都比較容易嘅,好過 ...

Za Same-name acc可以即時transfer去其他銀行最高1mil

男爵府

DonnieBB 發表於 20-10-13 14:19
Za Same-name acc可以即時transfer去其他銀行最高1mil

係呀,等我試吓先

大宅

catcat@cat 發表於 20-10-12 19:39
補充: 同全統銀行好唔同,連住址證明都唔使俾,最快真係幾分鐘就開到,齋開戶唔入錢都得,又冇最低結餘收 ...

想問樓主,如要取走錢,怎樣做?

伯爵府

藍pooh 發表於 20-10-13 20:43
想問樓主,如要取走錢,怎樣做?

你本身有冇用開 internet banking 或 mobile banking 呀?做法一樣,用轉數快轉去其他銀行即時過數,不過間間每日可轉走嘅上限唔同

大宅

catcat@cat 發表於 20-10-13 21:44
你本身有冇用開 internet banking 或 mobile banking 呀?做法一樣,用轉數快轉去其他銀行即時過數,不過 ...

thx u

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

同意,inmotion 入錢易取錢難,就算分行簽名都限每日最多20萬(其他可100萬)

首頁
12345...21

尾頁

跳至