少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

你好!9歲小朋友,懷疑近視,去哪裡驗好點?費用幾多?謝謝!

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我小朋友當年由健康院轉介去理工大學視力檢查/盲人輔導協會,我簡左後者($210),理工就好似貴少少,但都好受家長歡迎。你可打去預約,唔使轉介都得嫁...而家阿仔都係幾個月返去驗一次keep住睇下要唔要配眼鏡。細個係私人連鎖鋪都驗過,不過感覺盲人協會詳盡d, 可能冇咁多人唔使趕

別墅

kayikayi293 發表於 20-10-18 18:56
我小朋友當年由健康院轉介去理工大學視力檢查/盲人輔導協會,我簡左後者($210),理工就好似貴少少,但都好 ...

理工我有打去問要1800元,好貴哦,盲人輔導協會,我可以預約嗎?有冇電話,謝謝!

大宅

luo916 發表於 20-10-22 18:08
理工我有打去問要1800元,好貴哦,盲人輔導協會,我可以預約嗎?有冇電話,謝謝!
...

要睇下你簡邊間wo, 每間中心電話唔同,或者你check下佢網頁

別墅

kayikayi293 發表於 20-10-22 18:13
要睇下你簡邊間wo, 每間中心電話唔同,或者你check下佢網頁

好的,謝謝!

男爵府

阿女在盲人輔導會定期驗眼, 已驗過3次, 感覺唔錯, 可以考慮約呢度驗試下~

公爵府

回覆 siuchipig 的帖子

盲人輔導會視光師會否有專業儀器, 幫成人/兒童睇眼底或有無其他眼疾? 還是只是驗度數而已?

大宅

我都有同樣問題,想問有冇jm去過寶血/盲人輔導會?呢兩間價錢差唔多,咁驗眼詳細度邊樣好啲?

男爵府

小圓圓 發表於 20-11-9 18:40

盲人輔導會視光師會否有專業儀器, 幫成人/兒童睇眼底或有無其他眼疾? 還是只是驗度 ...

阿女最初係去眼鏡鋪驗, 去過兩間都驗唔到, 第1間話佢太細個話驗唔準, 第2間話佢太緊張眼部肌肉又太緊驗唔到, 所以最後去左盲人輔導會。果度有儀器, 不過我唔識分邊D係專業儀器, 佢除左話你知近視散光等情況, 仲會話你知除左呢D有無其他古怪野(如有), 俾建議你, 之前有半年突然升得好快, 建議阿女配一種有助減慢加近視既鏡片(唔記得果種鏡片叫咩名), 效果因人而異, 又好彩真係深得無咁快。

公爵府

最近去左盲人輔導會驗眼,佢都好細心,我亦問左不少問題,佢都有耐性答我。一開始會幫眼睛影相,睇下眼底中央有無黃斑病變,唔會同你睇哂眼底有咩問題,呢D要見眼科醫生。
最後會比番度數紙你配眼鏡,可以去盲人會地下配鏡部配鏡,但覺得框款唔多。

首頁

尾頁

跳至