少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

做功課遊魂、溫書又遊魂...鼓勵佢又唔得、氹佢又唔得、鬧佢又唔得....好崩潰

男爵府

同樣情況!我啱啱番到屋企又係見屋企嗰件成個下午都未做完功課,做咗嗰啲一樣錯漏百出

升左上四年級 忽然變咗呀夢、仲要好反叛好惡教

子爵府

唉.... 不幸之中之大幸係,佢仲好鍾意返學上堂,都仲專心嘅.....但係一放咗學就好似咩都唔關佢事咁,做功課做到亂晒大籠、書又唔肯溫真係.....

禁止訪問

男爵府

一樣,一至三年級都係,但成績可維持到就算,點知一升上四年級,退步晒,都明,停左咁耐課都要慢慢適應。可能我想得太美好搞到我好大壓力

子爵府

conconchan 發表於 20-10-16 13:53
一樣,一至三年級都係,但成績可維持到就算,點知一升上四年級,退步晒,都明,停左咁耐課都要慢慢適應。可 ...

我都好大壓力..... 今個星期默書、評估......
真係癲咗

禁止訪問

大宅

Mrs9588 發表於 20-10-15 18:08
做功課遊魂、溫書又遊魂...鼓勵佢又唔得、氹佢又唔得、鬧佢又唔得....好崩潰
...

我果個都係

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我嗰個女六年小學,我去六年家長會都話佢成日遊魂。

男爵府

想問樓主,小朋友自小有沒有參加課外活動?

禁止訪問

男爵府

我嗰個都係 真係唔知點改善

男爵府

其實除了興趣、天資外,成功感都好重要,如果自小不太參加課外活動,就算大個想參加,好可能因為起步太遲,容易覺得自己比別人差,就很難提高參與欲,長此下去,唯有坐响屋企睇電視打機....

大宅

...

香港教育制度小四喺一個門檻,啲嘢深和多,爸媽見到小朋友跟唔上喺好擔心,其實小朋友自己仲驚,自己成績一落千丈當然驚爸媽鬧,跟同學比較就更加無地自容。
我女的成績也是一般,但她仍然喜歡上學,這是最關鍵
可以細看小朋友的功課錯的地方,集中搞好是他不明白概念?定係什麼原因?
分數喺話比你聽佢唔識什麼,這要花時間和心機想方法幫佢
老實講我都好怕同佢跟功課,不過這是養育子女的一部分,到中學你想幫都幫唔到!

大宅

...

小朋友很多時拖慢做功課喺唔識做或者太多,我們大人講求效率,真係好大衝突㗎,自己搞唔掂就只有比$去補習社搞囉!

別墅

...

我都就黎痴線
又要返工, 放工又夜
功課又錯 ,呢度又話唔識 (emoji)度又話唔識
鬧又係甘 氹又係甘
激死我
真係好想放手唔理d 功課(emoji)(emoji)(emoji)

民房

回覆 Mrs9588 的帖子

有無做過評估係專注力不足果類問題?

公爵府

回覆樓主:

小四渣喎。。。。relax.....

別墅

noopy17 發表於 20-11-23 23:43
我都就黎痴線
又要返工, 放工又夜
功課又錯 ,呢度又話唔識 (emoji)度又話唔識

我情況同你一樣呀, 放工返到去已好夜, 佢自己做的功課做親 都錯, 唔係小錯, 係十題錯8題,

要花好多時間去教佢, 但佢都係唔明, 呢下真係令人好崩潰, 好氣餒

最慘係鬧完, 氹完, 对佢既功課, 成績都毫無幫助,

有時唯有自己睇開D 嘞,

錯由得佢錯, 唔識就唔識啦
我已盡左力教佢, 而佢也盡左力學, 不過學唔到之嘛

唯有安慰自己成績唔係一切, 佢健康快樂咪得囉
唯有係咁諗啦, 唔係仲可以點? 哈哈

複式洋房

會唔會考慮下做專注力評估?
好多小朋友專注力不足都會咁。

首頁

尾頁

跳至