自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

金黑街矇 發表於 20-10-19 17:20
同意,我屋企嗰六隻,其中兩隻100%會俾人安樂(因為根本冇絕育嘅浪浪)然後另外兩隻99%會俾人棄養,因為唔 ...

我家老貓其實都是因為唔親人又惡又出抓先比我C6家姐棄養⋯⋯當年都係多隻貓多個罐,鏟多兩下...細時都係超惡,未試過成功去打針去沖涼...梳毛都係久不久一下...老貓係家中的流浪漢(反而最長壽)...記得搬屋時...佢一路見我地搬野一路罵人⋯⋯最後搬淨佢一隻係空屋...要同佢講完大道理佢先肯自己行入貓籠,仲要用貓腔同我講(走啦)...比佢激死

男爵府

金黑街矇 發表於 20-10-19 17:20
同意,我屋企嗰六隻,其中兩隻100%會俾人安樂(因為根本冇絕育嘅浪浪)然後另外兩隻99%會俾人棄養,因為唔 ...

緣份我同老貓成日都會罵交...有次我話今世我還債點都還曬比你啦!你下世唔好再打我了⋯⋯

貓腔 : 好~~~~~

侯爵府

金三珣 發表於 20-10-18 18:00
見有人求教話貓貓一向唔比摸,但要捉去睇醫生,捉唔到落袋攪到瀨屎流血都攪唔惦。
...

試下搵張毯包住入袋?
又或者放纸皮盒, 等佢自投羅網.
妳一個人搞?2個人應該易好多...

男爵府

通常啲街貓、野貓,佢地生活係唔安全既環境,都唔俾摸,曾經睇過書講,貓對幼時記憶好深刻,幼時冇人摸,大時未必肯俾人摸
樓主慢慢嚟,逐漸同佢親近,習慣咗信任你便可改變

子爵府

catvicky 發表於 20-10-19 17:58

我家老貓其實都是因為唔親人又惡又出抓先比我C6家姐棄養 ...

個畫面好有趣,我希望我啲貓再老啲都會善良啲,多謝你

子爵府

bkpokk 發表於 20-10-19 11:00
幾十年前捉街猫回家養捉老鼠....

街貓 是拿貓的後頸位的肉揪起 , 咁貓的腳向前,你的手在頸後位,是爪不到 ...

根據我屋企啲貓嘅情況,如果BB貓或者好輕細隻嘅貓可能OK。但係我呢啲成年貓,你拎起佢條頸個位佢有足夠嘅腰力反身踢向你,佢哋柔軟度充足,你手腕應該會有六條抓痕~

其實個前提係捉起佢哋後頸嘅係媽媽(唔會反抗)而唔係主人或者奴才

男爵府

金黑街矇 發表於 20-10-19 19:14
個畫面好有趣,我希望我啲貓再老啲都會善良啲,多謝你
...

會等到的

男爵府

金黑街矇 發表於 20-10-19 19:19
根據我屋企啲貓嘅情況,如果BB貓或者好輕細隻嘅貓可能OK。但係我呢啲成年貓,你拎起佢條頸個位佢有足夠嘅 ...
你揪過未先 ?
廿幾30年前住唐樓 , 老人家在街捉過幾隻街貓養 , 用咁方法捉,只要快手捉貓離開地面, 隻貓便當堂柔順好多 , 呢d一直流落的古老智慧, 未試過是唔信的.

細個時貪玩, 用這方法捉剛養的街貓,成年貓 , 只要夠快手,是絕對不會被爪傷 ,
好易學,試幾次便掌握竅門, 捉唔到縮手, 貓唔會追住你咬

子爵府

bkpokk 發表於 20-10-20 00:03
你揪過未先 ?
廿幾30年前住唐樓 , 老人家在街捉過幾隻街貓養 , 用咁方法捉,只要快手捉貓離開地面, 隻貓便當 ...

無呀,因初養貓時問過獸醫,獸醫話貓媽媽咬住貓BB,係知道佢嘅體重可以承受。但係一隻成年貓,如果只捉佢頸後皮,其實因為身體已經重,係會傷到,醫生話頸後皮位置其實好重要,留返嗰個位置比醫生用來打針。

當時 獸醫話情況就好似啲人覺得捉兔仔去捉耳仔一樣,根本係承受唔到體重,再加上掙扎嘅力度,其實隻兔仔非常傷,耳仔有可能斷韌帶。

可能而家西方醫學同傳統有唔相同啊~ 等於我哋讀書嗰個年代,邊有sen呢樣嘢.....

子爵府

金黑街矇 發表於 20-10-18 22:13
老公話條頸最痛~

其實只要你唔捉佢、唔抱佢、唔黑佢(郵差同送貨叔叔都係敵人)佢哋六個都好可愛㗎~其 ...

多謝你地咁包容同愛錫佢地

wcpcelia    發表於 20-10-21 10:18

水晶宮

畀面勳章

金三珣 發表於 20-10-18 18:00
見有人求教話貓貓一向唔比摸,但要捉去睇醫生,捉唔到落袋攪到瀨屎流血都攪唔惦。
...

我有兩隻 但我每日都會以身犯險 摸佢哋,抱佢哋
佢哋唔食零食,唔吼罐頭,只食乾糧,所以用食物引誘唔到佢哋
灰白英短,見人就速逃,捉到佢,抱住,最多忍你廿秒,然後掙扎逃脫
肥港 短嚴重好多,之前搬屋困入飛機籠,車程只係十幾分鐘就到新屋,佢掙扎到爆咗幾隻指甲,成個籠都係屎尿血 捉佢哋入袋/籠,我用洗衣袋笠住後塞佢哋入去
平時我不厭其煩地打游擊式剪甲,所以無俾貓爪傷害太深

首頁

尾頁

跳至