自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

對你黎講
成年人係幾多歲

ificould    發表於 20-10-19 01:46

大宅

點解上面一面倒話姪女唔啱
一個正常人都知用粗口鬧長輩係錯
但係都去到忍唔住要鬧出口
可想而知忍左幾耐
我明
唔可能叫老人家改變
但唔可以改變又係唔係代表佢做嘅野唔傷害人呢

珍珠宮

回覆樓主:

22歲仲小朋友,無野好講了

侯爵府

回覆樓主:

與其勸姪女, 不如先同婆婆溝通下, 等佢明白點解個孫會唔鍾意佢! 有時老人家冇乜野做, 冇乜活動, 好得閒, 就會把注意力放落去後生嗰度, 但後生就會覺得時刻比人睇實, 做乜都俾人話, 做乜都冇自由! 所以兩邊都要了解對方才能化解, 並唔係一句你冇禮貌唔可以鬧長輩就了事!

子爵府

esmehouse 發表於 20-10-18 20:16
22 歲都仲算係小朋友

仔都可以生都兩個啦

大宅

MGM_DRAGON 發表於 20-10-18 20:46
點解上面一面倒話姪女唔啱
一個正常人都知用粗口鬧長輩係錯
但係都去到忍唔住要鬧出口

我相信大家係指出姪女的態度問題!至於老人家的問題,其實冇得話啱定錯,有d人可以接受到老人家長氣,覺得對方係出放關心,有些人則覺得好煩!我地冇可能改變到對方,唯有轉變自己的心態!表達方法可以有好多種,唔係一句忍左好耐就可以講晒粗口,咁如果打工仔對上司不滿,忍左好耐,係咪又可以臭罵對方一頓?成人渲洩表達也要用成熟的方法!

男爵府

shirley784 發表於 20-10-18 20:08
我個姪女今年 22歲 , 大學畢業 , 剛出黎做野

22歲唔算細路女,好命做埋人阿媽,話唔到由得佢,反而你要諗下,同其他人商量下,多啲去關心及安慰老人家仲好 !

男爵府

22 歲都叫小朋友?用粗口鬧長輩,小至三歲,大至80歲都係冇禮貌嘅行為

伯爵府

婆婆同姪女一齐住?有甘多時間管/哦佢?成日比人管/煩住,系火火哋~但…都要叫姪女收斂吓,對人/長輩禮貌D。…你咪提點吓佢,應該吾會因嗰兩句話,突然對你印象好差嘅…。

公爵府

鬧長輩,仲要係用粗口,關EQ咩事,跟本係個人修養同廿識唔識尊重人嘅問問題。

ificould    發表於 20-10-19 01:48

伯爵府

回覆樓主:

22歲仲小???女仔之家講粗口,仲要鬧長輩(雖然長輩煩)
得罪講句「正畜牲養吾熟 」

大宅

winniebear301 發表於 20-10-18 20:55
我相信大家係指出姪女的態度問題!至於老人家的問題,其實冇得話啱定錯,有d人可以接受到老人家長氣,覺得 ...

係囉
我就係話成人用成人方法去應對
所以成人係用粗口黎鬧對方表達不滿好正常

利申,我唔係活喺象牙塔
所以我見到嘅現實中成人表達不滿係會講粗口

如果你話晚輩唔應該用粗口鬧長輩
本身關係都唔對等,無討論空間
晚輩做乜野都唔啱長輩心水
應該解釋又解釋過
又試過避開
避唔開米用粗口鬧囉

下屬不滿上司都係會講粗口架
炒老闆魷魚果日米講
我見唔少

男爵府

笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 shirley784 的帖子

太過份,對長輩先唔講粗唔粗口,鬧都有問題啦,你可以唔中意佢,但滑通個陣你係後輩,就唔可以惡過佢地,有家教少少連比說話長輩聽都唔可以

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

x00_00x 發表於 20-10-18 20:55
仔都可以生都兩個啦
18 歲開始生的話可以生 5 個了
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

依家啲後生真係好冇禮貌,人哋答完佢幫咗佢,唔該都冇聲,用個鼻【哼】下應你都冇,連眼都唔會望人一眼 ! 讀書叻有乜用丫,做人處世都唔識,EQ 又低以後唔知點做人...唉!

大宅

MGM_DRAGON 發表於 20-10-18 21:01
係囉
我就係話成人用成人方法去應對
所以成人係用粗口黎鬧對方表達不滿好正常

我不認同成人用粗話罵人是正常,只顯出個人修養不夠成熟!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

winniebear301 發表於 20-10-18 20:34
已經出來工作都叫「小朋友」 ,請不要再用「小朋友」這名稱去合理化同包裝一些錯誤的行為!
...
樓主仲話姪女係讀到書同都算幾乖既人,好大機會都係讀屎片
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

esmehouse 發表於 20-10-18 20:39
起碼改到 25 歲才算成人

你太睇得起佢哋啦,我就要求25對啦

公爵府

不如教長輩點樣同侄女溝通啦,後生真係好怕煩同長氣,(其實我幾十歲都好怕),所以同後生講野真係唔好囉嗦,講最重要的字眼就得。

子爵府

教不善
父母之過

ificould    發表於 20-10-19 01:52

首頁
12345...10

尾頁

跳至