自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

肥嘟媽 發表於 20-10-20 11:01
咁親應該百無禁忌
瞻仰遺容, 建議你同老公傾下先, 再問埋小朋友想不想, 唔好勉強
我媽離世那年, 阿仔10歲, ...

今年我奶奶走我女都係十歲。
走左果下(走之前已一日冇反應)姑娘醫生比入房,我女入去捉住嫲嫲隻手喊。。。
係咁叫嫲嫲。。
我係大人,摸到奶奶冰冷的手(應該走左有2個鐘)都好傷心,我女算犀利佢完全唔驚

男爵府

camanbi 發表於 20-10-20 00:30
外婆過身,小朋友5歲,去殯儀館和上山送婆婆是可以吧?有沒有什麼禁忌?
...

我奶奶過身嗰陣, 小朋友一個未過4歲一個六歲, 佢哋都係除咗冇過夜之外跟足全程, 連破地獄都在場嘅, 所以冇乜禁忌, 我只係有買百解畀佢哋度袋個身度!

公爵府

camanbi 發表於 20-10-20 00:30
外婆過身,小朋友5歲,去殯儀館和上山送婆婆是可以吧?有沒有什麼禁忌?
...

沒有什麼禁忌。不過殯儀館始終陰氣重,如果....小朋友「看到」什麼又口沒遮攔都幾麻煩。
早前我媽仙遊,我們沒有讓呀仔去守夜,只讓呀仔出席上山儀式和之後的安放骨灰儀式。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

shop_baby 發表於 20-10-20 02:52
我老爺月頭走左,agent話只要每個女買一張被比老爺,子孫同仔都唔使

其實 Agent 指導做法非常彈性,等如係睇相佬及風水佬,你話完全唔迷信,想頭七都唔做佢都話冇問題,佢收得你錢就會遷就你思維 ! 你想搞得隆重啲自己使多啲錢,佢自然更加歡迎乜都話做得 !

首頁

尾頁

跳至