家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我剛重注買入了 #2628 中國人壽, 在此分享一下我買入的原因:-
(1) 是藍籌, 國家的巨型企業, 很安全.
(2) 估值低, 現價市盈率只有 7.9倍, 息率4厘幾. 反之, 熱炒的科技股動輒40倍以上的 P/E.
(3) 中國人壽一直都有大額投資A股, 近來上證指數已重返3,300點之上. 對 2628 是利好.
(4) 全世界的經濟都受 Covid-19 摧殘, 只有中國的 GDP 保持增長.我憧憬國際資金會湧入A股市場.
(5) 九月累計原保險保費收入按年升9%, 顯示 #2628 業務已經由疫情之中復甦.
(6) 近日市場資金有跡象由科技股流向傳統股份.
(7) 國壽A股(601628)由今年7月初起, 由 ¥29.00 左右起步, 屢創新高, 升到現時的¥50.00 左右的歷史新高. 雖然說A股跟H股是兩個不相干的市場, 但一隻股票屢創新高, 往往是預視著好業績的到來, 或者是重大的利好消息.而H股(2628)不跟升的原因, 我認為是因為市場資金太集中了在熱炒的科技股.
(8) 2628 在7月初曾沖上 $21.00 之上, 之後回落, 至現時已經整固了3個半月. 上週起成交量顯著增加, 顯示有大戶資金流入.

伯爵府

林中鳥 發表於 20-10-20 14:07
我剛重注買入了 #2628 中國人壽, 在此分享一下我買入的原因:-
(2) 估 ...

同意第8點,$18.80跟入左2手。

民房

十萬個不建議買中國人壽,4年來由40蚊左右跌到得返一半,一直咁耐都無升返上去,疫情下20蚊走左,輸左廿萬,本年7月轉倉成功執返廿幾萬,大把靚股靚過佢多多聲。近期研究下,中人壽資產3萬7000億,總負債3萬4000億,我睇唔到有咩值得買!

男爵府

回覆 babydear2019 的帖子

總資產: ¥3萬 9,660億
總負責: ¥3萬 5,439億
資產淨值: ¥4,221.77億

每股資產淨值: ¥14.94

男爵府

(2) 估 ...

我的貨持有超過10多年,分別有$50、$40,22....

大宅

(2) 估 ...

我都$18.5買了5手

林中鳥    發表於 20-10-21 09:46

大宅

AhC 發表於 20-10-21 07:17
我的貨持有超過10多年,分別有$50、$40,22....

我都買了10年了,平均價32, 都唔知溝唔溝貨好!

kan

子爵府

回覆 林中鳥 的帖子

師兄目標價睇幾多呀 ?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

2628在可見的將來都係一隻易跌難升嘅股票。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

opclk99 發表於 20-10-22 03:42
Agree x 2
16-22上上落落吧,
讵既資產淨值只有約16元,

所以 20-22要放 2628

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

回覆 kittykwok385 的帖子

Set 目標價/止蝕價/止賺價, 並不是我的風格. 我買賣股票從來都是看當時的形勢/市況而作出決定的.

男爵府

資產淨值只是一個參考因素, 從來都不是衡量一間公司市值的決定因素. 更重要的是盈利能力及發展前境.

中國人壽:-
總資產: ¥39,660億
(其中, 證券投資: ¥22,037億)
總負責: ¥35,439億
資產淨值: ¥4,221.77億

如果證券投資升值20%, 資產淨值便會 double.

男爵府

如我所料, 市場資金正在由新經濟/科技股流向舊經濟/傳統股票. 今早恆指上升, 但新經濟股偏軟, 走強的是匯豐銀行/內銀/內險/油股......

伯爵府

林中鳥 發表於 20-10-23 12:17
如我所料, 市場資金正在由新經濟/科技股流向舊經濟/傳統股票. 今早恆指上升, 但新經濟股偏軟, 走強的是匯豐 ...

樓主已經沽左巴巴?

男爵府

回覆 babe13E 的帖子

阿里巴巴還有貨, 未沽晒, 我估仲有得升. 但現在最重注碼是中國人壽.

伯爵府

林中鳥 發表於 20-10-23 14:23
回覆 babe13E 的帖子

阿里巴巴還有貨, 未沽晒, 我估仲有得升. 但現在最重注碼是中國人壽. ...

睇法一樣!螞蟻加雙11,巴巴我仍然睇$350,如果可以入埋港股通,有大陸資金助攻一下就更快到。

林中鳥    發表於 20-10-23 17:45

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

babydear2019 發表於 20-10-20 23:21
十萬個不建議買中國人壽,4年來由40蚊左右跌到得返一半,一直咁耐都無升返上去,疫情下20蚊走左,輸左廿萬 ...

現16.8 可否入、謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

今日收$16.84 穿左底$17.18

首頁
12345...7

尾頁

跳至