自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

夢見過左身的親友話要某樣野,請問要點做?係邊度燒。謝謝!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

huilai88 發表於 20-10-21 16:15
夢見過左身的親友話要某樣野,請問要點做?係邊度燒。謝謝!

紙扎或香燭舖可以代燒

子爵府

回覆 pomanlife 的帖子

謝謝你的回復。請問燒的時候需要報全名和生辰八字嗎?
謝謝!

公爵府

叫衣紙舖幫你每樣執啲,通常係往生咒、溪錢、玉扣金銀、四季衣裳、銀紙、金條。。。同先人需要嘅物品,加一個衣包袋,有大中細尺寸,我通常買細,因燒衣桶不大。最多分幾袋裝。
加一張路票,叫佢幫你寫埋好啲,自己寫唔識的,寫過一次後就自己影低佢留底下次自己寫。
衣包袋面都係俾佢寫啦,千萬不要寫在生的人名及住址。
買份土地衣,稟左門口土地,請佢地幫手開路,將衣包交到先人手上。燒左土地衣才燒衣包。
衣包口用白色皺紋膠紙封實,再用釘釘上路票在正面。釘些銀紙及金銀在袋邊口。
要買一份元寶,打圈咁放成一個盤狀,先放入衣包底,才裝上其他物品。
有膠的要撕走。

wcpcelia    發表於 20-10-22 10:36
jessau88    發表於 20-10-21 17:31

公爵府

小華子 發表於 20-10-21 16:37
叫衣紙舖幫你每樣執啲,通常係往生咒、溪錢、玉扣金銀、四季衣裳、銀紙、金條。。。同先人需要嘅物品,加一 ...

如果分幾袋,我每袋都會釘上路票。
一燒的時候要大聲嗌先人名三次,叫佢收野,總共幾多袋。
如果屋企有神佛,正常要化晒所有神嘅衣寶,最後才燒先人衣包。

公爵府

回覆樓主:

金銀要買玉扣才有價值,要摺,不要一堆掉落衣包袋內,要輕放及靚靚仔仔咁。
最重要係唔好"櫈"鬆個衣包,因"櫈"後會將內裡的東西變成沙。
所以要慢慢執好裡面。
後人親自做,收到同埋個價值會高好多。

子爵府

回覆 小華子 的帖子

多謝妳詳細解釋!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

huilai88 發表於 20-10-21 16:34

報左全名乍,燒衣包時會比返相你睇既

彩鑽殿

huilai88 發表於 20-10-21 16:34

七月時燒完比親人,自己有啲好消息,所以都去返間香燭舖叫佢哋代燒,我諗佢哋應該都收到個話,我唔太識架

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

小華子 發表於 20-10-21 16:46
金銀要買玉扣才有價值,要摺,不要一堆掉落衣包袋內,要輕放及靚靚仔仔咁。
最重要係唔好"櫈"鬆個衣包, ...

原來有咁多嘢要注意,多謝你的分享

子爵府

咩叫做"櫈"後變成沙? 即係櫈鬆D衣紙後, 先人只會收到D沙?

子爵府

如果金銀冇摺, 只一推掉落衣包會點? (因在紙紮鋪買的金銀多數是一疊疊未摺的)

大宅

Rhapsody2 發表於 20-10-21 17:30
咩叫做"櫈"後變成沙? 即係櫈鬆D衣紙後, 先人只會收到D沙?

同問

公爵府

Rhapsody2 發表於 20-10-21 17:30

所有野變成沙,金就變成金沙,即係報廢。

公爵府

Rhapsody2 發表於 20-10-21 17:32
如果金銀冇摺, 只一推掉落衣包會點? (因在紙紮鋪買的金銀多數是一疊疊未摺的)
...

點都要摺啲,唔摺就幾張幾張咁放好入內,唔好一疊放入去,一來燒得唔透,二來收到會痴埋一堆,唔值錢。
散修修唔摺價值好低。

子爵府

小華子 發表於 20-10-21 18:16
點都要摺啲,唔摺就幾張幾張咁放好入內,唔好一疊放入去,一來燒得唔透,二來收到會痴埋一堆,唔值錢。
散 ...
請問如買金銀返屋企摺及過夜,會否惹鬼?有朋友放祭品喺屋企,當晚就見到黑影。謝解答.

子爵府

叫衣紙舖幫你每樣執啲,通常係往生咒、溪錢、玉扣金銀、四季衣裳、銀紙、金條。。。同先人需要嘅物品,加一 ...

我都是這樣做,好詳細。

珍珠宮

pomanlife 發表於 20-10-21 16:19
紙扎或香燭舖可以代燒

從來唔知d 咁服務, 我地舊區, 有個油桶lock係路邊, 有篕既

等巿民隨時用!

彩鑽殿

sjnl43 發表於 20-10-21 20:05
從來唔知d 咁服務, 我地舊區, 有個油桶lock係路邊, 有篕既

等巿民隨時用!

其實我都唔知有架,七月咁啱爆第三波,細啲土地廟都唔開,唯有去問下,原來佢哋又真係有喎

珍珠宮

十分詳細
請問溪錢、往生咒要唔要用附薦袋袋住呢? 或者就咁拎去燒呢?
以前冇用附薦袋,去到拜山就燒啲金銀衣紙其他嘢,後來又試過買一袋袋嘅衣包,因為衣紙舖話衣包裏面乜都有。

首頁

尾頁

跳至