時政擂台

跳至

首頁
23456...12

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

emilmama 發表於 20-10-23 20:36
係阿爺首先話中英聯合聲明係歷史文件喎.

重點係香港已回歸啫!關ex咩事
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

whywhywhywhy 發表於 20-10-23 20:40
好似出境用邊種護照,入境要用返同一本護照嗎?

唔駛! 好多人出外都拎兩部passport! 尤其係美加
放下自在

子爵府

pomanlife 發表於 20-10-23 20:28
買機票時唔係要打埋咩passport &p passport #架咩?
所有BNO holders九成幾有 特區passport喺手,冇就俾320蚊即做。

英國政府而家就係叫人根本唔駛帶BNO 去英國, 用特區passport就可以去英國申請。

阿爺冇計

子爵府

cattz288 發表於 20-10-23 20:40
重點係香港已回歸啫!關ex咩事
好心阿爺唔好干預別國內政,人地俾咩人移民,關你X事咩。

翡翠宮

畀面勳章

birdbird 發表於 20-10-23 20:29
bno holder 有 hksar passport, 可用 hksar passport 攪其他國家的簽証。

只要 bno 人同時有 hksar passp ...

持有但係唔用,咁咪即係本BNO廢左囉
日日是好日

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

象牙宮

emilmama 發表於 20-10-23 20:44
好心阿爺唔好干預別國內政,人地俾咩人移民,關你X事咩。

咁阿爺都係講返自己唔認呢本野啫!又關你x事咩?
放下自在

翡翠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 20-10-23 20:47
咁阿爺都係講返自己唔認呢本野啫!又關你x事咩?

只要英國承認,靠BNO移民去英國既人完全唔會有問題,中國唔承認BNO,唔知點樣干預人地內政。
日日是好日

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係要正式落實左,出左詳情,咁至評估到到時會係點既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

mother904 發表於 20-10-23 20:50
只要英國承認,靠BNO移民去英國既人完全唔會有問題,中國唔承認BNO,唔知點樣干預人地內政。
...

咪就係似一班維園亞伯喺樹說三道四囉
放下自在

侯爵府

birdbird 發表於 20-10-23 20:29
bno holder 有 hksar passport, 可用 hksar passport 攪其他國家的簽証。

只要 bno 人同時有 hksar passp ...

但係如果個簽證係佢地申請嘅5年居留簽證上機嘅時候咪會知囉。
其他國家就當然唔係問題。

子爵府

bbsonyy 發表於 20-10-23 18:53
邊有人會用BNO 作為出入中國的旅遊証件

講出黎嚇鬼

咁出入香港,原則上入境處都可以要求你出示埋Passport!

子爵府

smart_lam 發表於 20-10-23 19:35
本身持有 BNO,或曾經申請過 BNO 而過期,去英國入境申請、五年簽證居留時,係唔使帶同 BNO 隨身,只要根據 ...

我諗而家唔係唔俾你走,應該係諗緊辦法,唔俾你哋返嚟攞福利!可能會檢討唔係長期住香港,持身分證嘅福利安排!其實好簡單只要出境半年以上,就凍結身分證福利就可以!
費事有人中咗肺炎,又返嚟香港醫,又惹到周圍都係

momososo    發表於 20-10-26 01:41

子爵府

mother904 發表於 20-10-23 20:50
...

你咪去完英國、唔好返嚟!
我懷疑北京政府歡迎你去,佢唔想你做兩頭蛇囉
到時可能兩頭唔到岸

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

支持支持
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

水晶宮

mother904 發表於 20-10-23 20:45
持有但係唔用,咁咪即係本BNO廢左囉

咁同時持有 hksar passport 及其他 passport / bno 的人, 可揀用邊本 passport, 幾時用、用在咩用途

水晶宮

VickiC 發表於 20-10-23 20:56
但係如果個簽證係佢地申請嘅5年居留簽證上機嘅時候咪會知囉。
其他國家就當然唔係問題。
...

首先, bno人應該可以用 hksar passport 去英國, 在當地申請個 5年居住 visa. 個 visa 可能貼在 bno, 又或者係一張紙。那個 bno 人回港, 用 hksar passport 訂機票、check in, 就已經可以返香港啦。

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又又考慮
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

男爵府

回覆樓主:

還以顏色,應該要啦。

男爵府

Doris720 發表於 20-10-23 19:14
無BNO 嗰d喺度揼緊心口

有咩好揼心..你去英國洗碗

首頁
23456...12

尾頁

跳至