婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章

事源上個星期我姑仔話行街可以幫我bb買衫,過左幾日我見天氣轉在群組拜托佢買幾件厚啲嘅衫比bb,老爺打俾我叫我自己買拉,我話好拉咁我自己買,姑仔話你自己你無出街咩?我話唔方便就算,我都係問下姐。
(我都諗住佢自己都有小朋友要睇唔得閒)
之後過左幾日我講嘢都再冇人回我,我估到佢嬲左我。
我自己都退出群組,幫小朋友買衫。

我也有反思過係咪自己平時對人太過依賴,
也明白自己才是小孩的媽媽做好自己本分,
Bb既事自己解決再都唔問佢地。

唔想自己屈住喺心到同人講下。

大宅

Chloe199401 發表於 20-10-24 10:01
事源上個星期我姑仔話行街可以幫我bb買衫,過左幾日我見天氣轉在群組拜托佢買幾件厚啲嘅衫比bb,老爺打俾我 ...

咁都嬲都真係好方丈下

水晶宮

回覆樓主:

男家人都幾小氣
不過買小朋友嘢都係自己買啦。衫嘅話,厚薄/質地/款式/顏色/價錢都有排揀,其他人好難買得啱心水。

男爵府

牛年勳章

咁都係

珍珠宮

你太天真.....
喺男家親戚群組,有人話買bb用品送俾我,我都覆:唔洗....我有喇....

男爵府

牛年勳章

秋天與楓葉 發表於 20-10-24 13:28
你太天真.....
喺男家親戚群組,有人話買bb用品送俾我,我都覆:唔洗....我有喇....
唉,我就是依賴心太強了,習慣了有人幫自己解決問題。

珍珠宮

其實帶住bb好難周圍去買野,佢地單身隻影真係容易買d,不過咁……好彩佢地無幫你買,我試過叫我家人幫手買條百日裙,幾百蚊條嫁,點知唔岩著,又特價無得換,真係頂心口

男爵府

牛年勳章

佢哋自己今年都做左媽媽,有小朋友要睇。都好可以訓練下自己獨立啲。
都係一個好處

男爵府

其實係你太天真,你姑仔可能都只係講下,或者行開街幫你望下,點知你又真係叫佢去買!你將心比己,有個親戚無啦啦話天氣凍點你去幫佢買衫,仲要有要求(厚厚地)限時(依家,因天氣開始凍,你都可能會覺得佢勁奇怪!自己唔識去買架咩?

男爵府

牛年勳章

昨晚偷睇老公電話發現佢哋開左新群組,老公打以後有事就在這裡說,佢哋全部都係語音。估到係講緊我。但就無聽到。
覺得聽左自己會更難過,又解決唔到件事。

大宅

Chloe199401 發表於 20-10-24 21:47
昨晚偷睇老公電話發現佢哋開左新群組,老公打以後有事就在這裡說,佢哋全部都係語音。估到係講緊我。但就無 ...

唔好聽啦,如果真係講緊你,一係聽左會令自己唔開心,一係就會谷鬼氣,又唔可以鬧個老公,因為係你偷睇人電話在先。唔好再入男家群組啦,我都無入,我知佢老母都有講我壞話,我選擇唔入唔睇唔理,我覺得佢哋成家都好煩,呢啲人係唔值得我浪費心神去應酬

男爵府

牛年勳章

我都係咁諗,所以退出左。比啲心機照顧自己bb好過拉。

珍珠宮

Chloe199401 發表於 20-10-24 10:01
事源上個星期我姑仔話行街可以幫我bb買衫,過左幾日我見天氣轉在群組拜托佢買幾件厚啲嘅衫比bb,老爺打俾我 ...

男家人講野,通常順口開河,唔好咁認真,試過就知!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

牛年勳章

上星期日我帶我個仔,佢帶佢個仔一齊上奶奶屋企玩,佢喂佢個仔食粥,我想剪指甲,佢叫我剪指甲去第二度剪,唔好彈到落佢個仔碗粥到。我話好咁就去第二度剪。
剪完我入房上左上格床,阿仔係下格床訓教。佢入房睇下我bb,我話訓左唔好攪佢。
我聽到佢自言自語講左句唔攪咪唔攪囉.
之後又過左一陣佢個仔只帶左一條尿片,拉左小小尿,奶奶話我果到有尿片要唔要比佢著住先。佢話唔洗拉,碼數唔岩。尿片曬乾繼續著。
之後到我摸到我仔條片好濕,打算幫佢換既時候,佢走過嚟話唔係好濕咋嘛。我無理到佢繼續換片。
我唔想同佢嗌交都係因為佢阿媽係到,唔想佢阿媽唔開心。

已刪除用户

大宅

Chloe199401 發表於 20-10-25 11:23
上星期日我帶我個仔,佢帶佢個仔一齊上奶奶屋企玩,佢喂佢個仔食粥,我想剪指甲,佢叫我剪指甲去第二度剪, ...

感覺你姑仔都唔係易相處...盡量少接觸啦。
不過咁,佢餵小朋友食粥,你係旁邊幫自己小朋友剪指甲,個感覺又真係差啲既~

男爵府

牛年勳章

唔係當時我小朋友訓左,我打算剪下指甲。
佢叫我去第二度剪,我咪入房剪囉。
奶奶家有二間房。

男爵府

牛年勳章

姑仔以為我覺得自己生左仔好巴閉唔比人踫阿仔。
呢樣係同老公嗌下交佢自己講既。

水晶宮

Chloe199401 發表於 20-10-25 20:39
唔係當時我小朋友訓左,我打算剪下指甲。
佢叫我去第二度剪,我咪入房剪囉。
奶奶家有二間房。 ...

一早應該入房剪,唔好等人出聲講,調返轉角色你就會知,我憎人咁做食嘢時有人係附近剪指甲,老公比駡到扒街,可能你還年輕感覺唔細心,不過買衫件事你姑仔太少氣,兩姑嫂唔應該咁計較!

首頁

尾頁

跳至