自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

今日聽歌,㩒返Nirvana嚟聽....
係度諗緊,今時今日仲有無人記得Kurt Cobain?

未夠28歲就死,留低兩歲女。
究竟佢係自殺定比人謀殺?至今都係一個謎

平時好少loop佢啲歌,啲歌實在太唔開心。

水晶宮

佢擺明自殺既。佢老婆都講,隻佬有鋪自殺癮(隊野隊到有抑鬱症),之前已經及時制止過佢架喇,佢老婆講番,Kurt其實好愛個女,就係愛到覺得愧疚,覺得個女唔應該有個吸毒既阿爸,跟住又諗好多野都係諗埋一邊既,所以一直想了結自己。佢最後都趁老婆去第二度公幹,自己响屋企吞槍。最記得啲記者話Countney Love老遠公幹有人通知佢老公屋企自殺死咗,佢第一個反應就係鬧老公正一屎忽窿(英文係粗口,唔講得)。佢地個囡大個對眼勁靚(印象中),但跟咗阿媽,又係有啲喪喪地…

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 09:59
佢擺明自殺既。佢老婆都講,隻佬有鋪自殺癮(隊野隊到有抑鬱症),之前已經及時制止過佢架喇,佢老婆講番, ...

佢嘅一生係一個悲劇,自殺都真係唔出奇,童年由細已經唔開心,到之後的毒品、唔開心的婚姻。

佢嘅唔開心反映在佢啲歌到,黑暗,崩壞。

水晶宮

anniellm 發表於 20-10-26 10:07
佢嘅一生係一個悲劇,自殺都真係唔出奇,童年由細已經唔開心,到之後的毒品、唔開心的婚姻。

佢嘅唔開心 ...
其實佢婚姻冇問題架,佢啲隊友都話佢地兩公婆一直好恩愛,佢好愛老婆同個女架。就係愛呢個家愛到過哂龍,又隊野隊到抑鬱,成日覺得自己對個囡唔住,個老竇係道友,淨係呢樣已經搞到佢老婆身心俱疲。佢老婆原本唔放心去去公幹,但果期Kurt表現平靜正常,仲俾哂定心丸同老婆拍哂心口話佢冇野,嗌老婆放心番工,點知一出門即日出事。個老婆都好傷。最終救唔到自己老公。

水晶宮

同埋歐美啲Grunge或以上果啲玩爛既音樂類型,啲題材嚟嚟去去都係咁上下架喇。啲詞玩灰都未必真係表演者所想,風格係咁樣咁啫。佢啲歌已經唔算灰,我聽Trip hop野鐘意聽Portishead,啲歌更灰,連我隻佬個Band友fd係哥仔,佢都話聽到個人好sad。但啲歌真係好好聽。我至愛。

大宅

牛年勳章

anniellm 發表於 20-10-26 09:47

有呀,記得
Nirvana 既unplugged in new york我間中都拎返來聽

伯爵府

birdbirdfish 發表於 20-10-26 10:22
有呀,記得
Nirvana 既unplugged in new york我間中都拎返來聽

Unplugged New York 真係好聽,Pennyroyal Tea, where did you sleep last night

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 10:20
同埋歐美啲Grunge或以上果啲玩爛既音樂類型,啲題材嚟嚟去去都係咁上下架喇。啲詞玩灰都未必真係表演者所想 ...

估唔你到喎。

其實我咩都聽,不過係少聽廣東歌,覺得係外國嘅音樂係real stuff。
大學時住hall,有男同學見到我啲CD,都話估唔到我聽呢啲歌。

水晶宮

anniellm 發表於 20-10-26 10:32

估唔你到喎。
冇聽Band sound勁耐喇,近呢廿年都真係冇咩Band啱聽,玩到咁pop,又有可能隻佬已經日彈夜彈,我對耳一早窿咗。
我堅係老套懷舊果堆嚟,聽嚟聽去都仲係Metallica、 Pink Floyd、Deep Purple果啲年期啲樂隊音樂。依家幾乎唔聽歌。中文廣東歌簡直no啦!唔知唱乜,冇feel。

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 10:40
冇聽Band sound勁耐喇,近呢廿年都真係冇咩Band啱聽,玩到咁pop,又有可能隻佬已經日彈夜彈,我對耳一早窿 ...

我其實係鐘意Led zeppelin,Aerosmith , guns n roses 這些

去過guns n roses 演唱會,一生難忘

水晶宮

anniellm 發表於 20-10-26 11:00
我其實係鐘意Led zeppelin,Aerosmith , guns n roses 這些

去過guns n roses 演唱會,一生難忘
我細個摷碟聽都有聽過排。Slash廿幾年前嚟過香港宣傳,我由hk records追到佢番尖咀洲際酒店,仲陪啲記者坐响酒店lobby齊齊等齊齊傾偈吖。呢啲堅係只會响十幾歲時做得出。
Metallica我都睇咗兩次演唱會,香港睇完,一知道佢去加拿大開騷,我啦埋一家大細(老公加阿囝)飛去加拿大睇多次,順便探親加去旅行。

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 11:32
我細個摷碟聽都有聽過排。Slash廿幾年前嚟過香港宣傳,我由hk records追到佢番尖咀洲際酒店,仲陪啲記者坐 ...

睇完個concert,我真係腳仔軟。

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 11:32
我細個摷碟聽都有聽過排。Slash廿幾年前嚟過香港宣傳,我由hk records追到佢番尖咀洲際酒店,仲陪啲記者坐 ...

我有guns n roses嘅黑膠碟,我的珍藏,絕版。

以前中學好想要黑膠碟,但無唱機,只會買CD。

張黑膠係我老公兩年前買比我。我見到唔捨得買,佢話咪煩啦,買咗比我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我老公都有齊CD & Video Tape甘濟,仲有T shirt, poster
客廳掛咗 黑白大頭像 嘅poster。

水晶宮

anniellm 發表於 20-10-26 11:43
睇完個concert,我真係腳仔軟。
之前响九展睇Steve Vai 全企位,我全家都企到喊咗。
好少睇全企位騷,廿幾年前Suede第2次嚟香港開騷走嚟全企位,我同個fd對腳痛到差啲唔識行。搞唔掂。

水晶宮

anniellm 發表於 20-10-26 11:57
我有guns n roses嘅黑膠碟,我的珍藏,絕版。

以前中學好想要黑膠碟,但無唱機,只會買CD。
您隻佬都鐘意聽band sound嗎?兩公婆有共同興趣都好,冇衝突。我果隻廿年前曾經好有神心買咗支深紫sunburn色電結他送俾我,想踢我入會跟佢彈結他。但佢都唔知人地玩打鼓皆因玩唔掂啲弦線,一玩十隻手指即刻低能,結果佢堅持教咗我大半年,連佢都笑咗,嗌我【您都係放棄弦樂啦!】最後我支結他過咗俾阿囝彈吖。

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 12:08
您隻佬都鐘意聽band sound嗎?兩公婆有共同興趣都好,冇衝突。我果隻廿年前曾經好有神心買咗支深紫sunburn ...

我中學時過學過下結他,讀大學時學打鼓。玩票性質,只係好鐘意音樂所以學,無諗住夾band。
不過都唔記得晒啦,依家唔識彈、唔識打。

我老公都鐘意,無我咁鐘意。不過我哋會一齊去concert,唔同類型都有。

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 12:08
您隻佬都鐘意聽band sound嗎?兩公婆有共同興趣都好,冇衝突。我果隻廿年前曾經好有神心買咗支深紫sunburn ...

我平時聽rock多,其他都有聽下,不過少好多。

有一次pet shop boys嚟香港開concert,話晒synth pop一哥,所以又去睇下。

開始時,有一塊白色布幕,遮住全個台,兩條友企定定在布後彈keyboard同唱歌,只見到身影。

我諗一陣塊布一定會拉開,一定全場癲咗。點知等呀等,等到個concert完咗,先拉開塊布,就走返入後台。全程只見身影。我唔知發生咩事。

伯爵府

Sallyb1a 發表於 20-10-26 12:02
我老公都有齊CD & Video Tape甘濟,仲有T shirt, poster
客廳掛咗 黑白大頭像 嘅poster。
...

你老公的teenage years,那些年

男爵府

anniellm 發表於 20-10-26 09:47

係自殺 有遺書
當日我同我老公喺New York旅行探親,晏晝喺Tower Record聽到不停播住Nirvana歌
夜晚先知Kurt Cobain自殺走咗……好sad
商台豁達仲半夜打長途電話訪問我老公

我老公好早期已經介紹Nirvana/Grunge Rock,出個人樂評書其中一大篇係介紹Nirvana(當時好早期-香港幾乎無人理會Nirvana係乜東東)

而我覺得Kurt真係好叻好叻,D作品非常好聽,仲好靚仔!
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

首頁

尾頁

跳至