懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

suetsuet918 發表於 20-10-28 15:18
我都係咁樣,補左呢隻夾住人奶,bb都無抗拒,可能味道都差唔多 所以都飲得唔錯 有時自己唔夠奶都無奈要補下 ...

原來仲要夾唔夾?我以為bb肚餓就乜奶都要飲......

複式洋房

uckukuku 發表於 20-10-28 15:55
奶樽奶粉其實周街都有,你可以揀定牌子,影哂相,記低最近屋企邊度有得賣同埋一般幾多錢,到時叫隊友去買
...

咁又係,生仔都用唔少錢,唔好慳個少少,買定用唔著可以送比人
我確係對我個隊友唔多放心XD

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

早早已經諗住餵人奶
但阿女早左出世
變左全部提前晒
重要係無得準備呀

複式洋房

NemoDory 發表於 20-10-28 16:22
早早已經諗住餵人奶
但阿女早左出世
變左全部提前晒

即係早產?最後點解決?同樣搵隊友幫手?

水晶宮

朱包包 發表於 20-10-28 12:17
我想餵人奶,但睇到好多失敗過案,無信心自己到時一定得,產檢時姑娘都有問但我話未決定到想問各jm妳地係一 ...

失敗個案,有時可能係因為媽媽欠缺正確人奶知識,遇到問題時又唔識點樣找尋正確協助;又或者身邊嘅人(先生、父母、6299、陪月等)因為冇正確知識、謬誤多多而唔支持甚至反對媽媽餵母乳。如果考慮餵人奶,可以儘早開始,喺懷孕期間自己做足功課,並 prep 埋身邊嘅人,咁到時就易啲事半功倍。衛生署提供嘅資料(如網頁、健康院或政府醫院派嘅小冊子)係個幾好嘅 starting point。健康院或醫院有人奶講座,不過唔清楚有冇因疫情而有改變,你可以留意一下。衛生署嘅母愛蜜語而家就好似有網上講座。以上呢啲資訊來源比較可靠,而且免費。

我自己一早決定餵人奶全埋身(生活方式容許,亦因為懶 - 我好怕洗奶樽消毒呢樣嗰樣)。而家第二個小朋友到3歲仲餵緊。個個人生活方式唔同,冇話邊樣、點樣做一定最好。最緊要首先多從正確途徑多了解,然後再做合適自己嘅決定。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 20-10-28 18:29
失敗個案,有時可能係因為媽媽欠缺正確人奶知識,遇到問題時又唔識點樣找尋正確協助;又或者身邊嘅人(先 ...

餵到三歲好犀利呀,我留意下有冇人奶講座先,多謝資料!

禁止訪問

子爵府

個人意見,能夠親餵人奶就最好,埋唔到身泵出唻又得,唔夠奶未上奶補奶粉亦可以,最緊要唔好影響媽媽情緒,如果奶粉建議先買一罐,成功全人奶嘅話,可以遲D先用或者送俾人,補奶粉可以試下BB啱唔啱食,奶樽、奶咀預住3 set先,奶咀又要試下啱唔啱,之後要返工又餵人奶嘅媽媽,肯定要買埋泵同配件

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

朱包包 發表於 20-10-28 18:17
即係早產?最後點解決?同樣搵隊友幫手?
早產呀
岩岩夠 35 週出世
個時完全唔知點做好
好彩屋企人有奶泵
我係產後房一有時間就去泵奶
幸好奶量足夠
先至唔使補奶粉呀

我個隊友真係一隻好豬
靠佢出事囉

大宅

我會做兩手準備,bb出世前就有揀定aptamil essensis hmo。我聽姑娘話呢隻好好,有初乳成分同埋益生元組合,對bb免疫力發展好有用,會冇咁易病。

別墅

其實餵人奶要睇好多因素,首先最緊要你自己上吾上奶,奶量keep到幾耐,有啲人好想餵都無奶,咁又無得勉強。仲有想埋身定泵奶又要睇你工作同生活模式配吾配合到。我自己生之前反而無諗住人奶,跟住生完第二日發現件衫濕嘅,原來有奶窩,咁就照餵奶schedule去餵bb,好彩佢又好肯啜,咁就繼續埋身餵,餵到而家就黎11個月估吾到仲餵緊。所以無論如何放鬆心情順其自然,人奶定奶粉都可以好健康,到時再睇情況點配合,加油加油

禁止訪問

大宅

朱包包 發表於 20-10-28 15:58
原來仲要夾唔夾?我以為bb肚餓就乜奶都要飲......
係呀,要夾奶粉架!我bb 飲人奶係每日都有便便去架,因為之前試過某d奶粉,bb 飲完有熱氣問題,兩日都未有便便,同埋味道比人奶偏甜,之後試左呢隻奶粉後,便便暢順返晒。

大宅

我想餵人奶,但睇到好多失敗過案,無信心自己到時一定得,產檢時姑娘都有問但我話未決定到想問各jm妳地係一 ...

生bb前可以先揀定一隻奶粉,如果去私家生,佢都會問你如果要補水奶,你想要邊隻牌子的,到時你就識回答佢了。

我覺得就算唔買定泵,
都起碼買定一set Haakaa真空泵奶,
一生完就可以自己得閒手泵下,
幫助上奶。
當然,如有電泵就對手輕鬆好多呢。

到時要睇bb識唔識食人奶,
如果埋身唔得就泵出黎,
如果泵都係量唔夠就補奶粉。

唔好比太大壓力自己呢!
多及少唔緊要,但每日餵到少少都會好過無呢~!

複式洋房

我的心態係盡量餵, 到時唔得就補奶粉, 但要搵隻成分似人奶的奶粉, 因為唔想BB無左人奶個種營養, 所以最後我揀左美素皇家比我女, 可能因為隻奶粉都夠淡味所以轉起上黎我女都無抗拒

大宅

Nbs 發表於 20-10-28 13:06
我喺醫院到已泵到,所以我知返到屋企都會泵到。
不過我住咗一個星期院(私家)所以有足夠時間上奶。 ...

請問邊隻泵奶牌子好?我遲啲都要買⋯

大宅

uckukuku 發表於 20-10-28 14:16
有啲媽媽好 determined ,覺得要餵一定餵到,直頭奶樽都唔買堅決全埋身
有啲就輕鬆少少,得就得唔得就算
...

請問生完BB 產後黃金時間即係果一日要即試?同埋有咩要做?謝謝

水晶宮

Happybb05 發表於 21-8-4 11:28
請問邊隻泵奶牌子好?我遲啲都要買⋯

醫院係用medela 的
返到屋企我用 spectra S1

男爵府

Happybb05 發表於 21-8-4 11:33
請問生完BB 產後黃金時間即係果一日要即試?同埋有咩要做?謝謝

最好任何時問都優先埋身
因為埋身係要好用力嘅,會練到佢面/頸好多肌肉
所以先埋身再俾樽係先難後易
我堅持先埋身,最後個仔埋身/樽食人奶/樽食奶粉都適應得唔錯的

見過有啲case係一開頭慣咗奶樽,太舒服太易飲,再試埋身BB就唔肯啜了
當然可以繼續靠泵俾人奶,但少咗好多親密,真的很像乳牛,唔係人人頂到

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至