夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我同呢個男人識咗3年,上年因為有咗而結婚,我哋都好錫個女。但最近佢又再次問我攞一筆錢。第一次係仲拍拖時叫我幫佢上會供架寶馬,佢有解釋過(但我唔記得詳情,好似話佢借貸記錄差),我以佢會每個月還點知係賣車先還。第二次係佢細佬欠9萬5卡數,細佬每月還啲但最近失業就老馮唔還。第三次係今年年頭佢做開嘅工唔夠賺,想出架van做送貨。而家又話搞啲小生意要我俾幾萬。而家只係講緊啲大數,中間啲車保,牌費,同事借糧等都係叫我俾住先冇回頭,每月俾嗰1萬幾蚊家用根本少過我幫佢供車或其他洗喺佢度嘅錢。
我有同佢講我係有儲到錢但係要用嚟移民用。而家我先如夢初醒佢係當我銀行櫃員機。但我想個女有個完整家庭,同埋而家離婚佢根本俾唔起贍養費。我仲可以點做?

伯爵府

睇你自己過唔過到自己,有人係女人養家

男爵府

回覆樓主:

如果離婚佢問你攞番贍養費仲煩

子爵府

ConnieMK 發表於 20-10-29 14:07
我同呢個男人識咗3年,上年因為有咗而結婚,我哋都好錫個女。但最近佢又再次問我攞一筆錢。第一次係仲拍拖 ...

如果佢對你同個女都好,你自己有經濟能力,就算繼續同佢一齊,不要再同佢出埋啲不必要嘅開支⋯⋯

一係早啲止蝕離場⋯⋯佢嘅經濟能力你結婚前應該略知一二,同埋自己啲錢不要再俾佢知道

男爵府

回覆樓主:

應該話以你c6老馮性格如果離婚唔方會比贍養費,如果唔離自己小心私己錢,佢問都唔比扮窮

珍珠宮

你做咩話你有,你直接話你都無咩錢咪得咯

侯爵府

回覆樓主:

女人一定要妢窮,信得過阿媽就用阿媽開個戶口妢自己俾家用外家,有少少錢都買勞買袋。

好多男人怕俾人話食軟飯,其實個心幾想好食懶做有女人/外家養,佢哋內心貪錢 冇膊頭點會講晒出黎,多數妢懷材不遇搵金坑,到有錢有能力有事業有機會就會搵小三,因為佢哋面子尊嚴要喺第二個女人度先搵到滿足 ,身邊已有4個case喺甘
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

女人,其實好應該同男人講錢的。

我有個朋友就係從結婚開始,一直唔同老公講錢,因為佢自己賺到,全家支出搞掂曬⋯⋯

最後呢,個男人越來越冇責任心,離婚收場!

侯爵府

回覆樓主:

如果自己還有本錢喺靚女,可以離婚再搵第二春。

我眼見已經有2個case女方30頭靚女,離婚後搵到愛情,其中一個嫁左去台灣,另外一個靠speed dating公司搵到。不過只限愛情,出面啲男人唔會幫妳養仔女,如果妳財政喺獨立 離開喇~
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實你愛唔愛佢?

子爵府

如果拍拖時,男友已經叫我幫佢上會供架寶馬,仲要因為佢借貸記錄差,我唔會幫佢上會,更加唔會同佢結婚,有左一定要結婚?就算真係結,都唔會話佢知自己有幾多錢,含糊過去話無錢就算,更加唔會借錢俾佢細佬,我老公財政穩健,慳自己唔慳屋企,每個月俾足家用,從來無問我借錢,我都係講個約數俾佢知,佢戶口密碼我知,但我戶口密碼佢唔知,女人識為屋企打算,就要設立防線,真係有大事發生,例如失業、大病,呢條防線就可以有效保障到成個屋企

水晶宮

回覆樓主:

上會供寶馬?
無咁多錢就唔好買寶馬,唔好買車。
嗰下已經係warning sign, 但你睇唔到。。。
而家,你可以拒絕借錢畀佢,D 錢係你嘅,唔借就係唔借。睇下佢仲對你兩母女好唔好,定即刻變臉...

侯爵府

ConnieMK 發表於 20-10-29 14:07
我同呢個男人識咗3年,上年因為有咗而結婚,我哋都好錫個女。但最近佢又再次問我攞一筆錢。第一次係仲拍拖 ...

仲諗膳養費? 佢唔問你羅偷笑

子爵府

偷偷同囡移民唔好比佢知算啦!

離婚你反要比贍養費同分資產比佢!

大宅

回覆樓主:

冇錢買寶馬你仲幫佢供.....
依個男人真係唔要得......
之前這出去嘅錢就唔好諗啦,
盡早止蝕離場搵個第二個啦

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

幫佢細佬還錢完全接受唔到,路人甲一名,佢俾人斬死都唔關我事。

侯爵府

Campenella 發表於 20-10-29 14:42
女人,其實好應該同男人講錢的。

我有個朋友就係從結婚開始,一直唔同老公講錢,因為佢自己賺到,全家支出 ...

認同,我前任就喺甘,不斷問我借錢由4位數,到5位,到6位,做糟糠之妻後等佢搵到錢就上交友app搵小三後生女。

做女人真喺要由拍拖開始就同男人講錢……

民房

mickey2013 發表於 20-10-29 15:12
其實你愛唔愛佢?

我諗起嗰朝早開cheque 俾佢,佢好急咁叫我寫LAW(佢個姓),我好心寒好驚佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ConnieMK 發表於 20-10-29 21:06
我諗起嗰朝日開cheque 俾佢,佢好急咁叫我寫LAW(佢個姓),我好心寒好驚佢

你預比人分一半身家好過
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

真係冇人揀到要搵佢做老公。

首頁

尾頁

跳至