自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

whyyou 發表於 20-10-29 22:40
我有次去茶餐廳聽到隔離枱嗌奶醬多烘底,喂住個伙記同佢講奶醬多已經烘咗底,呢個笑話我同我個女講咗幾年仲 ...

有啲人邏輯思考有問題, 係會講極都唔明

男爵府

萌貓 發表於 20-10-29 22:52
睇住妳哋2個互片,仲精彩過原Po 開多包花生先

完啦, 我而家去廁所吐血先.....

男爵府

終極熊貓 發表於 20-10-29 22:58

你之前個「奶茶走甜」=「茶走」

茶餐廳叫茶走, waiter唔明
可能係20幾歲嗰啲茶記waiter就唔明

男爵府

fdfk 發表於 20-10-29 23:05
我就未俾人兇過,聽講你係俾人兇喎

講多樣吖,有次我去茶記,聽到鄰枱,

我親戚開茶餐廳超過40年, 使唔使叫你打俾佢?

男爵府

fdfk 發表於 20-10-29 21:36
茶走是用煉奶唔落糖,要落奶又少甜又係高難度,
應叫茶走少奶。

茶走係落煉奶+淡奶, 無落糖
如果你叫少奶, 咁即是少煉奶定小花奶?

男爵府

我親戚開茶餐廳超過40年, 使唔使叫你打俾佢?

男爵府

應叫茶走少奶。

男爵府

fdfk 發表於 20-10-29 23:13
得喇!我識人開茶記上市添
千祈唔好改,改正哀女。
茶走少甜!

男爵府

男爵府

應叫茶走少奶。

男爵府

fdfk 發表於 20-10-29 22:24
小甜在茶記文化通常是指小糖水,例凍o凁奶茶等。

男爵府

終極熊貓 發表於 20-10-29 23:22
你個野壞左吔,係咁loooooooooop

因為要對住一個壞咗嘅人, 所以要係咁looooop
佢不停問我, 咁我咪不停答

loop到佢明為止

男爵府

終極熊貓 發表於 20-10-29 23:33
以你concept,茶走,如果人地唔明,就講奶茶走甜都唔講奶茶落練奶

好啦,嫌茶走太甜,你就叫茶走少甜,即 ...

仲多個終極嘔血......

你慢慢傾

男爵府

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/茶走

類型

飲品

起源地

香港

男爵府

happylife28 發表於 20-10-30 03:51
都辛苦你了, 搵來搵去, 先搵到一條 link, 得一個人講茶走係又落淡奶又落錬奶!

我係咁 2 google 下, 十條有 ...

你咁叻, 你唔去茶餐廳問下?

https://www.openrice.com/zh/macau/article/【當時得令】嘆茶走欣賞茶記文化-a3002

【當時得令】嘆茶走欣賞茶記文化
[size=11.899999618530273px]

時間像一支箭,不單因為它走得很快,更因為它會帶著很多東西,毫不回頭,一下就飛走。人如是,食物如是。

現在好像很多人都開始學懂欣賞茶餐廳(茶記)文化,這文化植根60年代出生的人群。那時候,不像現在有這麼多高級餐廳。即使有,也不是很多人有能力去用一頓餐。因此,茶餐廳成為了很多人有閒錢時外出用餐的地方,而豉油西餐亦慢慢應運而生。

如果你想在這篇看到為食貓推介豉油西餐,對不起,令你失望了。上世紀中,試問有多少人有能力去餐廳用一杯English Tea(理它是否兩個茶包)?伴著茶記的出現,也有(港式)奶茶。第一杯奶茶是誰發明、是誰製作,又有甚麼重要?反正時移世易,每間茶記製作的奶茶都會有點不一樣。而奶茶的另一變化──茶走──亦不知何時出現了。

茶走,在奶茶之中加入煉奶,甜味更有層次、口味較為濃郁、口感較為厚實。一杯好的茶走,講求紅茶、花奶、煉奶三者的平衡。除了賣價十多元外,沒一項比不上Latte的要求。只可惜,為食貓感慨很多新開的「冰室」,竟然連茶走也不知所云。

為食貓找了兩杯滿意的茶走,推介給真心想保全茶記文化的各位。

成記咖啡

吓?黑沙不是只有葡國餐同燒烤檔咩?係。為食貓也是寫稿這兩天,才知道黑沙那葡國餐廳旁有一家成記茶餐廳。由細到大,成記給為食貓的印象是似士多多於茶記。因為呢個開心大發現,為食貓特地親試這茶走。

成記的茶走($15)一整壺上桌,用上兩個茶包(但只會收一杯錢),以茶記奶茶來說茶味才足夠。旁邊的茶杯盛著約三份一的煉奶,而這個版本是沒有花奶的。為食貓建議先讓茶泡個六、七分鐘,讓茶味較出,才緩緩將茶倒滿茶杯。之後溫柔的攪拌,讓煉奶與茶融為一體。

第一口肯定是豐沛的煉奶香,口味非常順滑。喝完三份一,再加滿茶,享受第二度、較淡的甜味。這時,茶味必定會更明顯,但奶味還是強烈。如是者,到第四轉左右,你開始會找到茶和奶的完美平衡,而這時你已經找到自家製的茶走。當然,世事其實沒強硬標準,故你喜歡甜些、淡些,你可以自己調配。

成記樂意為你無限回沖茶壺的。

金富瑤

位於雅廉訪的金富瑤也是澳門老店,超過二十年歷史。這二十多年裏,這茶記也不知滿足過多少人的五臟廟。金富瑤保留了傳統茶記的風味,粉麵飯包多治都有,為食貓也很喜歡吃店家的炒飯的。

為食貓有個奇怪的習慣,喜歡聽茶記怎樣稱呼「茶走」。如果能把茶走叫成「奶茶走」、「奶茶走糖」,伙記和水吧師傅肯定有點閱歷、經驗。是的,茶走全稱其實是奶茶走糖。

金富瑤的水吧師傅就叫得出全名,而這杯茶走色澤很深,有點像啡,可說明茶膽很濃很夠味。由於上桌已經混成一杯,為食貓沒能考究這茶走的黃金比倒,但入口卻讓為食貓驚艷。茶味濃不特止,甜度適中得來,奶味也不搶。即使是普通人,都絕對能分得出茶、奶、甜三種層次,慢慢一點又一點的散發在口腔每個角落,值得讓茶走停留口腔久一點。

其實我相信,值得來一場「茶走Tasting」。

男爵府

終極熊貓 發表於 20-10-30 07:19
我印象中快餐店,好似係大咋樂,係一杯普通奶茶另上練奶俾個客自己落

所以學樓上話,可能已經係一個變奏 ...

係囉,大快活"茶走":

普通奶茶(有淡奶,淺啡色),另上一小盒煉奶,比你自己落

點會無淡奶

樓上自己去試叫一次啦唔該

男爵府

alicego62 發表於 20-10-30 09:07
咁正常茶歺廳呢?

如上文提及,茶餐廳叫茶走,煉奶會加入普通奶茶(內有淡奶)。你可自己去叫一次

一杯好的茶走,講求紅茶、花奶、煉奶三者的平衡

男爵府

cancan^^ 發表於 20-10-30 08:55
你呢篇寫 茶走全稱其實是奶茶走糖

咁點少糖?

你意思係咪想叫茶走,但唔想咁甜?

男爵府

alicego62 發表於 20-10-30 09:44
男家有長輩做左幾十年水吧,今晚等我問下先,因為我不喝奶茶

好呀

問埋佢茶走唔想咁甜,點樣叫?

男爵府

有人條氣唔順, 再次上嚟發爛渣, 唔係happy life

首頁

尾頁

跳至