少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

畀咗機會佢自己溫書,唔好好把握.見佢後日默書仲未溫熟,一朝早諗住同佢出去坐車嘅時候溫,佢就專登全部寫錯曬,話佢佢就話我好煩.一朝早就搞到我好似癲婆咁,應該要點做?係咪完全放手唔理由得佢死

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

幾大呀?

男爵府

畀面勳章

回覆 Liuvyn 的帖子

別墅

好明白你感受, 因為我已經歷過, 佢係故意的.
呢個時候你唔好同佢硬碰硬, 無意思, 你自己嬲吧了, 佢唔會反省, 仲覺得你煩
可以做既係好間中, 好間中地提醒下佢, 同佢傾下計, 問下佢对自己有乜打算? 聽下佢講
亞媽又唔可以唔理佢, 但講多左佢又嫌煩, 然後佢會講好多好HURT 媽媽既說話,
你要忍耐, 同埋要明白青春期小朋友係好自我, 淨係諗自己, 唔會諗別人
如果你真係好唔開心, 聽下專家的講座, 上YOUTUBE 都會搵到, 了解多D ,
我果時直情比個仔激到有點抑鬱, 同老公講, 我老公有開解我, 但男人同女人角色始終唔同
爸爸可以放晒手, 但亞媽係好難做到

自己睇開D, 唔好將生活重心放晒係個仔度, 自己搵D 興趣, 搵D娛樂分散下
時間可以令小朋友長大, 識諗
呢一刻你幾嬲, 幾緊張佢, 幾担心佢都冇用,
佢唔會領情, 等多幾年, 16歲左右, 人大左, 思想會成熟, 會慢慢變好的
加油 !!!

男爵府

hwl2b 發表於 20-12-3 15:27
好明白你感受, 因為我已經歷過, 佢係故意的.
呢個時候你唔好同佢硬碰硬, 無意思, 你自己嬲吧了, 佢唔會反省 ...
請教下, 點樣可以改變佢地既心態呢?
不是要求高分, 只求佢地真係有用心去做.謝謝!

別墅

folloni 發表於 20-12-4 16:37
請教下, 點樣可以改變佢地既心態呢?
不是要求高分, 只求佢地真係有用心去做.謝謝!
...

其實我都迷惘左幾年, 哈哈, 大家分享下, 研究下啦

我仔小六時仲好乖好合作的
讀書態度都幾好
但一到中一, 唔知點解突變, 成日唔交功課, 有冇溫書我唔知了, 佢話有囉,
但我見親佢都係打緊机囉....
做人態度仲衰, 不負責任, 不關愛家人, 好多嘢應承左又唔做, 求學態度好差,

我傷心左好耐嘞, 又勸, 又氹, 又鬧 都冇用, 反而大家關係仲差左
最後唯有自己放開D, 盡量平心靜氣同佢傾, 而唔係命令佢,

好似溫書咁, 不能再好似小學咁叫佢快D 溫啦!! 佢只會唔睬你
而係你問下佢點呀, 學業跟唔跟到? 自己有冇打算點?

如果你想補習就同我商量, 我地搵個好既補習老師
叫佢自己諗囉, 大個仔自己安排
家長係呢個時候真係要學習放手同接受, 可能頭幾年佢真係成績一落千丈,

忍啦, 同佢傾, 唔係命令或幫佢諗, 係要佢自己諗,
呢一刻你冇得改變佢心態, 係等佢成成長, 佢自然會變好

我個仔現在16歲, 態度好返好多啦, 冇再欠功課, 起碼以我所知就冇欠啦
求學態度同做人態度都好左, 補習都係佢自己要求, 真係要比時間, 等佢長大
青春期其實家長真係無咩可以做, 就係忍耐, 包容....
大家加油, 艱難時間總會過去

男爵府

hwl2b 發表於 20-12-4 16:57
其實我都迷惘左幾年, 哈哈, 大家分享下, 研究下啦

我仔小六時仲好乖好合作的

你講得好好呀!
但我小朋友仲係高小,我真係唔知點做。
其實係佢心態問題,可能成績唔好,打擊晒佢既自信,加上我見佢成績差,態度懶散,更加鬧得多。
現在我都會改變下自己既態度先,希望用愛去感化佢。
多謝你意見,如果再有好建議,請分享。

男爵府

畀面勳章

回覆 hwl2b 的帖子

呢個我都明,真係我自己睇唔開.真係有點恨鐵不成鋼的感覺.記得未考呈一前佢返嚟同我講,媽媽:band 1A中學係咪讀得好辛苦㗎?同學話讀得好辛苦唔好入band 1A.我都唔記得點答佢,大約話叫佢唔使理個同學.....點知就出事佢專登英文做錯好多,作文成段重點內容唔作,數學專登將幾題肯定啱嘅做錯,等分數低分啲.派返黎當然非常之差啦跟住返嚟同我講,同學仔又話唔想讀band 1A,考得唔好就可以唔使讀1A, 但係點解佢而嘅成績全部到咁高分.等我仲專登做錯啲卷.我已經嬲到.呈二點好都追唔返啦!永遠阿媽講嘅唔信,人哋講嘅就信到十足.我而家直頭冇氣同佢講,路係佢自己揀!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

已經發生咗嘅事, 改變唔到。

多D同佢傾偈, 培養正面思考。

我大仔都小六, 呈分試、升中係大人、小朋友都有壓力。

慢慢同佢傾, 潛移默化。加油
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

別墅

chingcat 發表於 20-12-6 08:29
回覆 hwl2b 的帖子

呢個我都明,真係我自己睇唔開.真係有點恨鐵不成鋼的感覺.記得未考呈一前佢返嚟同我講, ...

咁又真係幾嬲, 不過當佢自己錯過, 就會明白下次唔好再咁錯,

希望佢今次學會唔好再咁輕易信人啦 !
大個仔, 其實佢今次應該知道教訓啦...

大宅

我大仔啱啱今年中一,以為放下心頭大石,點知依家日日上zoom 又唔專心,功課又甩漏,有時(emoji)遮眼忍唔住打佢,之後自己唔開心,但因為工作壓力又大,好難忍!成日聽人講放手啦,大啲就會開竅,我真心驚我放手,佢會......
所以我同自己講,比半年時間佢適應

大宅

証匡媽媽 發表於 20-12-9 12:52
我大仔啱啱今年中一,以為放下心頭大石,點知依家日日上zoom 又唔專心,功課又甩漏,有時(emoji)遮眼忍唔住 ...

在這疫情下在家網課,的確令家長擔憂,唯有放鬆啲,中一真係食老本及比較反叛,所以要好小心處理親子關係,最多磨擦就是現在,所以贊成你畀啲時間仔仔適應,多溝通及了解吓仔仔各方面,不要單向學業,這樣兩者關係會更融洽

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

chingcat    發表於 21-1-9 01:23

男爵府

回覆樓主:

同感,我地做媽咪的,抽的時間做自己鐘意的嘢,仔女青春期反叛 ,大把同路人。互勉

chingcat    發表於 21-1-9 01:27

大宅

咩~ 發表於 20-12-10 01:36
我咪又係,日日都比仔激到話唔煮飯比佢食,話唔再理佢,佢停課我停工,日日由朝到晚對住佢,佢上課時我走返 ...

我睇完你段說話,我以為你匿埋係我屋企,一模一樣....

大宅

回覆 証匡媽媽 的帖子

我仔同你地兩位公子都一樣, 但我個仲係小學生咋! 遲下呈分試都唔知點死

大宅

咩~ 發表於 20-12-10 01:56
到夜晚我煮飯時佢先做功課又話唔識做,又話多功課又話跟本冇可能做得晒等等廢話,又話老師明天有測驗又俾咁 ...

同我屋企情況好似,真係會激到胃痛

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

個同學仔咁ga....講埋呢D野攪到你仔真係信.... 不過去到呈分.... 老師都不斷講入好中學的重要性, 家長又講啦.. 但偏偏你仔就只信同學仔... 真係激心... 希望之後追到... 入唔到band 1A, band 1B都好..

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 16:57
個同學仔咁ga....講埋呢D野攪到你仔真係信.... 不過去到呈分.... 老師都不斷講入好中學的重要性, 家長又講 ...

無啦!呈一太差,呈二追上來都只能1C,2A。之前的師兄師姊考pre S1水準低,舊年强個班p6又無咗pre S1。學校得10幾個b1,好後悔唔轉校。

首頁

尾頁

跳至