少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

畀咗機會佢自己溫書,唔好好把握.見佢後日默書仲未溫熟,一朝早諗住同佢出去坐車嘅時候溫,佢就專登全部寫錯曬,話佢佢就話我好煩.一朝早就搞到我好似癲婆咁,應該要點做?係咪完全放手唔理由得佢死

男爵府

畀面勳章

回覆 Liuvyn 的帖子

男爵府

畀面勳章

回覆 hwl2b 的帖子

呢個我都明,真係我自己睇唔開.真係有點恨鐵不成鋼的感覺.記得未考呈一前佢返嚟同我講,媽媽:band 1A中學係咪讀得好辛苦㗎?同學話讀得好辛苦唔好入band 1A.我都唔記得點答佢,大約話叫佢唔使理個同學.....點知就出事佢專登英文做錯好多,作文成段重點內容唔作,數學專登將幾題肯定啱嘅做錯,等分數低分啲.派返黎當然非常之差啦跟住返嚟同我講,同學仔又話唔想讀band 1A,考得唔好就可以唔使讀1A, 但係點解佢而嘅成績全部到咁高分.等我仲專登做錯啲卷.我已經嬲到.呈二點好都追唔返啦!永遠阿媽講嘅唔信,人哋講嘅就信到十足.我而家直頭冇氣同佢講,路係佢自己揀!

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 16:57
個同學仔咁ga....講埋呢D野攪到你仔真係信.... 不過去到呈分.... 老師都不斷講入好中學的重要性, 家長又講 ...

無啦!呈一太差,呈二追上來都只能1C,2A。之前的師兄師姊考pre S1水準低,舊年强個班p6又無咗pre S1。學校得10幾個b1,好後悔唔轉校。

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 17:40
全級得十幾個入band 1 真係比一般小學少.... 一級有幾多人? 1C都唔錯.. 大抽獎無分 band 1 ABC, 係band 1 ...

學校大多數去直資,所以唔在乎 pre s 1, 正所謂"我過咗海就係神仙,後面D人嘅嘢關我鬼事" 都唔知點解政府要搞個咁嘅嘢, 點解唔係跟自己成績要睇埋前面嗰啲人嘅成績。 但係佢話大抽獎1C使唔使諗,要 揀band2。只係自行搏1C有機會我覺得成績都唔係真係太差,得一科8X幾其他全部9X幾。 竟然話畀我聽…

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 17:52
直資有無pre S1考呢? 我都唔係好記得... 當然, 師兄師姐唔會出力同小學考好個試... 不過呢個算係統一考試去 ...
我嗰陣都有睇呀佢嗰個升中率好靚㗎!
但係原來係假像, 新小學政府係頭幾年會畀多啲percentage佢地嫁

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 17:52
直資有無pre S1考呢? 我都唔係好記得... 當然, 師兄師姐唔會出力同小學考好個試... 不過呢個算係統一考試去 ...
應該有pre s1校啩, 不過佢哋係有學校收咗之後完全放鬆,我見佢哋一日喺度玩, 仲要唔係好覺老師點教書。

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 18:02
我仔當年小學都無谷佢地pre s1... 好多中學都用pre S1成績分班, 有D都會出下力考...不過相信好多都係hea考. ...
所以根本係個制度有問題

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 18:09
都無辦法, 除非呈分試變公開考試... 不過又無理由要小學生面對一鋪定生死嘅試...
...
記得我當年升少都唔係咁計

首頁

尾頁

跳至