在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我,在職媽媽,一路都返得好唔開心,份工係舊年8月入職,都唔介意分享埋我做銀行界,做分行真係好辛苦,體力上同精神上都辛苦⋯

因為要長企,銀行又好中意搞咩神秘人,又要評分滿分,又成日驚客投訴,又要識好多野又記優惠咩咩盛盛⋯真心覺得吃不消

今年3月尾時生左,其實去年大肚時已經諗住拿埋產假就走人,但生左之後我哋又買左樓又搞裝修,真係好多錢使,所以拖到而家都未辭職

老公收入都算穩守,短期都頂到下開支,始終暫時囝囝未返學開支有限,但就無錢儲同埋會緊張 d ⋯

內心真係好想辭職,試過好多次朝早返工搭搭下車都喊,呢排唔知係咪壓力大又累(又返工夜晚湊囝),腸胃又間中會腹瀉,有時諗諗下會想自己遇到意外☹️住左醫院起碼光明正大唔駛返工可以休息一排⋯⋯都曾經有諗過捱住先繼續返,但當你唔中意一份工時,真係一日都難捱,渡日如年⋯

而家唯一開心係放工返到屋企,囝囝會猛咁望住我笑,又會同我玩,個感覺真係好開心好甜 而家主力都係我媽咪幫我湊囝,但見佢都困身同吃力,有時我放假幫手,多對手做野,媽咪會減輕好多壓力,但無奈屋企經濟又真係唔容許我長期做 ftm , 最多轉下工

所以純粹開 post 呻下日日朝早唔想返工個種痛苦,身邊人都已經講過唔止一次,都唔敢成日放負,為生活要頂硬上個種無奈⋯

大宅

cheesecake526 發表於 20-11-6 12:11
我,在職媽媽,一路都返得好唔開心,份工係舊年8月入職,都唔介意分享埋我做銀行界,做分行真係好辛苦,體 ...

好明白,不如試下sd cv 出去睇下有冇機會轉工。

我都有一段時間工作唔多順利,但有時就係過下一日就一日,過左又好似無咩特別咁,但當時果種唔開心同辛苦就只有當時自己先會明白。

翡翠宮

cheesecake526 發表於 20-11-6 12:11
我,在職媽媽,一路都返得好唔開心,份工係舊年8月入職,都唔介意分享埋我做銀行界,做分行真係好辛苦,體 ...

小心已有情緒問題出現?雖然依家出面環境好差.真係好差.連"保安"工都多人爭.不過我贊成你辭職.首先去睇吓醫生.問吓醫生意見是否有情緒問題?然後同老公商量依2年可否全職湊小孩?

水晶宮

回覆樓主:

我都想呻下, 我都做得好唔開心, send左日多cv仲未有聲氣

珍珠宮

真係好明白你的苦惱,我未離婚前也是一樣,做到好唔開心,但一邊揾工就一邊做,個時係前奶奶湊,我也無請姐姐的,放工即回家湊小朋友,HOLIDAY也是,好攰下,不過同自己講頂硬上啦...你也要加油呀..

大宅

加油

禁止訪問

瑪瑙宮

唔好諗咁多喇, 最緊要有錢開飯, 呀仔平平安安健健康康, 啊媽又係平穩, 有食有住有工做, 暫時捱住先喇. 自己都要偷偷時間去 relax , 做个 facial / body 每月一次唔係好多錢.

Macusmama    發表於 20-11-16 11:40

複式洋房

或者咁諗, 而家呢個時世, 仲有工返算好。小朋友大個都好多開支, 份工唔岩可以騎牛搵馬。自己有工作心安D, 而家好多裁員減薪放無薪, 萬一老公收入有變都唔洗咁驚。
沒有工作壓力, 就會有經濟壓力。

大宅

回覆樓主:

我都係做銀行,真係好大壓力,我仲係要跑數,好想轉工,但而家真係好難搵....我都度日如年

複式洋房

回覆 lorreta 的帖子

同路人昨日放左一日假,今朝一起身準備去返工,又喊,你要跑數仲大壓力啊!

大宅

cheesecake526 發表於 20-11-19 08:16
回覆 lorreta 的帖子

同路人昨日放左一日假,今朝一起身準備去返工,又喊,你要跑數仲大壓力啊! ...

嘩...你做到咁辛苦,快d 轉工

伯爵府

好明白你,我又係日日番工都極唔開心,因為老闆唔好,唔公平,又唔欣賞自己付出了好多努力,好小事就大聲罵我,好難受。其實我係公司最俾心機果個,之前跟其他老闆個個都知我好好,但現在咁,我真係好想辭職。

我好多朋友,但個個都知我唔開心,我都唔敢成日講太多,令人生厭。

大宅

轉工啦, 再捱落去只會一日比一日唔開心, 搵唔到好工, 咪炒散囉, 最多一日做兩份, 錢係可能會少左, 但起碼唔洗零收入, 期間仲有時間搵工見工, 仲要唔使等一個月通知期, 易搵工啲添!
到時問起做咩要轉炒散, 咪話之前屋企人唔可以全日照顧小朋友, 宜家請左工人所以可以做番長工, 呢啲原因僱主一定接受

大宅

我都是同行,係咪你分行特別chur ?
大行? 轉第二間做啦,唔好成日喊啦,加油呀

大宅

回覆樓主:

可唔可以轉其他post,
明白唔可以辭職
但唯有轉下環境令自己舒服d
現實生活點都要返工

子爵府

其實在職媽媽可以豁達d想
我們工作是為了小孩將來生活更優質
就會有動力去努力
或者找份短d時間的工作
我到生完B到現在也做了7年在職媽 當中有苦有樂,苦的時候請假平衡下
工作其實很充實,在公司我是能幹的職員
在家庭我是個合格的媽媽
小朋友會以你為榜樣
最開心就係沒有了金錢的壓力
還會儲到錢 果份滿足感失去了職業就冇了,大家努力到冇得做在職媽的最後一刻吧

別墅

邊做邊搵!試下轉做reception之類, 冇甘大壓力。我自己做文職, 以前都okay. 但經濟不景, 公司得返好少人手, 宜家都好忙。不過我每次覺得好辛苦果陣就會請一兩日假休息下, 買下野食下野充返電。你試下放下假可唔可以調節返心情。

男爵府

回覆 cheesecake526 的帖子

加油呀!

男爵府

回覆 mimilau01 的帖子

沒有工作壓力, 就會有經濟壓力。

好認同你呢句

首頁

尾頁

跳至