婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔知係我自己小題大做定係點
想大家提點下我,我就忍唔到, 如果係我既問題我都想自我檢討下

同6299住,,我地返工,,2老冇做野好耐,所以佢地幫手湊B,,夜晚我接手
因小朋友教養問題,,老公同2老已經嘈過2次交
我心中好多不滿但唔會同佢地正面講,,因為我唔想同佢地嘈,此終我係要佢地幫手
就講簡單幾件事,,有可能係為我地好,,但我地唔想,就算講完都照做
1)每日我地放工想BB坐係隔離陪我地食飯,佢唔係抱走BB入房,,就係不停同佢講野同玩
2)我地想幫BB沖涼,,佢有千萬個理由同佢沖左(嘈過幾次後已經好左)
3)抱睡(講過好多少,已經放棄,BB夜晚訓得好差,一放手就喊)
4)每次我地湊B好似看犯咁望實(我主觀感覺),所以一洗曬野我就入房
5)成日走入我地房同BB玩傾計(到左訓教時間都係咁)
等等好多問題,,可能件件都好小事
但其實奶奶明唔明我地想同BB有親子時間,每一件事佢都理同要我地跟佢做法
唔聽人意見,只係聽自己想聽既野,,
好似話BB想自己UP起身,,就連醫生都話冇問題,,但佢就係唔比,,話會冇腰,,一係抱起佢一係唔比起
但唔比BB喊,抱睡又會搬電視D咩專家出黎
我唔會話佢既方式一定錯,,我知佢係為BB好
但我接受唔到佢既方式,而佢又唔聽我地意見,,成日覺得佢好有經驗,唔洗聽我地講
BB一有咩事就會話係咪你地咩呀,係咪你地照顧得唔好
我地係BB爸爸媽媽唔會想害佢,呢D係我最唔開心既事,有咩唔好就好似唔關佢事係我既問題
早前BB頸仔出疹,,竟然話係我地沖涼唔乾淨,,其實係BB出汗疹,,第二日由佢沖又咪紅,,又話一定係夜晚嘔奶我地冇幫佢抹乾淨...真係點都係我地錯
我成日都好唔開心,因為我寄人籬下唔可以要求咁多, 我想搬返阿媽度,,但又冇人湊B
我老公唔想返外家住想搬出去,,但搬出去又比家用2老加上疫情唔會請到工人
就一家係要我唔返工湊,好似又唔可行
希望JM提點下我,如果係我既問題, 我要調整下我自己個心態

伯爵府

candk0429 發表於 20-11-6 17:09
想大家提點下我,我就忍唔到, 如果係我既問題我都想自我檢討下

一俾長老揍但佢地唔聽人講
就好多問題
我冇小朋友
但睇到你寫抱睡 唔俾你親子
成日霸住來揍 都頂唔順

除左搬 其實都冇方法
你C6唔想搬去同你媽度住
你話佢知 難道你又好想同6299住咩?
試下勸服你老公 搬返娘家先
睇下解唔解決到問題
如果都唔得 請工人 工人到之前就搬出去住

大宅

呢dcase基本上好多俾長老湊既一定發生,只可以講要俾兩老湊預左要全部放手,我就係做唔到先自己湊...
我99都係類似你99果類,一定要抱訓唔俾佢喊,長抱實唔俾落地玩....好多好多我都係忍過去,唯一係唔掃風嘈過幾次,最後我都係自己放棄份工湊返+搬左出去

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

寄人籬下同老爺奶奶住已經冇聲出,重要加上佢哋幫你湊仔,你真係要好忍得及睇得開先可以繼續生存得到。比得兩老湊,預咗佢哋唔會聽你講,一句:咁巴閉搬出去自己湊番。你會點?除非你一家三口有能力自立,否則你唔好同佢衝突。我教我啲朋友,求其返到屋企個仔冇穿冇爛,開開心心,食得瞓得有屎痾就算。佢哋點縱都好,頂到識行識走,兩歲搵間全日N班,到時會輕鬆好多。明白呢個時期係最難捱,但正所謂還要靠佢哋,你睇唔開盞玩番自己,尤其你老公夾係中間最辛苦。

大宅

樓主case 同一模一樣。 你都好過我啦, 我老爺奶奶湊住我個女食煙, 佢哋成日係廁所食以為無事。但2,3煙仲嚴重過一手煙佢哋絕對心知肚明。 仲有佢哋衛生極差, 經常性摸完屋企個2隻狗連手都唔洗就走去摸我個女, 仲要係摸咀!佢哋係極度自私,唔會話為左小朋友改左啲壞習慣, 成日以為我哋寄人籬下惡唔出樣。最後連我老公都頂佢哋唔住, 搬走再請工人湊。 其實唔會請唔到工人,係時間問題。 我等左8個月姐姐終於黎左。 無錯。好似好耐咁, 咁起碼呢啲勞氣野會有終結既一日。 我老爺奶奶知道我哋就嚟搬, 對我個女既態度即刻有好轉, 以前我奶奶成日對我個女呼呼喝喝.

男爵府

candk0429 發表於 20-11-6 17:09

老實講,似樓主諗唔通。你講嗰啲全部都係好少事,冇乜真係好「錯」既成份(例如衛生問題,亂餵BB 食野問題 - 呢兩樣喺老人家好普遍)。其實俾得BB 外人湊就一定會有睇唔順眼既地方,就算外傭湊都會。所以俾阿B 人湊,一係就隻眼開隻眼閉,一係就好強勢管住湊B 嗰個,冇中間。

複式洋房

whitebyKiKi 發表於 20-11-6 21:54
一俾長老揍但佢地唔聽人講
就好多問題
我冇小朋友

其實都諗緊請工人,不過咁既疫情
都唔知幾時完
再加我老公其實唔想請工人,因為佢覺得外人湊不如自己人湊,佢又唔希望小朋友去育嬰園,所以最後搞唔掂都係會由我自己湊返

複式洋房

kayikayi293 發表於 20-11-6 21:55
呢dcase基本上好多俾長老湊既一定發生,只可以講要俾兩老湊預左要全部放手,我就係做唔到先自己湊...
我99都 ...

你點下定決心?
我其實自己都十五十六緊,我好想陪小朋友成長,但我唔返工好似又差啲
因為長老冇工作,如果我唔返工,老公要比家用所以會有壓力

複式洋房

ALYYCC 發表於 20-11-6 23:20
樓主case 同一模一樣。 你都好過我啦, 我老爺奶奶湊住我個女食煙, 佢哋成日係廁所食以為無事。但2,3煙仲 ...

咁我老爺奶奶又唔會咁,其實佢地好錫我個女,都對我唔差
湊佢都有心機,只係我地諗法唔同,佢堅持自己果套,同埋成日話我唔識湊,我自己聽到唔開心

男爵府

只係一有問題就一定係你地照顧得唔好,已經討厭啦!
識做識尊重你地既話,就唔會咁講!有問題出左一齊解決咪得囉,講黎把鬼
第日bb大啲開始識野,問題會更多,睇你99都似會要bb擺佢系第一果啲

複式洋房

ecling 發表於 20-11-6 22:32
寄人籬下同老爺奶奶住已經冇聲出,重要加上佢哋幫你湊仔,你真係要好忍得及睇得開先可以繼續生存得到。比得 ...

我都明白,所以上黎呻下
聽下大家講,等自己放開啲
因為咁既情況可能我唔開心,佢地都委屈
覺得幫我地湊仲咁多要求

複式洋房

honeybid2 發表於 20-11-6 23:51
老實講,似樓主諗唔通。你講嗰啲全部都係好少事,冇乜真係好「錯」既成份(例如衛生問題,亂餵BB 食野問題 ...

係,係我自己諗唔通
一方面唔想得罪佢地,因為我屋企教落長輩有冇錯都好都要尊敬佢地,而且佢地暫都唔係咩大問題
一方面係我逼我自己要做好新抱但原來自己做唔到
餵bb亂食野應該係大啲既事,因為佢地成日話大小小可以食雪糕糖果啲野
其實佢地係好有心機湊,仲話只要個孫係開心BB就得,其他唔好理
所以我自己好茅盾,我好感激佢地錫BB因為我知有好多長輩未必錫孫
但又學你講有睇唔順眼既地方

複式洋房

天真B 發表於 20-11-7 00:57
只係一有問題就一定係你地照顧得唔好,已經討厭啦!
識做識尊重你地既話,就唔會咁講!有問題出左一齊解決 ...

因為佢覺得我咩都唔識
而且佢湊過幾個小朋友多啲經驗
開始既時候佢會講你老公都係我湊大,
我聽到好唔順氣不過又唔駁得嘴
但有日佢睇左個唔知咩節目講話新抱最唔鐘意奶奶講既說話,果句就係其中一句後,佢就冇再講過
所以我奶奶算開通同對我好
只係我自己係湊小朋友方面唔認同佢做法姐

複式洋房

ecling 發表於 20-11-6 22:32
寄人籬下同老爺奶奶住已經冇聲出,重要加上佢哋幫你湊仔,你真係要好忍得及睇得開先可以繼續生存得到。比得 ...

其實如果唔洗負擔两老,我地搬走自己湊係冇問題,問題係两老冇工作
加上佢係老公既父母所以點都要供養,係我地應該做既
所以唔一齊住我自己湊返係有壓力
如果我唔返工再一齊住我信我壓力更大

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

candk0429 發表於 20-11-7 00:55
咁我老爺奶奶又唔會咁,其實佢地好錫我個女,都對我唔差
湊佢都有心機,只係我地諗法唔同,佢堅持自己果套 ...

其實以你所講佢地都開通、咁咪有咩都直接開口見山講。 你同佢哋講唔係每個人天生都識做父母, 包括你老爺奶奶, 大家都係吸收前人經驗,一路湊一路學。 如果佢哋成日覺得你哋唔識湊就搶住湊,你同先生會更加唔識湊,小朋友愈大會有愈多問題,趁小朋友仲細fix 咗而家啲問題先。如果真係講極都唔明就真係要自己爆佢哋一穫, 等佢哋唔好繼續ignore 你。honestly, 你啲問題唔算嚴重,起碼唔會影響到你個女健康先。

大宅

我係全職凑都係同6299住,佢地一樣管我點凑,我要堅持煮野俾bb食都話我,我煮我洗都話我,成日亂俾野bb食,吾俾我知,我同bb出去玩下同過娘家都吾鐘意,所以全職凑又成日對住佢地好慘!佢地又吾願意幫我凑,但我點凑又會插手。

複式洋房

藍尾巴 發表於 20-11-7 06:09
如果兩老開通,不如試下坦白溝通。特別宜家時勢,萬一你C6唔好彩被炒真係成家坐係度望住呀b。可能你地一直 ...

其實講過,佢家陣已經叫少理左
之前直頭,自己衝入房抱阿B走同係我手上直接抱走,話bb揾佢
果陣bb得34個月未認人
後尾c6爆過佢,我都忍唔住出左幾次聲,夜晚先冇咁衝入黎抱走bb
因為我唔比,但其實佢都係唔明我地想自己湊咁,同佢講佢就話佢知但又要抱左bb
係我真係唔明點解知又要做?我地真係令佢咁唔放心咩

複式洋房

ALYYCC 發表於 20-11-7 06:38
其實以你所講佢地都開通、咁咪有咩都直接開口見山講。 你同佢哋講唔係每個人天生都識做父母, 包括你老爺 ...

其實講過,奶奶唔識放手
我有負面情緒可能我呷醋,覺得我先係媽媽,但個位好似比人取代左咁,再加上我唔認同佢地咩都話bb仲細,所有野都係bb話點就點,規律規矩咩都唔管
我湊果陣又係隔離有說話聽
我放假果日都好似要同佢地爭b湊咁
當然家陣好左,冇好似開始時咁
所以bb大啲,我有得揀一定咩都報全日

複式洋房

wanwan123456 發表於 20-11-7 09:15
我係全職凑都係同6299住,佢地一樣管我點凑,我要堅持煮野俾bb食都話我,我煮我洗都話我,成日亂俾野bb食, ...

辛苦你啦媽媽
大家要加油

首頁

尾頁

跳至