在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說我本身有份幾固定嘅工作,但始終有一半危機過年後會裁員,所以我宜家搵定工先。點知見成左...人工高兩千,地點又近左,但係壓力會大左同埋要返長短週,所以唔知轉唔轉好。而而家嗰份有機會過年後會出花紅(會有八成人工),同埋而家份工間公司都係穩陣,只係擔心佢會裁員。而請我嗰間穩建到只屬一般。
我嘅疑慮係如果而家唔轉嘅話,過年後真係裁咗,咁應該會好難搵工,都唔知轉唔轉好....
另一個問題係新請我嗰間想我早走,兩星期賠錢俾公司走(佢唔會pay)去到呢方面我就唔係好想.......

別墅

GigiTungTung 發表於 20-11-7 17:47
話說我本身有份幾固定嘅工作,但始終有一半危機過年後會裁員,所以我宜家搵定工先。點知見成左...人工高兩 ...

要自己pay就算啦
再搵^^

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

GigiTungTung 發表於 20-11-7 17:47
話說我本身有份幾固定嘅工作,但始終有一半危機過年後會裁員,所以我宜家搵定工先。點知見成左...人工高兩 ...

唔pay又要早走,長短周~no way
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

複式洋房

heidys 發表於 20-11-8 12:35
唔pay又要早走,長短周~no way

明白,我明天要回覆佢

複式洋房

GigiTungTung 發表於 20-11-8 12:57
明白,我明天要回覆佢

大家有冇咩睇法

大宅

人工 +$2000
地點近咗
長短週

裁員,唔一定裁你,但有花紅,
長短週,係一個好大問題,壓力&人工反映咗,
你對原本間公司有冇信心唔裁你?
2間都有風險,你自己想唔想博?

如果你轉左新公司+$2000又大壓力,
知道舊公司有花紅/唔裁員,你又會點呢?

你自己計好數....每月+$2000/月(長短週)
即係賺得返舊公司花紅
你想唔想轉變現況?

大宅

賠錢提早走,你用舊人工賠錢走(扣假),去賺新公司人工,只係交接問題 & 好嚟好去。

複式洋房

ccc@@ccc 發表於 20-11-9 00:02
人工 +$2000
地點近咗
長短週

知道舊公司有花紅/唔裁員,你又會點-唔開心

你想唔想轉變現況
唔想

大宅

GigiTungTung 發表於 20-11-9 00:54
知道舊公司有花紅/唔裁員,你又會點-唔開心

有答案啦

首頁

尾頁

跳至