6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

Wc427 發表於 20-11-17 13:51
回覆 joanlo 的帖子

同意盡量都唔好搽類固醇

請問這奶粉係咩牌子?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

Steph6901 發表於 20-12-24 03:04
請問這奶粉係咩牌子?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

皇家美素有機

複式洋房

joanlo 發表於 20-11-17 13:31
我都盡量少用類固醇俾bb 搽架,保濕多d 同埋我覺得食用既野盡量食d 低敏或有機天然囉。
你bb咁既情況,咁嚴 ...

皇家ms有機同唔係有機區別大嗎

大宅

回覆 phoenixyan 的帖子

類固醇係要長時間搽先會上癮,佢已經抓到流曬血好辛苦不單止,有傷口嘅地方更加容易發炎細菌感染。我仔都係有濕疹,試過除左對腳成個都爆濕疹。我會用醫生開嘅消炎藥膏(醫生話有流血流水時搽)同類固醇。你要跟醫生指示用類固醇,如果咁都有事醫生要負責㗎。毋須過分擔憂!另外媽媽谷嘅媽媽介紹用QV嬰兒沐浴油浸浴同bioderma atoderm intensive anime搽身。(嚴重時我每次換片都搽全身)我試左真係好快退紅,而家Keep住用,無再大爆發,只有手折未偶爾會出一兩噠紅粒粒。面仔就用瑞士寶寶寬舒潤膚,搽落去似防曬油,不過一陣好快吸收就唔油。希望可以幫到你Bb啦,祝BB快啲好番唔使咁辛苦。

大宅

回覆 MOON1029 的帖子

仲有BB爆濕疹之後最怕焗熱㗎,建議底衫都著番鬆動啲,唔好著貼身的款式。我仔早個零兩個月先爆完,所以我好明白你感受。加油呀...

禁止訪問

大宅

回覆 phoenixyan 的帖子

我囡都有濕疹...完全明白你, 我都努力緊用幫舒特膚, 暫時好ok叫穩定左, 祝你bb快啲好

複式洋房

phoenixyan 發表於 20-11-13 19:11
BB本身濕疹底,一直堅持唔查類固醇,之前試過一些保濕潤膚膏都勉強控制到,但現在天氣乾燥,濕疹大爆發,R ...

我都有呢個經驗,其實輕量嘅類固醇都可以。不過每次只會茶最多三日,之後不停用低敏配方嘅lotion 搽得密啲都oo

複式洋房

BB本身濕疹底,一直堅持唔查類固醇,之前試過一些保濕潤膚膏都勉強控制到,但現在天氣乾燥,濕疹大爆發,R ...

我都有呢個經驗,其實輕量嘅類固醇都可以。不過每次只會茶最多三日,之後不停用低敏配方嘅lotion 搽得密啲都ok

複式洋房

Um... 如果佢好痕好辛苦其實都係要先用藥, 記住類固醇要完成整個療程先好停, 唔好一好少少就停, 如果唔係之後會發得更勁, 同埋可以試下飲食入手, 我女飲左美素皇家有機都改善左濕疹, 回南天唔再發出黎, 同埋都要keep住保濕

禁止訪問

複式洋房

明白你感受,類固醇治療係好急切先好用,因為好傷啊,
你可以從飲食慢慢調整,我b之前都係有濕疹,睇左醫生叫轉飲有機美素,e +改善左好多啦

複式洋房

樓上呢隻我寶仔都飲緊,好細滑,對比之前隻真係退左好多粒粒

複式洋房

nolo 發表於 21-8-5 10:18
明白你感受,類固醇治療係好急切先好用,因為好傷啊,
你可以從飲食慢慢調整,我b之前都係有濕疹,睇左醫生 ...

朋友介紹這款我飲,飲左幾個月啦,無再番發過,飲得好好

首頁

尾頁

跳至