夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

alansmith14 發表於 21-11-22 01:19
兩公婆都有番工 (老婆自己搵自己洗 )

供樓 工人姐姐 水電煤 所有雜費 2個女保險 興趣班 功課輔導班

會唔會你老婆人工都唔及你扣取所有開支高,所以覺得你可以再俾額外錢佢呢! 不過你已經做得好好!

男爵府

cmwannnava 發表於 20-11-23 04:22
我係FTM,兩個小朋友,我老公以前都會比家用我,我老公份工都唔差,一個月最少都有三萬,佢就一個星期$150 ...

嘩,係咪真架?點可能2個小朋友都唔俾家用?咁小朋友點算?食乜?讀書點算?你老公係咪人嚟?你哋係佢親人當你哋係乞衣!如果係我會離婚攞綜援(大家唔啱聽唔好插我)

男爵府

我黎緊出年結婚,老公負責屋企開支,同奶奶+姑仔同住(奶奶有自置物業已經供完,6百幾尺三房兩廁),奶奶話換主人房我哋住,因為準備2023年懷孕,我淨係自己賺自己洗,所以無乜所謂,生左小朋友之後請姐姐同小朋友洗費都係傾好老公出,不過到時我都會幫手買小朋友野,唔會真係要老公出哂,一世人兩公婆根本唔洗咁計,加上老公理財叻過我

老公月薪三萬幾
我月薪都有三萬幾

珍珠宮

飛短流長 發表於 20-11-15 13:49
我老公個理由係我搵錢多過佢,你地有無人活得像room mate?

男人唔可以比佢留咁多錢係身,身痕就係咁黎

洋房

JP930 發表於 21-11-22 18:33
嘩,係咪真架?點可能2個小朋友都唔俾家用?咁小朋友點算?食乜?讀書點算?你老公係咪人嚟?你 ...

我都差不多二年ftm
以前有返工 收入唔高 從來都冇問過佢攞家用
冇收入年幾 我忍唔住問佢 佢先比過一次
結婚後同老爺奶奶一齊住 唔洗供樓 佢負責所有支出
同小朋友出街 唔多唔少都要用錢 都係洗老本

大宅

我老公負責屋企同我所有開支,另外再有俾家用我,但有時佢會遲俾我,我自己有返工,有時都唔知開唔開口問唔係話等錢駛,只係覺得應成俾就要俾

洋房

teddy923 發表於 21-12-13 03:43
我老公負責屋企同我所有開支,另外再有俾家用我,但有時佢會遲俾我,我自己有返工,有時都唔知開唔開口問:s ...

佢都係負責全部開支 但都冇比錢我 只係話冇錢就問佢攞
重點係我冇收入 錢都係洗返頭家度 都要下下問佢先比

大宅

飛短流長 發表於 20-11-15 22:53
一人一半,講明我搵得多唔會比

我同你一樣,平時生活開支一人一半,但有時小朋友額外洗費我俾,佢話我搵得多過佢,另外家用係無,係咪唔正常

大宅

軒軒寶貝 發表於 22-1-13 02:05
我同你一樣,平時生活開支一人一半,但有時小朋友額外洗費我俾,佢話我搵得多過佢,另外家用係無,係咪唔 ...

我老公無比家用,以前2個小朋友细過,我老公包辦水,電,煤,買餸$,出街的洗費,私校學費,供樓等。我負責比小朋友補習$,工人$。 宜家的女大左,姐姐炒左,我就慳左工人$,將的$就用黎出街用左佢,如果我買餸,我都冇問佢比返買餸。我又覺得ok喎,大家都舒服
:-D :-?

首頁

尾頁

跳至